Aktywne Wpisy

MonazoPL +61
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: 700 zł bank millennium monazo
Pobierz
je j---e za rok w czerwcu mam wesele a nowobogacki teściu wymyślił sobie że zgodnie ze starapolską tradycją na weselu muszą być dziady proszalne... i mimo że zostało ponad pół roku to jeździ po wiosce i zaprasza wszystkich meneli. Naprawdę już się człowiekowi odechciewa tego cyrku
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
dziady proszalne na weselu hit czy kit?
- hit 21.1% (59)
- kit 54.1% (151)
- hit ale trzeba zatrudnić aktorów z domu kultury 24.7% (69)

https://radioszczecin.pl/1,496971,bezpieczniej-na-sciezce-rowerowej-wzdluz-ul-wszy
Czaicie to? Kierujący samochodem wyjeżdżają z drogi wewnętrznej więc włączają się do ruchu czyli muszą ustąpić wszystkim, ale to nie im zamontowano próg zwalniający, a kierującym jadącym po drodze z pierwszeństwem. XD
Przecież to jest tak absurdalne, że ja nawet nie wiem jak do tego sensownie podejść. Wyobraźcie sobie zamontowanie progów na jezdni z pierwszeństwem? Tak dla bezpieczeństwa, żeby przypadkiem kierowcy nie wbili się w pojazdy z drogi podporządkowanej? XD
#szczecin #polskiedrogi #polscykierowcy #prawojazdy #rower
źródło: 2025-11-15_176323686310
Pobierz@pasta_alla_carbonara: no tak, progi lepsze, ale one powinny być właśnie dla samochodów. ¯\(ツ)/¯
@Ostrzewtlumie: barierki są przezroczyste (co jakiś czas niestety z-------e przez patusiarnię, ale myją w miarę na bieżąco) więc widoczność jest. Do tego jak zwolnisz i się rozejrzysz no to kurde
@sogen: na tych dzbanów to chyba nie ma żadnej rady i takie paseczki na niewiele się zdadzą.
Dlatego napisałem "coś w rodzaju".
A
@Krupier Chyba wiem o kogo Ci chodzi (i bylem pewien ze nie o mnie :PP)
@Krupier: Aha, czyli nieistotne czy słuszne czy nie, ważne, że "oklepane" - OK
A gdzie napisałem, że nie musi? Ja jak jadę autem, to nawet będąc na drodze z pierwszeństwem liczę się z tym, że inni popełniają błędy i co najmniej kilku dzwonów uniknąłem (w tym kilka razy mogłem rozjechać pedalarza).
Wina kierowcy, ale... Zostawiłam rower na klatce i ktoś ukradł. Wina złodzieja, ale... szłam ciemną uliczką i ktoś mi dał po łbie? No wiadomo, wina jego, ale co ja tam robiłam? To nic innego jak przerzucanie odpowiedzialności na pokrzywdzonego.
Ofiara jest ofiarą. Możemy uczulać na zagrożenia, ale to,
@Wredna_pomarancza: No właśnie wg mnie autor wpisu bardziej oburza się że wszyscy powinni uważać niż ktoś tutaj obarcza kogoś winą.
@Krupier: jak wyjeżdżasz z drogi wewnętrznej i patrzysz w prawo to ten żywopłot nie zasłania rowerzystów? Niezła bariera tam rośnie.
W naszym przypadku drogi dla rowerów, ta uwaga skupia się również na tych, którzy są bardziej zagrożeni. To im utrudnia się przejazd, ba, duża część komentujących oryginalny wpis nie wiedziała, że i czemu auta nie mają tam