Wpis z mikrobloga

zapominacie że na UOP to jest urlopu dwa miesiące, 26 urlopu płatnego plus 14 dni urlopu w święta,

@patchupdate:
Mi na b2b przymusowo odliczają 20 dni roboczych od liczby wszystkich dni roboczych w roku, resztę mogę przepracować. A na UOP i tak bym musiała do niedawna zacząć pracować przez jeszcze kolejne 7 lat żeby mieć 26 dni.
  • Odpowiedz
@GOHAN:

Ja nie wiem, czy wy czytacie te umowy co wy podpisujecie, ale na b2b nie macie stałych godzin świadczenia pracy ani nawet miejsca, w którym ją musicie świadczyć....

Na UoP też nie musisz mieć podanych godzin pracy.

Z kolei jeśli na B2B nie ma miejsca pracy toż znaczy, że taki kontraktor nie pojawia się nigdy w biurze i PIP nigdy się tego nie przyczepi. Bo nie pojawia, prawda? (
  • Odpowiedz
O nie!!
Zapomniałem, że mogę mieć raka. Wracam na UOP, lubię być dymany przez pracodawcę. Jednak będę spał spokojnie bo mogę mieć przecież raka.

Ale g---o wymyśliliście z zazdrości.
  • Odpowiedz
jak ktoś nie zarabia astronomicznych pieniędzy (faktury 20-25k wzwyż), a firma oferuje UoP z 50% KUP to b2b jest niewarte świeczki. Co z tego że zarobisz więcej, jak odpowiadasz całym majątkiem, dużo łatwiej Cię zwolnić no i rząd w każdej chwili może się do Ciebie przypieprzyć że to ukryty etat i zwracaj potem 5 lat zaległych składek.

Spokojny sen jest więcej wart niż te parę stówek więcej, szczególnie przy większych zarobkach.
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: jestem programista na b2b (ryczałt 12%) i jak sobie liczylem ile bym stracil na uop to spokojnie wychodzi pod 50k zl rocznie, po 10 latach takiej pracy mam 0.5mln na+ (a wrzucone w jakeis etfy spokojnie dobije do 750k) , no sory ale trzeba byc glupkiem zeby siedziec na Uop XD
  • Odpowiedz
@Zimm3man: Przepeaszam bardzo a co w tym złego, że zwalnia się na podstawie ilości L4?
Ja miałem takiego cwaniaka zatrudnionego w magazynie, który potrafił 2 razy w miesiącu wziąć L4.
Okazało się że w tym czasie ten śmieć jeździł na taksówce.
Potrafił też przyjść do pracy po godzinie 10 bo na przykład rano miał jakiś opłacalny kurs międzymiastowy a u mnie od 10 do 12 chłopaki niewiele mają do roboty
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: teraz pokaż co przy wypłacie w takim memie.

Ja naprawdę rozumiem że etat ma swoje zalety, ale też no nie ukrywam że np. w mojej sytuacji etat oznaczałby zarobki niższe o połowę u głównego klienta, a do tego brak możliwości robienia fuch (które w moje branży muszą byc legalnie na fakturę, to nie budowlanka).

A gdybym zachorował poważnie, liczę się z tym że pewnie wróciłbym na etat. Jedyny problem
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: UOP - pracuje od 5 lat na wyzszym stanowisku. Firma ze mnie rezygnuje - dostaje kwartalny okres wypowiedzenia w pelni platny gdzie nie przychodze do pracy (jesli na poczatku kwartalu = prawie 6 miesiecy wolnego platnego 100%) + na dzisiaj 70k EUR odprawy. B2B - jutro Cie nie ma. Dziekuje.
30 dni urlopu, przy dwojce malych dzieci jakies 15-20 dni L4 rocznie. Zero stresu.
  • Odpowiedz