Wpis z mikrobloga

Codzienny przypominacz i trudna do przełknięcia pigułka dla wykopków.

W Polsce żyje ok. 8 100 000 psów, a w 2024 roku odnotowano 3 śmiertelne pogryzienia.
To oznacza, że 1 na 2 700 000 psów okazał się „psem zabójcą”, czyli prawdopodobieństwo wynosi 0,000037%.

W Polsce mamy 22 500 000 kierowców i 1 896 ofiar śmiertelnych wypadków drogowych (2024 r.).
To oznacza, że 1 na 11 870 kierowców spowodował śmierć człowieka, czyli prawdopodobieństwo wynosi 0,0084%.

Statystycznie pies jest więc około 230 razy mniej śmiertelny niż kierowca samochodu.

Nikt jednak nie postuluje podatku od kierowcy 1000 zł na miesiąc, kary grzywny (dodatkowej) dla osoby powodującej wypadek w wysokości 100k zł płatnej przez rodzinę, zakazu bycia kierowcom (analogicznie do pomysłów wykopków pod postami o psach).

Autorka raportu o 27k pogryzień, mimo że już w kwietniu 2025 r. przekazała mediom wybrane dane, do dziś nie opublikowała pełnego raportu.
Nie wiadomo więc:
1. jaka była metodologia zbierania danych,
2. czy są to rzeczywiste przypadki czy jedynie szacunki,
3. nie są znane kryteria uznania czegoś za pogryzienie.

Cała ta narracja uderza w normalnych, odpowiedzialnych właścicieli psów, podczas gdy realne ryzyko śmierci w wyniku pogryzienia pozostaje statystycznie pomijalne.

Wykopki przegrywy znów tańczą na czyimś grobie żeby szerzyć nienawiść wobec kogoś z kim się nie identyfikują. Metoda stara jak wykop.

#psy #psiarze #afera #bekazpodludzi #patologiazmiasta #polska #dailyreminder #hardtoswallowpill
Analny_Rozrabiaka - Codzienny przypominacz i trudna do przełknięcia pigułka dla wykop...

źródło: 8603026F-9A24-43EE-8CDA-3AADC93048ED

Pobierz
  • 734
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kary za spowodowanie śmierci za kółkiem są znacznie bardziej drastyczne niż dla właścicieli psów, które spowodowały śmierć kogoś innego.

@Gerard_z_Rivivy: proszę Cie k---a w tym kraju chyba nie ma celebryty ktory kogos nie zabil jadac n-------m
  • Odpowiedz
Cała ta narracja uderza w normalnych, odpowiedzialnych właścicieli psów

@Analny_Rozrabiaka: niby w jaki sposób, skoro jestes odpowiedzialny i normalny to twój pies chodzi na smyczy i w kagańcu i nikogo nie pogryzie, to czym sie martwisz? martwisz sie kara za pogryzienie z jakiegos powodu?
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Czytasz w ogóle to co komentujesz? Czemu nie wziąłem tych 100 pogryzień dziennie? Bo oprócz doniesień medialnych ten raport nie istnieje. Przyznaje to sama twórczyni, że nie jest opublikowany. Od nagłówków minęło 6 miesięcy i dalej raportu brak, jak myślisz dlaczego?
  • Odpowiedz
@Analny_Rozrabiaka:

Zjawisko powodujące śmierć które można porównać ze sobą, tak trudno ruszyć głową?

Wy na tych psach jezdzicie, ze to porownujesz? XD
Porownaj jeszcze śmierci z przedawkowania leków do skoków na główkę w okresie letnim, oba zjawiska powodują śmierć, więc mozna
  • Odpowiedz
@Akuzativ94 czyli trudno xD

Mogę porównać do śmierci powodowanych przez myśliwych, chcesz? Będzie to lepsze? Czy nie bo dalej nie pasuje do narracji? Koty nie powodują zgonów to jak mam je porównać jako zjawisko grożące śmiercią?
  • Odpowiedz
@Analny_Rozrabiaka: o, widzę że z ogólną liczbą pogryzień wczoraj nie wyszło i się ośmieszyłeś, więc teraz dokonałeś epokowego odkrycia, że pojazdy, które ważą zwykle ponad tonę i na których opiera się ogromna część transportu i logistyki są bardziej śmiertelne w kontakcie, niż dwudziestokilogramowy kundel, który nie ma żadnego zastosowania.

Jestem pewien że rodzina tej zagryzionej siedmiolatki, którą wymieniłeś w statystyce teraz się klepnie w czoło i powie, że nie ma
  • Odpowiedz
@TonyMalin: Daruj sobie udawanie, że kwestia ras agresywnych to coś więcej niż pretekst do plucia jadem na wszystkich właścicieli psów.

@Analny_Rozrabiaka: Problemam nie są 3 wypadki smietlene rocznie tylko 70-100 pogryzień dziennie. 30k rocznie. Ty nie rozumiesz jak duze to liczby.
**30k* 40lat =1.2mln. W tym kraju milion osob był pogryziony przez psy i pewnie 2-3 razy tyle było w niebezpiecznej sytaucji lub nie zgłosiło**

Wiec hejt na psy nie wynikaja
  • Odpowiedz
Przecież nikt nie zgłasza każdego pogryzienia, bo ludzie wiedzą że i tak policja nic z tym nie zrobi.
Ta statystka jest mocno z d--y, równie dobrze można tu zestawić wszystko
Pokazać śmiertelność upadków z drabiny, w takim razie należy zakazać drabin bo ludzie z nich spadają. Agresywne psy są problemem, ale skala tego jest marginalna.
  • Odpowiedz
Nikt jednak nie postuluje podatku od kierowcy 1000 zł na miesiąc, kary grzywny (dodatkowej) dla osoby powodującej wypadek w wysokości 100k zł płatnej przez rodzinę, zakazu bycia kierowcom (analogicznie do pomysłów wykopków pod postami o psach).

@Analny_Rozrabiaka: Kierowca ma obowiązkowe OC, za spowodowanie wypadku ma grzywnę w postaci mandatu a nawet może pójść siedzieć i oczywiście sądowy zakaz jazdy, nawet dożywotni jak trzeba ¯\(ツ)/¯ Muszą do tego robić np. badania
  • Odpowiedz
@topikPajak: Czytasz w ogóle to co komentujesz? Czemu nie wziąłem tych 100 pogryzień dziennie? Bo oprócz doniesień medialnych ten raport nie istnieje. Przyznaje to sama twórczyni, że nie jest opublikowany. Od nagłówków minęło 6 miesięcy i dalej raportu brak, jak myślisz dlaczego?
  • Odpowiedz
@Analny_Rozrabiaka:

Koty nie powodują zgonów to jak mam je porównać jako zjawisko grożące śmiercią?

To problem tylko i wyłącznie wlascicieli psów, ze ich zwierzeta powoduja znacznie wieksze zagrozenie niz koty. Jak lubisz tak porownywac psy do auta, to ja je porownam do kupowania duzych aut. Guwno mnie obchodzi, ze kupiles sobie ogromnego suwa, ktory nigdzie sie nie miesci, zamiast kompakta miejskiego. Tak masz nim parkowac, zeby nie uprzykrzac zycia innym.
  • Odpowiedz