Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z toksycznymi relacjami w rodzinie?
Szukam książek/materiałów o toksycznych ludziach, bo muszę sobie zacząć radzić z zachowaniem matki, muszę poszukać w jakimś mieście mieszkanai na wynajem bo pracuję zdalnie na wsi. Wynajem będzie pochłaniał dużą część pensji ale nie ma wyjścia.

Matka zawsze miała trudny charakter, od kiedy pamiętam wiecznie fochy, awantury, jak cokolwiek nie po jej myśli to albo się obrażała albo krzyczała albo nie odzywała. Ojciec to już od dekad chodzi na paluszkach i się zastanawia na trzy kroki do przodu jak coś zrobić żeby matka się nie czepiała.
Ja jak jej powiedziałem, że zamiast kierunku studiów który mi ona wybrała (Zarządzanie albo Ochrona środowiska i dalej praca w jakimś urzędzie xD) to planuję iść na matematyke to całymi tygodniami robiła mi codziennie awantury o to.

Z wiekiem jej się pogorszyło, teraz praktycznie humor ma zawsze zły i tylko czeka żeby znaleźć cokolwiek, żeby zrobić awanturę jaka to ona nie jest poszkodowana.

Piszę to bo znowu wczoraj była awantura, zawszę z samego wieczora wystawiam kontener z popiołem. Matka ani w piecu nie pali, ani węgla nie zamawia ani sadzy nie wybiera nic, ale o 16 jak byłem w pracy zobaczyła, że kontener nie wyniesiony i już z krzykiem, że bez nie to się nic w tym domu nie zadzieje xD

#rodzina
#zwiazki
#toksycznamatka
#depresja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 2 kukoldy pod jednym dachem... Moja madka jest tak samo z-----a. Jak sobie z tym radzę? Po prostu nie wchodzę z nią w dyskusję/sam zaczynam jej wyrzucać, że czegoś nie zrobiła.
Wchodzenie w dyskusję z jej idiotycznym odbijaniem piłeczki, gdy zwróci się jej na coś uwagę, np. "a ty co robisz", "a ty jak trzymasz porządek" , "a ty od czego jesteś" itd. zawsze kończy się awanturą i w---------m
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Miałem toksycznych rodziców, szczególnie matkę. Teraz się to poprawia bo mieszkamy osobno, jak przyjeżdżają to bawią się z moją córką tj. swoją wnuczką, zaczęli praktykować katolicyzm (to nie zawsze pomaga). Rozłąka to dobry pomysł, ale nie za daleko. Jedź do najbliższego dużego miasta. Kiedyś się zestarzeja i lepiej wtedy mieć bliżej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim polecam wpierw wyprowadzkę, chwilę złapania spokoju i ciszy a po tym zabrać się za książki Susan Forward. Też warto poczytać coś o DDA/DDD albo o leczeniu depresji np. Równia wznosząca autorstwa Alex Korb. Jak książki to będzie za mało to warto iść na psychoterapię.

Nie wiem jak toksyczne są Wasze relacje ale warto zastanowić się czy trzeba urwać kontakt na kilka lat lub na wieczność z toksycznym rodzicem czy może
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
dobroduszny-eksperymentator-5:
W tych wszystkich książkach będzie raczej klepanie po głowie i utwierdzanie w przekonaniu, jakie to dziecko nie jest biedne i pokrzywdzone.

Od siebie polecam odcięcie pępowiny: zaakceptowanie, że twój rodzic jest na niższym poziomie intelektualnym i że nie masz wpływu na jego zachowanie, potem wyprowadzkę i ograniczenie kontaktu do minimum.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-mędrzec-19:

W tych wszystkich książkach będzie raczej klepanie po głowie i utwierdzanie w przekonaniu, jakie to dziecko nie jest biedne i pokrzywdzone.

Od siebie polecam odcięcie pępowiny: zaakceptowanie, że twój rodzic jest na niższym poziomie intelektualnym i że nie masz wpływu na jego zachowanie, potem wyprowadzkę i ograniczenie kontaktu do minimum.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Ah weekend, u mnie już awantura, niepracująca matka robi pracującemu ojcu awanturę, że w sobote to się nie odpoczywa tylko szuka sobie zajęcia koło domu xD

@HuopskiRozum ja nie widzę opcji wejścia w związek jakikolwiek, za stary jestem na to. Jak byłem młody i coś jeszcze próbowałem to matka była tak kontrolująca, że nie dało się odpocząć sekundy.

Od czasu do czasu widzę na tagu zwiazki posty od
  • Odpowiedz