Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mierzył się ze zmianą ogrzewania w domu jednorodzinnym? Chciałbym wymienić piec gazowy i grzejniki na PV+pompę+podłogówkę. Dom ok.~ 236mkw po podłodze. W części chałupy jest już grzanie podłogowe - w łazienkach i w przedpokoju. Chciałbym rozszerzyć to na pozostałe pomieszczenia (220mkw~ (3 sypialnie, gabinet, salon, kuchnia). Myślałem, żeby podzielić sobie trochę koszty tj. zrobić w jednym roku frezowanie pod rurki, położyć rurki + nową podłogę i podpiąć to pod istniejący piec gazowy. A potem w drugim rzucie założyć PV + pompę.

Robił ktoś może coś podobnego? Miałoby to sens?

#remontujzwykopem
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xkajteqx: ja mam podłogówkę na całym domu pod PC właśnie, ale ze względu na koszty poszedłem w piec gazowy na początek, co oczywiście zwiększyło koszty bo jestem debilem, niemniej podłogówka na piecu gazowym chodzi fajnie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@xkajteqx: U siebie zmieniałem kocioł węglowy na pompę ciepła. Na szczęście obyło się bez rycia instalacji, zostały stare grzejniki (były przewymiarowane), tylko w jednej łazience musiałem dołożyć drugi grzejnik.

Może u Ciebie też nie trzeba nic zmieniać? Jaką temperaturę masz na wyjściu z kotła?
  • Odpowiedz
Robił ktoś może coś podobnego? Miałoby to sens?

@xkajteqx: be problemu możesz tak zrobić.

Może u Ciebie też nie trzeba nic zmieniać? Jaką temperaturę masz na wyjściu z kotła?

@mlotkowy: jak może zmienić/frezować to lepiej jak tak zrobi. Komfort korzystania z podłogówki względem grzejników jest bez porównania. Dodatkowo grzeje na niższych temperaturach co dla PC ma znaczenie plus może obniżyć temperaturę grzania co dodatkowo wpłynie na oszczędność.
  • Odpowiedz
  • 0
@mlotkowy tzn ja chcę zejść z gazu w ogóle w domu. I tak planuję zakładanie PV z magazynem energii, to podłogówka z pompą wydaje się naturalnym krokiem.
Ja trochę wybiegam w przyszłość, bo finalizuje zakup domu w ciągu najbliższych 3 miesięcy.
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: Może niekoniecznie zwiększyło koszty. Przy pompie ciepła musisz mieć źródło grzania kiedy pompa nie daje już rady (a poniżej -25 już żadna nie działa, nieważne jak duża i dobra), gaz jest częstym wyborem jako to drugie źródło.
  • Odpowiedz
  • 0
@mlotkowy nie wiem kiedy ostatnio we Wrocku były takie temperatury. Wydaje mi się że pompa z grzałką na wszelki wypadek wystarczy?

@Prawdziwy_Oponiarz za pompę głębinową z pv tylko 100k? Ja liczyłem założenie pompy zwykłej na 60k~, pv z magazynem (17kw + magazyn 10kwh) na 80k, podloga 60k, frezowanie i rozłożenie rurek 60k~ O głębinowej nawet nie myślałem bo to bylby wydatek ze 130k
  • Odpowiedz
Komfort korzystania z podłogówki względem grzejników jest bez porównania. Dodatkowo grzeje na niższych temperaturach co dla PC ma znaczenie plus może obniżyć temperaturę grzania co dodatkowo wpłynie na oszczędność.

@ksiak: Pewnie jestem wyjątkiem, ale wolę grzejniki. Zbyt ciepła podłoga mnie denerwuje :) Poza tym nie chciałbym kuć posadzki w razie awarii.

Co do niższej temperatury na podłogówce to półprawda - wymagana temperatura zależy od wielkości grzejnika. Jeśli wcześniej był duży
  • Odpowiedz
Wydaje mi się że pompa z grzałką na wszelki wypadek wystarczy?

@xkajteqx: Zależy jak dużą grzałką (poważnie).

Dobrze dobrana pompa powinna mieć taką moc, żeby pracowała z "samej pompy" (obiegu czynnika) w całym zakresie temperatur, które masz przez większość sezonu grzewczego. U mnie w okolicach Łodzi to mniej-więcej zakres +10 - -5. Poniżej tego -5 zaczyna pracować grzałka w pompie, bo sam obieg czynnika nie wystarcza, ale ze wspomaganiem grzałki
  • Odpowiedz
  • 0
@Niebadzkotem: Wg świadectwa zapotrzebowanie na energię pierwotną mam 112kWh/mkw. To jest budynek z 2009 roku. Na pewno po odebraniu robię sprawdzenie szczelności, wymieniam stare okna połaciowe (są stare drewniane i przy dwóch na pewno są szczeliny) etc. Ogrzewanie chcę zmienić z kilku powódów - kocioł gazowy ma swoje lata, sprawdziłem go z człowiekiem i powiedział że zasobnik będzie do wymiany po 2~ sezonach, kocioł (kondensacyjny, zamknięta komora spalania) sam w
  • Odpowiedz
Zbyt ciepła podłoga mnie denerwuje :)

@mlotkowy: To znaczy, że instalacja źle została wykonana albo ktoś złą temperaturę ustawił. Jak masz dobrze zrobione to nie czujesz w ogóle ciepła z podłogi bo niby jak?

Poza tym nie chciałbym kuć posadzki w razie awarii.

Jakiej niby awarii? Jak nie przewiercisz rurki to co się ma stać? Przy montażu pilnować by instalator nie zrobił łączenia w posadzce i nie ma jak dojść
  • Odpowiedz
Jako że będę kłaść nową podłogę, to myślałem żeby od razu załatwić kwestię ogrzewania podłogowego po całym domu i wyfrezować miejsce na rurki.

@xkajteqx: sprawdź czy będziesz mógł wyfrezować bo z tego co kojarzę, nie zawsze jest to możliwe.
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: Z tego co gadałem to w 95% "nowych" budynków można to zrobić. Tam jest gruba wylewka i w niektórych pomieszczeniach jest już ogrzewanie podłogowe.
  • Odpowiedz
@xkajteqx: serio chcesz w to wsadzić 240k . Przecież pc vs gas to są porównywalne koszta ogrzewania. A czy dom dobrze ocieplony. Od tego trzeba zacząć?
  • Odpowiedz
@mlotkowy: to ktoś ci ciulową pompę dobrał. Moja pompa i nawet klima przy -14 nie odpala żadnych grzałek. A i tak poniżej -10 to jest kilka nocy w roku.
  • Odpowiedz
to ktoś ci ciulową pompę dobrał. Moja pompa i nawet klima przy -14 nie odpala żadnych grzałek. A i tak poniżej -10 to jest kilka nocy w roku.

@appmstt: Tutaj spraw jest kilka, to po kolei...

Po pierwsze, rzeczone -5 to przykładowa
  • Odpowiedz