Aktywne Wpisy

chudykbr +207
źródło: temp_file3291322690648614519
Pobierz
enten +39
Po co ludziom praca w której spędzasz całe dnie od rana do wieczora i po pracy nie zostaje czasu na normalne życie?
To jest jakiś sposób ucieczki od problemów w normalnym życiu?
#nieruchomosci #mentzen #praca #pracbaza #korposwiat #polska
To jest jakiś sposób ucieczki od problemów w normalnym życiu?
#nieruchomosci #mentzen #praca #pracbaza #korposwiat #polska
źródło: 576526842_1352092049807494_5559341583576261898_n (1)
Pobierz

![Najdroższy rozwód w historii. Tyle Brytyjczyków kosztował Brexit [ANALIZA]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/1778c83b5aafbe42d7efc6b38e3aa250c0503b1be4805bf42ae4c844def24512,q80.jpg)

Robił ktoś może coś podobnego? Miałoby to sens?
#remontujzwykopem
Może u Ciebie też nie trzeba nic zmieniać? Jaką temperaturę masz na wyjściu z kotła?
@xkajteqx: be problemu możesz tak zrobić.
@mlotkowy: jak może zmienić/frezować to lepiej jak tak zrobi. Komfort korzystania z podłogówki względem grzejników jest bez porównania. Dodatkowo grzeje na niższych temperaturach co dla PC ma znaczenie plus może obniżyć temperaturę grzania co dodatkowo wpłynie na oszczędność.
Ja trochę wybiegam w przyszłość, bo finalizuje zakup domu w ciągu najbliższych 3 miesięcy.
@Prawdziwy_Oponiarz za pompę głębinową z pv tylko 100k? Ja liczyłem założenie pompy zwykłej na 60k~, pv z magazynem (17kw + magazyn 10kwh) na 80k, podloga 60k, frezowanie i rozłożenie rurek 60k~ O głębinowej nawet nie myślałem bo to bylby wydatek ze 130k
@ksiak: Pewnie jestem wyjątkiem, ale wolę grzejniki. Zbyt ciepła podłoga mnie denerwuje :) Poza tym nie chciałbym kuć posadzki w razie awarii.
Co do niższej temperatury na podłogówce to półprawda - wymagana temperatura zależy od wielkości grzejnika. Jeśli wcześniej był duży
@xkajteqx: Zależy jak dużą grzałką (poważnie).
Dobrze dobrana pompa powinna mieć taką moc, żeby pracowała z "samej pompy" (obiegu czynnika) w całym zakresie temperatur, które masz przez większość sezonu grzewczego. U mnie w okolicach Łodzi to mniej-więcej zakres +10 - -5. Poniżej tego -5 zaczyna pracować grzałka w pompie, bo sam obieg czynnika nie wystarcza, ale ze wspomaganiem grzałki
@mlotkowy: To znaczy, że instalacja źle została wykonana albo ktoś złą temperaturę ustawił. Jak masz dobrze zrobione to nie czujesz w ogóle ciepła z podłogi bo niby jak?
Jakiej niby awarii? Jak nie przewiercisz rurki to co się ma stać? Przy montażu pilnować by instalator nie zrobił łączenia w posadzce i nie ma jak dojść
@xkajteqx: sprawdź czy będziesz mógł wyfrezować bo z tego co kojarzę, nie zawsze jest to możliwe.
@appmstt: Tutaj spraw jest kilka, to po kolei...
Po pierwsze, rzeczone -5 to przykładowa