Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego tak trudno znaleźć programistów?
Jak to wlasciwie jest z tym wakatami w #pracait? Szukamy sobie dobrego #programista15k, stack niby popularny, praca full remote, a CV od ludzi z doswiadczeniem i stackiem jak na lekarstwo i to jeszcze wielu z UKR czy BY. A potem niektorzy nawet nie przychodza na rozmowe, ktora potwierdzili i nie odbieraja tel.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak to wlasciwie jest z tym wakatami w #pracait?

@mirko_anonim: Branża jest s---------a z obu stron i podobnie jak na Tinderze - żeby dostać się do czegoś fajnego, trzeba przebić się przez tonę gówna. Zarówno jak się jest pracownikiem oraz pracodawcą.

A jak ktoś wiedzę na ten temat czerpie od atencjuszy - trolli na wykopie, to ma oderwany od rzeczywistości pogląd na sprawę
  • Odpowiedz
@slawek887: No właśnie to jest dokładnie jak na tinderze gdzie kobiety widząc ile osób do nich pisze podnoszą swoje wymagania tak bardzo że nikt ich nie spełnia. Tak samo jest w rekrutacjach w IT. Jeszcze w 2021 roku nikomu nie przeszkadzał brak doświadczenia w frameworku X i można było się douczyć w pracy. Obecnie zaś jeśli nie spełniasz wszystkich wymagań i nie godzisz się pracować w okolicach średniej krajowej to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Praca jest, ale już dobrej pracy jest bardzo mało, a jak jest to jest olbrzymia konkurencja. Dobra praca = topowe, dobre firmy. Nie, twoje kolejne korpo typu samsung czy jakaś nokia to nie jest dobra firma.
  • Odpowiedz
@slawek887: Widzę że mam do czynienia albo z tępym rekruterem, albo ze sprzedawcą bootcampów który próbuje ratować upadający biznes kłamiąc że nie ma żadnego kryzysu.
  • Odpowiedz
@rav2: Człowieku, nawet w zeszłym miesiącu dostałem pozytywną odpowiedź od firmy, gdzie kompletnie nie znałem 2 kluczowych w ofercie technologii, tak samo zresztą na początku roku miałem kilka podobnych odpowiedzi i tak naprawdę za każdym razem nie pasowałem w 100% do tego, czego szukali.

A potem wchodzę na wykop i czytam, że tak nie ma, a jak uważasz inaczej to jesteś sprzedawcą bootcampów XD Sami siebie zamykacie w kółeczku s----------a
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jest takie zjawisko Interview shopping, które polega na tym, że ludzie rejestrują się na rozmowy tylko w celu zorientowania się czego wymaga się teraz na rekrutacjach. Więc jak im się chce to przyjdą, a jak nie to w------e - nawet nie zadzwonią.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: obie strony mają dużo do ugrania z uwagi na wysokość wynagrodzenia i bardzo duże widełki co generuje festiwal s----------a

Do tego jest duży ruch rekrutacyjny. Programiści często zmieniają pracę, żeby dostać lepszą pieniądze. Firmy często zwalniają, żeby podbić słupki w excelu i potem znowu zatrudniają. Startupy/projekty crypto/projekty w kontraktorni, gdzie zostaniesz wyrzucony po roku pracy też są częste

Jako pracodawca jedyne co możesz zrobić to:
* zwiększyć nakłady
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Saly:
Tylko jednak od jakiegos czasu mow sie i pisze (nie tylko na wykopie) o koncu eldorado. Ze programisci szukaja pracy nawet rok. A tu sie okazuje pozniej, ze na stanowisko seniora (7+lat expa) wiekszosc osob ma 1-3 lat expa i zamiast .NET na backendzie to zna PHP czy Pythona. To ja sie pytam gdzie sa ci ludzie z doswiadczeniem, ktorych podobno na rynku teraz
  • Odpowiedz
To ja sie pytam gdzie sa ci ludzie z doswiadczeniem, ktorych podobno na rynku teraz tylu powinno byc?

@mirko_anonim: siedzą w pracy xd Mnie wyrzucili na początku roku i szukałem pracy 2 miesiące a to głównie dlatego, że procesy są długe po kilka etapów a też nie miałem dużego parcia przez bezpieczną sytuację finansową i chęć opieprzania się

Inna sprawa to fakt, że środowisko jest konkurencyjne. Jak ktoś siedzi 7
  • Odpowiedz