Wpis z mikrobloga

Gdy ktoś się mnie pyta jaka podłoga jest najładniejsza to odpowiadam, że deska. Im większa tym lepszą. I o ile deski o szerokości 18 czy 20 cm długie do 2.50 metra są dość często spotykane o tyle taki materiał to rarytas tylko dla najbogatszych. Deska produkowana przez Polską firmę, robiona na indywidualne zamówienie gdzie dobieramy sobie kolor, wielkość i klasę drewna. Od jutra rozpoczynam montaż deski szerokiej na 28 cm i długiej od 2.5 do 6 metrów. Wszystko z jednego obłogu, w klasie super select odcień jasnoszary. O ile w domach jednorodzinnych rozładunek tak dużego towaru nie stanowi większego problemu to przy apartamentach trzeba się wspomóc ciężkim sprzętem. Jako, że materiał jest robiony indywidualnie i każda cena jest inna to mogę napisać że ceny zaczynają się od 1600 zł za m2. Banan dla skali

#remont #remontujzwykopem #dzepettoparkietto #budujzwykopem
Lowca90 - Gdy ktoś się mnie pyta jaka podłoga jest najładniejsza to odpowiadam, że de...

źródło: temp_file1321279186332275641

Pobierz
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

żeby pokryć ją grubą warstwą lakieru świecącego się jak psu j---a.

@LM317K: ale ty wiesz, że lakiery są glare, halfmatt i matt? xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dafto nie nie masz, lity materiał dużo bardziej pracuje niż warstwowy. 30 czy 40 lat spokoju to mogłeś mieć na starych lakierach ktore sprawiały że podloga dębowa miała odcień ciemno żółty czy pomarańczowy wręcz. Lakier ten był twardy bo zawierał formadechydy teraz są zakaźne bo wyszło że są rakotwórcze
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Rachey płyta mpf bedzie dużo lepsza bo jest gęstsza i stabilniejsza niż OSB. My dajemy minimum 22 mm a najlepiej 25 mm. Legary najlepiej z klejonego drewna i ok 35 cm przerwy między legarami. Jedna ekipa odemnie właśnie robiła taką w kamienicy to mogę Ci na priv podesłać pare zdjęć jak mi chłopaki wysla.
  • Odpowiedz
lity materiał dużo bardziej pracuje niż warstwowy

@Lowca90: ale lepiej wygląda

mogłeś mieć na starych lakierach

@Lowca90: teraz też są spoko lakiery, wziąłem jakiś, którym malowano u mnie hale sportową 10 lat temu i nadal dobrze wygląda u nich.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@dafto nie zauważysz żadnej roznicy wykładowej między deska lita a wartwową. 18 lat zajmuje sie podłogami i do tej pory nie potrafię odróżnić zamntowanej deski wartwowej od litej

Tutaj wlasciele zdecydowali się na olej
  • Odpowiedz
@Lowca90: Sytuacja z bogatymi mi się przypomniała, zamawiali okna dachowe z personalizowanym kolorem, te okna kosztowało około 15k, ale montażysta na pomiarach zobaczył, że bardzo bogaci ludzie, więc wysłali im wycenę na 60k ;)
A bogacze:
- Jak opuścicie 10% to bierzemy!
  • Odpowiedz
@Lowca90: to że twój szef kroi jeleni, nie znaczy, że to materiał premium, to są panele podłogowe z dużą przebitką. Drewniana podłoga to lite drewniane. Jest piękne, trwałe, ekologiczne i wymaga odpowiedniej obróbki i pielęgnacji. Takie drewno na deski musi być.odpowoednio przygotowane bo się rozeschnie i powigina. Dlatego wymyślono takie jak Twoje panele, bo to dla plebsu można żucic za grosze. Do tego ułożenie i potem wykończenie też wymaga odpowiednich
  • Odpowiedz
Deska warstwowa klejona z warstw ułożonych w różnych kierunkach trzyma się dobrze przez wiele lat, a w takich deskach z jednego kawałka drewna porobią się szary na kilka mm

@kubako: za to jak na taką klejoną wyleje ci się woda albo pani sprzątaczka przejedzie zbyt mokrym mopem, to pięknie spuchnie (sprzątaczka pewno też)
  • Odpowiedz
Legary najlepiej z klejonego drewna i ok 35 cm przerwy między legarami

@Lowca90: Panie jakie 35, słupki wymurowane to ja mam co 70cm, tylko legar 10x10cm, deski stropowe też podobnie, tylko grubsze. No i tak jak bym mógł ewentualnie wrzucić słupek pomiędzy te wymurowane to by było co około 35, tak no stropu nie przeskoczę - grubsze MFP? Czy tam raczej zostaje lita deska jak obecnie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@_komentator_ to znajdź mi 6 metrowe deski z litego dębu w klasie super select a później przy montażu daj gwarancję że nie będzie pracować i się nie powygina i że nie porobią się szpary przy ogrzewaniu podłogowym. Nikt Ci takiego materiału nie dostarczy ale internetowe anonimy wiedzą więcej niż człowiek który 18 lat zajmuje sie podłogami I zrobił kilkaset podlog od tych najtańszych po super premium
  • Odpowiedz
@Lowca90 Ale po co 6 metrowe? To jakiś konkurs kto ma dłuższego? przecież i tak nie są szerokie na 6m. Wydaje mi sie ze standardowe lite deski dębowe na ogrzewanie podłogowe o długości 60-140cm sa spoko
  • Odpowiedz