Wpis z mikrobloga

W Szczecinie zamontowano na drodze rowerowej coś w rodzaju progów zwalniających. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że zamontowano je w miejscu, w którym rowerzyści mają pierwszeństwo. XD

https://radioszczecin.pl/1,496971,bezpieczniej-na-sciezce-rowerowej-wzdluz-ul-wszy

Czaicie to? Kierujący samochodem wyjeżdżają z drogi wewnętrznej więc włączają się do ruchu czyli muszą ustąpić wszystkim, ale to nie im zamontowano próg zwalniający, a kierującym jadącym po drodze z pierwszeństwem. XD

Przecież to jest tak absurdalne, że ja nawet nie wiem jak do tego sensownie podejść. Wyobraźcie sobie zamontowanie progów na jezdni z pierwszeństwem? Tak dla bezpieczeństwa, żeby przypadkiem kierowcy nie wbili się w pojazdy z drogi podporządkowanej? XD

#szczecin #polskiedrogi #polscykierowcy #prawojazdy #rower
Krupier - W Szczecinie zamontowano na drodze rowerowej coś w rodzaju progów zwalniają...

źródło: 2025-11-15_176323686310

Pobierz
  • 397
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 15
@Krupier ścieżki przecinające skrzyżowanie na wysokości zebry to jedne z najmniej bezpiecznych przejazdów dla rowerzystów. Kąt widoku dla kierowcy to 180 stopni a nadjeżdżający z nie wiadomo jak duża prędkością (bo nie ma ograniczeń i nikt niczego nie udowodni) mały punkt jakim jest rower w dzień czy co gorsza w d
Nocy to katorga. Rowerzysta do tego żeby mógł żyć dłżej dobrze gdyby przynajmniej próbował upewnić się że jest widoczny dla
  • Odpowiedz
Hurr durr, tylko to jest na łuku zaraz po zjeździe z prawie kilometrowej górki ze wzgórz Warszewskich. Z ul. Duńskiej...za ekranami akustycznymi, tam rowerowi dostawcy osiągają prędkość światła XD. Jeżdżę często tamtędy hamulce się palą... sensacja kurła o nic.
  • Odpowiedz
  • 1
@r5678

przez krzaki? to nawet jesień zimą nie widać, a co mówić latem jak to spuchnięte wszystkie jest. nawet jakby nie było tych krzaaków i tak przez te ekrany bardzo trudno było by zauważyć

Widać dobrze. Zresztą, masz na tyle małą prędkość w tym miejscu, że te ekrany nic nie zmieniają.
  • Odpowiedz
  • 1
@NocJestMistyczna

Haha jakie śmieszne, no beka, iks de.

To że ktoś ma pierszeństwo nie znaczy że może z---------ć nie zważając na innych, a daje głowe że tam tak było i stąd ta instalacja.

To byś nie miał głowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@JaRuko

Hurr durr, tylko to jest na łuku zaraz po zjeździe z prawie kilometrowej górki ze wzgórz Warszewskich. Z ul. Duńskiej...za ekranami akustycznymi, tam rowerowi dostawcy osiągają prędkość światła XD. Jeżdżę często tamtędy hamulce się palą... sensacja kurła o nic.

Rowerowi dostawcy w większości przypadków nie mają prawa się tam znajdować. Jak sobie głupi ryj rozwalą to nawet mi ich nie żal.
  • Odpowiedz
  • 3
@tfuj_pszyjaciel

przeciez obowiązkowe jest zachowanie szczególnej ostrożności na drodze i za to jest mandat jesli sie tego nie dopełni... Nie znasz przepisów?

Czekaj, co? Jadąc po prostu prosto należy zachować szczególną ostrożność? I ty mnie pytasz czy znam przepisy?

Chyba, że masz na myśli kierowców to tak, oczywiście. Włączając się do ruchu (a więc w tym miejscu) muszą zachować szczególną ostrożność.
  • Odpowiedz
@Krupier: o jako że temat drogowo rowerowy - sytuacja: skręt w prawo, zielona strzałka, również zielone światło dla pieszych i rowerzystów, osobne przejście i przejazd rowerowy. Nie ma nikogo na przejściu i przejeździe. Auto rusza, przekracza przejście, zaczyna wjeżdżać na przejazd rowerowy. Rowerzysta przejeżdża przed maską auta. Auto hamuje. Nie dochodzi do kolizji. W przypadku kolizji kto ponosi odpowiedzialność? Kto ma pierwszeństwo?
A) Kierowca pojazdu nie zachowanie odpowiedniej ostrożności, rowerzysta bez winy?
  • Odpowiedz
@Krupier: ...głupi ryj, powiadasz.. ok. Poznałem to miejsce i zwalniam, ale wiele osób nie wie, że tam się pchają samochodami na ścieżkę...- a jedzie się fajnie i szybko. Moja duma pedalarza na tym nie cierpi. Przed Arkońską masz to samo.
  • Odpowiedz
@Krupier ale jak tam kierowca ma zachować szczególną ostrożność jak mu ekrany zasłaniają i jakieś krzaki. Nie powinno ich tam byc albo jakieś lustra albo światła. Zeby wyjechać trzeba sie wystawić a jak siecwystawi to rowerzysta debil uderzy
  • Odpowiedz
Rowerzyści o pieszych: "Niech piesi dalej myślą, że mają pierwszeństwo na przejściu, ale jak takiego auto potrąci to wtedy tą rację będzie sobie mógł wsadzić. Trzeba myśleć, a nie na przepisy tylko patrzeć".

Rowerzyści również: "Coo! Progi "zwalniające" dla rowerzystów, mimo że są na drodze z pierwszeństwem! I co jeszcze, może się mają rozglądać, czy coś nie nadjeżdża jak mają pierwszeństwo!!!111oneoneone".
  • Odpowiedz
coś w rodzaju progów zwalniających

@Krupier: Ja nie wiem, powielać głupoty i się tym chwalić. Progi zwalniające jak sam nazwa wskazuje służą do spowalniania, te są grubości farby i służą do ostrzegania o zbliżaniu się do jakiegoś skrzyżowania i/lub innego miejsca, gdzie może być niebezpiecznie. Przypominam Ci, że posiadanie pierwszeństwa gdziekolwiek, nie zwalnia z zachowania ostrożności i o tym samym przypominają te "progi". Na przykład na Wybrzeżu Gdyńskim są podobne,
  • Odpowiedz
@Rad-X: takie krzaki to chyba najgłupsze urządzanie zieleni przy drogach. Przeważnie przejście dla pieszych i zarośnięte z obu stron, że po zmorku zgaduj czy rower bez lampki jedzie.
  • Odpowiedz
Wyobraźcie sobie zamontowanie progów na jezdni z pierwszeństwem? Tak dla bezpieczeństwa, żeby przypadkiem kierowcy nie wbili się w pojazdy z drogi podporządkowanej

@Krupier: wielokrotnie coś takiego widziałem - i mowa o jezdni (dla samochodów). Progi mają za zadanie uspokojenie ruchu.
A tutaj, jak ktoś Ci już dobrze odpisał, to nie są progi, ale pasy akustyczne - mają zwrócić uwagę.
  • Odpowiedz