Wpis z mikrobloga

zapominacie że na UOP to jest urlopu dwa miesiące, 26 urlopu płatnego plus 14 dni urlopu w święta, jeśli na b2b nie macie zawartych urlopów to trzeba to wziąć pod uwagę
  • Odpowiedz
  • 25
@JamesJoyce napisałeś upośledzona odpowiedź to mi się nie chciało produkować ale odpisze z kibla.
1. Mówimy o przypadku kiedy musisz wziąć L4 na dłużej, masz raka, złamany kręgosłup, ciężka ciążę czy problemy psychiczne a ty p--------z o tym że znajdziesz inną pracę xD
2. Znajdziesz pracę w dwa dni bo teraz ci się wydaje że jest ssanie na rynku bo dostajesz co drugi dzień ciekawe oferty od lasek na LinkedIn, ale
  • Odpowiedz
@a665321 1. Mam to ubezpieczone na tyle, że ewentualne problemy sprawią że będę jeszcze bogatszy. I tak znajdę inną pracę.

2. Tobie się wydaje, że mi się coś wydaje. Ja wiem jakie są realia i potrafię przewidzieć w którą stronę it pójdzie. Umiem się też dostosować do zmian.
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs ja znam dużo osób na 8,5%, ale nawet przyjmując ryczałt 12%: to 3,5 % podatku więcej to jest w porównaniu do ryczałtu 8,5% różnica 500-600 zł przy fakturze 18k, nadal zostaje sporo więcej niż przy UOP w kieszeni.
  • Odpowiedz
@sigma: przerabiałem to już nie raz, więc wiem że problemu nie ma, tzn L4 bierzesz se na miecha a po miesiącu jak się nie poprawi to ciągniesz dalej. Może faktycznie źle napisałem z tymi 3 miechami, bo na tyle z góry to Ci nie dadzą - to fakt.
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer ciężko dyskutować z kimś kto zakłada, że przy każdym zakończeniu współpracy będzie ciągnął 3 mc L4, niektórzy zmieniają pracę tylko jak maja nagrane coś lepszego i nie ma nawet przestrzeni na L4.
  • Odpowiedz
@uhceiP: po prostu różne scenariusze już przerabiałem. Przykładowo u mnie były cięcia w firmie, szybkie spotkanko i krótka piłka, albo rozwiązujemy umowę za porozumieniem stron i mam płacone za dwa miechy, a nie pracuję, albo szukają na mnie haka i mnie zwalniają dyscyplinarnie (a jak się potem dowiedziałem, jedna dziewczyna z kadr taką dyscyplinarkę dostała). Oczywiście tutaj każdy chojrak i każdy by się sądził z wielką korporacją, ale rzeczywistość wygląda
  • Odpowiedz
@uhceiP @uhceiP

@Emble dokładnie, dla przykładu dla wynagrodzenia 15 k brutto (18k kosztów pracodawcy) na UOP vs 18k netto (bez VAT) na b2b, przy ryczałcie 8,5 % - różnica w wynagrodzeniu na rękę (pełny ZUS) to około 4000zl na korzyść b2b, żadne L4 tego nie rekompensuje.

No to zobaczymy jak bedziesz miec nowotwor, czy te 4000 Ci cos pomoze
  • Odpowiedz
@Dzwiekoszczelny mam prywatne ubezpieczenie na taki wypadek, ale ogólnie masz rację to jest właśnie ryzyko które podejmuje będąc na b2b, coś za coś. Niektórzy wolą większą kasę do ręki, a niektórzy mniejszą i spokój w głowie, że za wypłatę ich chorobowego odpowiada ZUS, a nie prywatna firma, która nie jest do niczego zobowiązana.
  • Odpowiedz