Aktywne Wpisy

Medokin99 +619
#motoryzacja #honda
Jeżeli myśleliście że ostatnio mieliście nie farta to przeczytajcie to.
Wczoraj udało mi się zakupić mój pierwszy samochód, byłem wraz z właścicielem na stacji diagnostycznej, żadnej rdzy, żadnych wycieków, perełka.
O godzinie 19 wróciłem pod blok i zaparkowałem, poszedłem spać a o 6 budzi mnie policja
- dzień dobry, czy jest pan właścicielem hondy?
Jeżeli myśleliście że ostatnio mieliście nie farta to przeczytajcie to.
Wczoraj udało mi się zakupić mój pierwszy samochód, byłem wraz z właścicielem na stacji diagnostycznej, żadnej rdzy, żadnych wycieków, perełka.
O godzinie 19 wróciłem pod blok i zaparkowałem, poszedłem spać a o 6 budzi mnie policja
- dzień dobry, czy jest pan właścicielem hondy?
źródło: IMG_8733
Pobierz
wscieklykabanos +508

W Polsce żyje ok. 8 100 000 psów, a w 2024 roku odnotowano 3 śmiertelne pogryzienia.
To oznacza, że 1 na 2 700 000 psów okazał się „psem zabójcą”, czyli prawdopodobieństwo wynosi 0,000037%.
W Polsce mamy 22 500 000 kierowców i 1 896 ofiar śmiertelnych wypadków drogowych (2024 r.).
To oznacza, że 1 na 11 870 kierowców spowodował śmierć człowieka, czyli prawdopodobieństwo wynosi 0,0084%.
Statystycznie pies jest więc około 230 razy mniej śmiertelny niż kierowca samochodu.
Nikt jednak nie postuluje podatku od kierowcy 1000 zł na miesiąc, kary grzywny (dodatkowej) dla osoby powodującej wypadek w wysokości 100k zł płatnej przez rodzinę, zakazu bycia kierowcom (analogicznie do pomysłów wykopków pod postami o psach).
Autorka raportu o 27k pogryzień, mimo że już w kwietniu 2025 r. przekazała mediom wybrane dane, do dziś nie opublikowała pełnego raportu.
Nie wiadomo więc:
1. jaka była metodologia zbierania danych,
2. czy są to rzeczywiste przypadki czy jedynie szacunki,
3. nie są znane kryteria uznania czegoś za pogryzienie.
Cała ta narracja uderza w normalnych, odpowiedzialnych właścicieli psów, podczas gdy realne ryzyko śmierci w wyniku pogryzienia pozostaje statystycznie pomijalne.
Wykopki przegrywy znów tańczą na czyimś grobie żeby szerzyć nienawiść wobec kogoś z kim się nie identyfikują. Metoda stara jak wykop.
#psy #psiarze #afera #bekazpodludzi #patologiazmiasta #polska #dailyreminder #hardtoswallowpill
źródło: 8603026F-9A24-43EE-8CDA-3AADC93048ED
PobierzChyba powinieneś prędzej porównać je chociażby kotów czy chomików? I jednych zwierzaków i drugich w domach pełno. Ze co, ze chomik mniejszy? A pies nie jest mniejszy od auta?
Posiadanie psa do auta, powaznie? xD
Tylko jakbys porownal do innych zwierzat, to te statystyki bylyby juz mocno na niekorzysc psow, wiem o tym i ty to wiesz.
Podatek jest zawarty w cenie obowiązkowej polisy OC. Na nią składa się wiele czynników. Myślisz że kto sponsoruje UFG.
Grzywna zawsze jest nakładana na kierowcę winnego kolizji a nawet stłuczki.
źródło: temp_file4972087158322635852
Pobierz"To tylko wymówka do uderzania we wszystkich właścicieli psów" g---o prawda. Po prostu skrajnie nieodpowiedzialnych psiarzy jak i po prostu głupich psiarzy jest dużo -
Juz nie mówiąc, że krzywo popatrzysz na kogoś, a okaże się, że to ćpun i wiele nie myśląc puści swojego pupilka na Ciebie.
Psy są ok, tylko to powinno być maksymalnie kontrolowane, a same psy powinny być zabezpieczane.
@Analny_Rozrabiaka: Każdy samochód w Polsce jest zarejestrowany, co w przypadku psów powinno byc takie same (z chipowanie czworonogów włącznie). OC dla kierowców jest obowiązkowe, dla właścicieli psów powinno byc tak samo. Jeżeli ktoś nie
@Analny_Rozrabiaka: Mógłbyś się trochę bardziej przyłożyć. Ofiar było 1896, ale wypadków śmiertelnych 1729. Do tego kierujący odpowiadali "tylko" za 92,2% wszystkich wypadków, a w przypadku zgonów było to "jedynie" 87%.
źródło: 1000022329
Pobierz@Analny_Rozrabiaka: Zabawne, gdy ktoś uprawiający demagogię zarzuca innemu uprawianie demagogii. ¯\(ツ)/¯