Wpis z mikrobloga

• 7
@kyloe no masz rację. Powtórzyłem jakąś bzdurę którą gdzieś tam usłyszałem. Mój błąd.

Jednak nie zmienia to faktu że majowie byli bardzo zaawansowani jeżeli chodzi o matemtyke i asteonomie.
  • Odpowiedz
  • 1
@kyloe ale tak off topic jak matematyka może opisać zjawiska kwantowe? Mniej więcej możemy badać jak one działają, ale chyba nie da się ich opisać matematycznie, albo to po prostu ja jestem głupi i czegoś nie wiem.

Nie spałem całą noc i troche nie ogarniam xd
  • Odpowiedz
@Mystoo:

nie usprawiedliwia wcale hiszpanów i ich niecnych działań

Przypomnij mi, ile ofiar rocznie skladali Hiszpanie? Bo aztekowie, w zależności od tego kto szacuje, od dziesiątek do nawet setek tysięcy ( ͡º ͜ʖ͡º)
Inni indianie, ale w podobnym temacie
LeonL - @Mystoo: 
nie usprawiedliwia wcale hiszpanów i ich niecnych działań
Przypomni...
  • Odpowiedz
@saib75: skąd to wiesz? pytam serio. Nie wiesz ze histore pisza zwyciezcy? A w szczegolnosci tacy co maja cos za uszami i nie chca by swiat cie widzial jako najwiekszego rzeznika?
  • Odpowiedz
  • 22
@dartyr gdzie ja kogoś niby wyzywam? Nikogo nie wyzwałem. To ty mnie wyzywasz jak jakiś patus bez kultury. Poczytaj sobie o dokonaniach majów w zakresie matematyki.
Pisze tu na luzie bo to kurde wykop i napisałem że nie jestem żadnym historykiem, a to ty się spinasz.

Zachowujesz się jak kompletny troglodyta. Nie będę dyskutował z kimś takim. Spinasz się i wyzywasz jakbyś miał jakieś problemy z głową. Bez kitu
  • Odpowiedz
@Mystoo

@oddalenie w sensie jak wyglądają? Nie spałem całą noc i teochę nie rozumiem xd

Ziomkowi chodziło po prostu o to, że tam gdzie weszli Katolicy, dziwnym trafem była jakaś szansa na przeżycie i to nawet więcej niż minimalna.

Z kolei tam gdzie wpadli z wizytą Protestanci, cóż kończyło się na praktycznie całkowitej eksterminacji ludności (w ten czy inny sposób), a nikły procent kończył w rezerwacie.
  • Odpowiedz
@NoweWytyczne: ja bym dodał, że takie np. papiestwo wprowadziło zakazy i oficjalne dokumenty zakazujące hiszpanom i innym ich mordować i traktować jak zwierzęta dzieki czemu dzisiaj ich potomkowie rządzą sobie w tych krajach i są ich dużą częścią w przeciwieństwie do jakichś rezerwatów w anglosaskiej ameryce
  • Odpowiedz
@saib75 rozwój chorób był przyspieszony przez głód, który u Azteków stanowił jeden z wyników podboju Corteza. Na wikipedii można przeczytać o ponad 10 mln ofiar całego podboju, z czego 5-8 mln to wynik chorób. Ja wiem, można znaleźć różne źródła, różne liczby. Ale jakoś nie przekonuje mnie podejście typu "i tak by się wybili bro" skoro upadek kilkusetletniej cywilizacji nastąpił 6 lat po zjawieniu się Corteza XD
  • Odpowiedz
  • 4
@dartyr ty się cofni do podstawówki i naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem że zachowujesz się jak troglodyta. To nie obraza tylko stwierdzenie faktu.

Ale rozumiem że przekracza to zdolności pojmowania takiego prymitywa ja ty. I teraz też cię nie obrażam tylko po prostu mówię prawdę :)

Miłego dnia życzę
  • Odpowiedz
@saib75:

Zanim biało na serio zaczęli kontrolować ten lad, te plemiona i państwa wybijają się same na niespotykaną skalę

Takie coś człowiek z Europy mówi XDD
Taki cywilizowany biały człowiek jest, że trzeba było stworzyć termin 'ludobójstwo' i 'zbrodnie przeciw ludzkości' bo zwykle 'wybijanie się na niespotykaną skalę' nie oddaje skali wybijania się 'cywilizowanych'
  • Odpowiedz
@papiez_akrobata: ale co ty piszesz? Z faktami dyskutujesz. Indianie, na obu kontynentach, mogli bez problemu pozbyć się białych z Europy. Mogli, ale nie chcieli. Zgadnij dlaczego? A po 100 latach już nie byli w stanie, bo ich choroby i a-----l wyniszczyły. O co ci biega?
  • Odpowiedz
@kwasnyseagal21: Ja się zgadzam w pełni z tobą. Piszę tylko, że jak wszystko dziś, historię również próbuje się przepisać na nowo, wskazując białych jako przyczynę wszelkiego zło. Co jest kompletnym idiotyzmem. I trzeba z tym walczyć, pokazując jak sytuacja wyglądała w rzeczywistości. Gdyby nie ospa, odra i inne choroby, które przywlekli biali, pewnie historia mogła się potoczyć inaczej, ale... TO NIE BYŁO CELOWE DZIAŁANIE. To nie był atak bronią biologiczną,
  • Odpowiedz
@Kamael: A możesz sobie poczytać pamiętniki Corteza, ale również kilku innych z tamtych czasów. Raporty wysyłane do Europy. Listy ludzi tam żyjących, wysłane do rodziny. Wystarczy sobie poguglowac temat i masz masę materiałów źródłowych. Ale również są zachowane materiał od stronu Indian, co prawda niewiele, ale są.
  • Odpowiedz