Wpis z mikrobloga

#gielda

Kto pracuje w IT przy takich projektach jak XTB, to wie, że to lepianka i dług technologiczny tam jest pewnie ogromny XD Także przed nami jeszcze mocne jebnięcie platformy na 1-2 dni, ale to zaraz, jeszcze nie teraz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pomaranczowa_malpa: Fakt, że dostęp po api i dokumentacja nie były zadbane, a jakiś czas temu wyłączyli to całkowicie wskazuje, że już chyba odłożyli marzenia o byciu nowoczesnym fintechem na półkę albo po prostu to nie działa jak się nie jest ECN
  • Odpowiedz
@pomaranczowa_malpa: kurde właśnie mam podobe odczucia. W mojej firmie są podobne problemy z podstawową funkcjonalnością więc trochę domyślam się jaki tam musi być b----l. Te copiątkowe przerwy techniczne dają mi do myślenia. Tam muszą być jakieś z-----e rozwiązania, znając życie "tymczasowe" które stały się permamentnymi bo nie ma czasu tego naprawić albo nie ma już ludzi którzy mają wiedze o tym jak to działało. W efekcie pewnie trzeba restartować jakieś
  • Odpowiedz
dług technologiczny

@pomaranczowa_malpa: Bardzo lubię to wyrażenie. W zasadzie każda instytucja w której pracowałem miała z tym problem i czasem jak coś jebło to aż iskry szły. Największy dług technologiczny w Polsce mają banki bo to one pierwsze wprowadzały rozwiązania cyfrowe. Latami to działało, aż chyba programiści co to pisali poumierali a trzeba już to migrować.
  • Odpowiedz
@pomaranczowa_malpa: jak mysle o ich sposobie releasowania nowych wersji to krypto w 2025/2026 bedzie bardzo ciezkie do osiagniecia. Ciekawi mnie tez w jaki sposob konta typu IKE/IKZE i inne zagraniczne sa nadrutowane, skoro dodanie zlecen oczekujacych zajelo im tyle czasu XD
  • Odpowiedz
@Gensek:

Bardzo lubię to wyrażenie. W zasadzie każda instytucja w której pracowałem miała z tym problem i czasem jak coś jebło to aż iskry szły. Największy dług technologiczny w Polsce mają banki bo to one pierwsze wprowadzały rozwiązania cyfrowe. Latami to działało, aż chyba programiści co to pisali poumierali a trzeba już to migrować.

banki mogą sobie na to pozwolić bo są defacto monopolistami, a ludzie używający xtb mogą zwyczajnie
  • Odpowiedz
@Gensek: nie tylko w Polsce, pracuję zagranicą i tam w bankach są takie rzeczy, że to się nawet Hindusom nie śniło :) zresztą zazwyczaj im większa i starsza firma tym gorzej
  • Odpowiedz
@pomaranczowa_malpa: Byłem na prelekcji ich CTO na Devoxxie w tym roku - dokładnie to samo pomyślałem - możliwe że jest jakieś nagranie w internetach, polecam :D Jednym ze slajdów było cos w stylu że zespół odbiera telefony po nocy jak coś się zepsuło i że to jest oczekiwany poziom ownershipu zespołów. Ogólnie dość sensownie mówił o planowaniu i gadaniu z biznesem, ale taki trochę vibe byle szybciej dowozić i robić
  • Odpowiedz
Latami to działało, aż chyba programiści co to pisali poumierali a trzeba już to migrować.

@Gensek: Jak pracowałem w UBSie dekade temu, to jednym z bardziej emocjonujących wydarzeń był restart bazy danych SQL która była online od 15 lat. Przygotowania jak do Y2K.
  • Odpowiedz
@Gensek: dlatego, że technologia jak jest wprowadzana to jest nowa. Potem jak trzeba ja modernizować, to trzeba napisać to samo tylko inaczej, czyli brak nowych rzeczy co dla biznesu oznacza rzecz niepotrzebną. Inżynierzy o tym cały czas mówią, ale hajs się nie znajduje, a potem wszyscy są zdziwieni, że nie działa i zostali z ręką w nocniku xD

I tak, potwierdzam, zawsze się to dzieje. Firmy zupełnie się nie uczą
  • Odpowiedz