Wpis z mikrobloga

Niesamowitym przykładem syndromu sztokholmskiego są dla mnie osoby postronne broniące astronomicznych zarobków lekarzy z NFZ, typu Aneta lat 40 kasjerka na minimalnej lub Mariusz lat 47 pracownik serwisu samochodowego. Liczne głosy od tych ludzi - "Trzeba było się uczyć", "Oni ciężko się uczyli przez 6 lat na studiach, zarobki 100k im się po prostu należą". Zupełnie jakby inni ludzie potrzebni gospodarce nie musieli się uczyć czy równie ciężko albo i ciężej pracować, tak jakby wysokie zarobki były zarezerwowane tylko dla nich. To jest coś czego nie rozumiem skąd się wziął ten kult i mit lekarzy wśród proletariatu, a syndrom sztokholmski jest porównywalny z etatowcami broniącymi właścicieli firm, milionerów i korporacji - interesy w obu przypadkach są zupełnie sprzeczne, a takie Anetki czy Mariuszki głównie jeszcze głównie utrzymują ten system, potulnie czekają w kolejce bądź płacą ciężkie pieniądze 2 raz prywatnie, wcześniej w podatkach na niewydolny system
#lekarski #lekarz #medycyna
  • 135
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

6 lat studiów + rok stażu za g---o gorsze niż kasjerka + 5 lat specjalizacji, wszystko ciężki z-------l

@Adolf_HODLer: Są też inne zawody, gdzie masz długą ścieżkę zawodową. Ja też miałem 6 lat studiów, dwa lata stażu, egzamin państwowy, drugie dwa lata stażu, kolejny egzamin państwowy i dopiero mogłem robić coś samodzielnie. A nikt nie płaci takim jak ja 4 stówek za 15 minut rozmowy.
  • Odpowiedz
@maxiek: i co z tego że to STAŻ skoro robisz normalną pracęjak lekarze, któa jest bardzo trudna i stresująca. A Dżesika po zarządzaniu chujewm w dupie na STAŻŻU co najwyżej zaparzy kawkę dla szefa
  • Odpowiedz
@MichuTop: No spoko, nie każdy lekarz powinien. Syfolog czy rodzinny adekwatnie do odpowiedzialności. Jeżeli chodzi np. o neurochirurga czy naczyniowca to nie mam problemu żeby zarabiali nawet miliony miesięcznie, ile jest takich osób przecież to się trzeba urodzić z takim talentem, porównać można do piłkarza czy nie wiem celebryty tylko ukrytego. Wyobraż sobie jeden z drugim skalpelem grzebac w czyimś mózgu i każde trzęsnięcie ręka pozbawia pacjenta np. mowy. Wykształcenie
  • Odpowiedz
@szafoski3:

Większość Polaków morze pomarzyć o 11k brutto ? O czym ty pierdzielisz mordo ?

a o czym pan mówisz?
wg najnowszych danych Mediana miesięcznych wynagrodzeń brutto: 7 082 zł (dane z listopada 2025 r.). 7k brutto. polowa populacji zarabia mniej. 11k brutto to już więcej niż
  • Odpowiedz
wg najnowszych danych Mediana miesięcznych wynagrodzeń brutto: 7 082 zł (dane z listopada 2025 r.). 7k brutto. polowa populacji zarabia mniej. 11k brutto to już więcej niż 80% społeczeństwa.

@maxiek: Dodaj do tego ,że podbija to wojsko oraz górnicy
  • Odpowiedz
@Leon24: praca to praca. Trudna i stresująca bedzie zarowno pani w biedronce podczas oblezenia przedświątecznego, jak i budowlaniec robiący w deszczu.
nie umnijeszajcie tez pracy innym zawodom, bo to jest śmiech na sali.
Taka dżesika klepiąca excela niby w czym jest przepraszam gorsza od pani dermatolog siedząca za biurkiem i przepisująca maści jak leci, ew izotek. w czym anetka parząca szefowi kawe jest gorsza od marcela chodzacego za panem docentem
  • Odpowiedz
@MichuTop: ale to nie są "wysokie zarobki lekarzy" - to są "ekstremalnie wysokie oferty pracy w miejscach, gdzie [nie chce nikt | nie ma kto] pracować".
Braki lekarzy spowodowały, że poza tymi ekstremalnymi są też wysokie zarobki wynikające z podbijania stawki przez konkurujące ze sobą prywatne przychodnie... a będzie jeszcze gorzej.
  • Odpowiedz
@maxiek: ale co ma do tego ze libek czy nie? I o co właściwie wam wykopki chodzi? że ktoś dużo zarabia? o to się zesraliście? Maxiek powiedz mi ile max powinien taki lekarz wg ciebie zarabiać?
  • Odpowiedz
6 lat studiów + rok stażu za g---o gorsze niż kasjerka + 5 lat specjalizacji, wszystko ciężki z-------l. Dopiero potem oglądasz w miarę normalne siano. Oczywiście przy z--------u 240-300h. Na te sześciocyfrowe sumy to zarobisz pod koniec stażu pracy. No, chyba że otworzysz swoją przychodnię i zrobisz z medycyny biznes, ale do tego wystarczy debil z maturą i kapitałem.

@apeee: już na specjalizacji w wieku 22 lat możesz dostać stawkę
  • Odpowiedz