Wpis z mikrobloga

Zbadajmy pewien temat, proszę o Twoje zdanie. Wyobraź sobie swój początek z Linuxem, chcesz się przesiąść z Windowsa. Instalujesz go, po czym w którymś momencie czytasz, że aby coś wykonać musisz korzystać z konsoli. W której grupie ludzi jesteś/byłeś-aś w tym momencie?

#linux #windows #komputery #technologia #windows10

Przesiadasz się na Linuxa i w pewnym momencie musisz skorzystać z konsoli. Co o tym sądzisz?

• Nie skorzystam z niej, boję się jej i mnie odrzuca 8.1% (8)
  • Skorzystam, ale nie powinno się jej używać 18.2% (18)
  • Skorzystam, gdy trzeba, całkiem fajne narzędzie 34.3% (34)
  • Konsola to ekstra narzędzie, warto go używać stale 39.4% (39)

Oddanych głosów: 99

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Moje doświadczenia (wielokrotne, od ponad 25 lat - poczynając od Red Hat 6.0/6.1) są zupełnie inne:

Tutorial (wówczas z gazety, teraz na www albo w plikach). Lecę po kolei. Trzeba z terminala? Proszę bardzo, luzik - nie mam się czego bać. Pierwsze, drugie, trzecie. Po czwartym poleceniu system zgłasza błąd, albo "jakby zawiesza się" (czekam 45 minut). W tutorialu nie ma opisu jak sobie z tym poradzić. Szukam na forach, w gazetkach. Nikt
bialy100k - Moje doświadczenia (wielokrotne, od ponad 25 lat - poczynając od Red Hat ...

źródło: f259741264ccc

Pobierz
  • Odpowiedz
@olinuksieprzykawie: pewnie nie jestem reprezentatywny - przecież pod Windą też sporo rzeczy można zrobić szybciej/lepiej w PowerShellu...

Natomiast jeśli na komputerach moich rodziców kazałbym im coś zrobić w terminalu to by była panika - jak, gdzie, po co, a to nie można wyklikać?
  • Odpowiedz
@olinuksieprzykawie: Ogólnie terminal jest fajnym rozwiązaniem, ale pod warunkiem, że zna się bardziej zaawansowane komendy niż aktualizacja/instalacja/szukanie. Do tego narzędzie trzeba trochę dorosnąć podczas używania linucha, bo najpierw trzeba się zadowolić faktem, że ma się system wolny od szajsu microsoftu. Dlatego linux mint/ubuntu/zorin to najlepsze dystrybucje dla migrujących
  • Odpowiedz
najgorsze na początku to nie wiedzieć o co chodzi i wpisywać komendy które nie pasują np. do danej dystrybucji, nie rozumieć tego systemu, nie trafić na jakieś wytłumaczenie no i bać się tej konsoli. Teraz może być ciut łatwiej bo jest chatgpt i on ma dośyć wiedzę o Linux na wysokim poziomie. Ale dawniej nie było kolorowo jak ludzie posiadający dystrybucje z menadżerem pakietów (instalacja 10ciu aplikacji bezbłędnie to kwestia jednej komendy)
  • Odpowiedz
@olinuksieprzykawie: @LadySandra @rtp_diov @tubkas12 @kanarex @Reason7322 @fervi dzięki terminalowi właśnie używanie kompa jest bardzo proste wbrew jakimś zabobonom. oto banalny i dobitny przykład: na screenie najpierw w otwartym oknie terminala nacisnąłem klawisz w góre i połączyłem się przez telnet z urządzeniem ip 192.168.195.133 Na nim klawisz w góre i wśród ostatnich poleceń użyłem mount zamontowując jakis folder na jakiejs partycji nosnika usb jako /media/hdd.
wojciet - @olinuksieprzykawie: @LadySandra @rtp_diov @tubkas12 @kanarex @Reason7322 @...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-11-02 15-27-57

Pobierz
  • Odpowiedz