Wpis z mikrobloga

Przecież ten ryk na wszystkich portalach związanych z ochroną zdrowia jest niesamowity XD
Limit ustawiony na 50k normalnego etatu jest powodem do tak ogromnej agresji?!
Widać my lekarskich kontraktów nie jesteśmy w stanie nawet oszacować. Tam pieniądze muszą lać się niewyobrażalnymi dla reszty społeczeństwa strumieniami. Oni już całkiem odlecieli i nawet nie zdają sobie sprawy, że powodem tego jest 30 lat ograniczania liczby studentów i w dalszej konsekwencji tego specjalistów. Przy tak gigantycznym ograniczaniu podaży, jak to miało miejsce w przypadku lekarzy, kierowcom autobusów też trzeba by płacić dziesiątki tysięcy na kontraktach.

Mam nadzieję, że pani minister zdrowia nie ugnie się i rzeczywistą spróbuje zawalczyć z pazerną kastą. OBY!

#medycyna #lekarski #zarobki #pracbaza
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wysokiewiczplum: to teraz pomyśl tak: najpierw wypychają cię na śmieciówki (bez urlopów, bez ochrony w razie nawet nie twoich błędów bo to finalnie lekarz odpowiada), a potem zaczynają ingerować w kwoty które sam sobie lekarz wynegocjuje. Nigdzie to tak nie działa. Jak 2 firmy podpisują umowę to między sobą się dogadują, jak za drogo jest to po prostu się nie dogadują. Jeszcze jakieś limity co do etatów. Już to widzę,
  • Odpowiedz
@wysokiewiczplum: chłopie, ja ziomka mam co jego d--a pielegniarstwo zrobiła bo kasa w powiatowym. J---e w 3 szpitalach ma ponad 20k ciągle w pracy. Ogólnie pielęgniarki, ratownicy grindują mocno w pracy, dla hajsu. Cała branża medyczna jest pełna ludzi co poszli kopać w niej złoto, a to że pacjent traktowany jest jak g---o, to nie ważne, ważne że hajs się zgadza
  • Odpowiedz
Komunizm, januszowanie i rozwalanie gałęzi publicznej żeby położyć maść na ból d--y.

@dr_Batman: Raczej gospodarność i etyka finansowa.
Podniesienie stawek przez 10 lat o 270% gdzie pozostali w budżetówce dostali około 90% a lekarze i tak zarabiali najwięcej sprawiedliwe na pewno nie było. Według międzynarodowych unijnych danych PL urzędnicy i inne publiczne służby zarabiają orzeszki a z jakiejś przyczyny najwięcej zarabiający lekarze maja jako jedyni być dostosowani do standardów międzynarodowych.
  • Odpowiedz
Najgorsze jest to że wybrałem anestezjologię bo za bardzo nikt nie chciał na to iść i prognozy były że więcej anestezjologow nie będzie. Teraz wszyscy ciągną na anestezje a to jest taka specjalizacja że póki pacjent przeżyje zabieg to nikt się nie przejmuje jakością znieczulenia. Czyli będą brać tych co zgodzą się pracować za mniej. Żeby tylko mieszkanie spłacić do tego czasu. Z resztą sobie jakoś poradzę
  • Odpowiedz
gdzie pozostali w budżetówce

@masz_fajne_donice: Jak tam można pisać lekarzowi o jakiejś budżetówce, gdzie on przecież jest wolnym zawodem, wolnym przedsiębiorcą :D (na garnuszku państwowego płatnika xD)
  • Odpowiedz
@wysokiewiczplum: to że pójdą na chirurgię nie znaczy że będą operować, już teraz przy starych limitach jest problem z tym żeby rezydenci zabiegowi nauczyli się operować. To że ktoś będzie miał na pieczątce tytuł specjalisty, nie znaczy od razu że umie operować xd
  • Odpowiedz
@Kieres: Gdzieś napisałem że się znam na medycynie, czy to Twoje projekcje? I czy gdzieś napisałem że to jest łatwe? Widzę że czytanie ze zrozumieniem kuleje mocno.
Ja wiem, którzy lekarze najczęściej walą 30 dyżurów w miesiącu. I być może to przypadek, że zazwyczaj to są interniści albo pediatrzy, a być może z czegoś to wynika.
  • Odpowiedz