Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Koner1391: Wy to mieliście luksus, ja zaczynałem 20 lat temu przygodę z internetem od tego.
100 MB za 49 zł, prędkość nie więcej niż 30 kb/s. Potem trochę więcej było ale wciąż słabizna.
Nie było mowy o takim czymś jak YT a internet służył do przeglądania stron i grania w Metina. Metin też nie pobrany a załatwiony od kolegi na MP3.
Później był większy pakiet bo 0,5 GB ale wciąż nie było szału,
Wwolt - @Koner1391: Wy to mieliście luksus, ja zaczynałem 20 lat temu przygodę z inte...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-30 121650

Pobierz
  • Odpowiedz
@Koner1391: windows miał też aplikacje do łączenia się pomijając tą od neostrady. Wrzucałeś taką do autostartu i miałeś internet od kopa i zaoszczędzoną pamięć ram xD
  • Odpowiedz
  • 0
Znajomi mieli kafejke internetową na isdn 128 czy też 256 kbps. To szło jak burza. Pamiętam gdy któryś wspomniał, że chyba w Warszawie można już mieć stałe łącze - tzw neostrada. I to było marzenie, mieć takie coś w domu. A teraz godzina oglądania filmu na nflx przekroczyłaby miesięczny limit netu... Obecnie klikasz i po kilku minutach kilkanaście GB gry pobrane, a wtedy czekało się czasem godzinę na mp3 na kazie. Dzisiejsze
  • Odpowiedz
@Koner1391: Pamiętam te czasy, centralke miałem za płotem więc zamiast 256 miałem jakieś 300 kbps, a później jak przyszedł net 512 to u mnie śmigał po jakieś 650 ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Neo w najniższej opcji miało prędkość 128 kbit/s czyli 32 kB/s. Chociaż wtedy tak się tego nie odczuwało bo i strony były lżejsze.

@ben-cole: Jak już przeliczasz to w stosunku 8:1, więc 128 kb/s = 16 kB/s ;)
  • Odpowiedz
@Koner1391: Pamiętam jak nie chciała mi się połączyć neostrada i w akcie desperacji odinstalowałem program i instalowałem od nowa wpisując od nowa dane do logowania z nadzieją, że zadziała....a tu się np. okazywało, że po prostu była awaria (,)
  • Odpowiedz