Wpis z mikrobloga

@francoisinho spokojnie, firmy już robi review umów b2b żeby się zabezpieczyć przed tym co się będzie działo w 2026, zresztą te urlopy nie są przecież wpisane w te umowy, tylko ustalane poza nimi, nikt nie jest taki głupi.
  • Odpowiedz
@uhceiP: mogą to nazywać review, reconciliation albo update, ale jak wpadnie kontrola to raczej nic to nie da ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ciekawi mnie, jak ukształtuje się linia orzecznicza w tej sprawie i czy PIP będzie z całą brutalnością stwierdzał istnienie UoP z mocą wsteczną, co miałoby bolesne skutki podatkowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Ja nie wiem, czy wy czytacie te umowy co wy podpisujecie, ale na b2b nie macie stałych godzin świadczenia pracy ani nawet miejsca, w którym ją musicie świadczyć....
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Abstrachujac od tematu, według mnie każdy powinien chociaż przez krótki czas być na B2B. Dlaczego ? 1. Kwestia odpowiedzialności i jak nasz kochany rząd i skarbówka podchodzi do złodzieja prywaciarza. 2. Przejrzenie na oczy ile tak naprawdę płacimy podatków i co się z tym wiąże. 3. Brak jakichkolwiek benefitow związanych z UOP. Ps. Jestem ciekaw ile Januszy odnalazło by się w takiej rzeczywistości :)
  • Odpowiedz
a nie pracuję, albo szukają na mnie haka i mnie zwalniają dyscyplinarnie

@4mmc-enjoyer: dyscyplinarka jest za CIĘŻKIE naruszenie obowiązków i od tego właśnie masz sąd pracy
  • Odpowiedz
dla wynagrodzenia 15 k brutto (18k kosztów pracodawcy)

@uhceiP: To jest całe twoje 18k. Nie ma żadnego "kosztu pracodawcy". ten system wymyślono po to, zebyś myślał, że płącisz mniej podatków.
kosztujesz pracodawcę 18k i to tobie potrącana jest cała kasa na podatki i skłądki.
  • Odpowiedz
No to zobaczymy jak bedziesz miec nowotwor, czy te 4000 Ci cos pomoze

@Dzwiekoszczelny: Przecież ma takie samo ubezpieczenie jak na etacie. Zresztą NFZ i tak każdego zabije.

Całe życie będziesz płacił kasę bo mozesz zachorować na raka? ;))
  • Odpowiedz
kwik to ty słyszysz jak żona widzi jakie grosze przynosisz.

@editores: Jestem absolutnie pewny że zarabiam wiecej od ciebie, zwykle tacy internetowi mitomani ledwo ponad minimalną krajową mają.
  • Odpowiedz
@tfuj_pszyjaciel: To zupełnie inna sytuacja. Sprawdź piramidę wieku w Polsce. Policz ilu ludzi będzie musiało pracować na jednego emeryta w 2050.
Pokolenie PRL to ostatnie, które ma emerytury. Mój ojciec ma 90 lat i mamy z tego niezły ubaw, kiedy ojciec podliczy ile wyciągnął przez ostatnie 25 lat z ZUS. ;)
  • Odpowiedz