Wpis z mikrobloga

Śniące pajączki. Przeprowadzane w ostatnich latach obserwacje i badania wykazują, że pająki z rodziny skakunowatych mogą doświadczać aktywnej fazy snu przypominającej w pewnym stopniu naszą fazę REM i śnić.

Zaobserwowano, że skakuny z gatunku Evarcha arcuata podczas snu poruszają się od czasu do czasu, a nawet podkurczają przez sen odnóża - co przypomina trochę niekontrolowane, mimowolne ruchy pojawiające się w fazie najgłębszego snu, w którym doświadcza się marzeń sennych.

W przypadku małych skakunów, których ciała są częściowo przezroczyste, udało się dodatkowo zaobserwować, że pojawiają się u nich okresowo szybkie ruchy siatkówki, które w ciągu nocy wydłużają się i nasilają, trwając około 77 sekund i powtarzając się mniej więcej co 20 minut. W tych samych fazach badacze zaobserwowali u małych skakunów nieskoordynowane ruchy ciała – pająki wierciły się przez sen, poruszając lekko odwłokiem i kądziołkami przędnymi, a także na przemian podkurczając i prostując odnóża.

Według jednej z teorii, faza REM oraz pojawiające się w jej czasie sny pomagają zwierzętom, które ich doświadczają, "trenować" przez sen umiejętności niezbędne do przetrwania. Sny pozwalają na przetworzenie informacji zebranych w ciągu dnia, a także odgrywają rolę w uczeniu się i regeneracji mózgu.

Jeszcze do niedawna sądzono, że tylko kręgowce doświadczają snu dwufazowego i potrafią śnić. Okazuje się jednak, że ta umiejętność może być rozpowszechniona w świecie zwierząt dużo bardziej niż nam się zdawało. Zachowania wskazujące na występowanie snu dwufazowego zaobserwowano jak na razie nie tylko u skakunów, ale też m. in. u ośmiornic.

#ciekawostki #przyroda #natura #zwierzeta #pajaki #nauka #sen #gruparatowaniapoziomu
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Śniące pajączki. Przeprowadzane w ostatnich latach obserwacje i badania wy...

źródło: Sleeping_Spider

Pobierz
Apaturia - Śniące pajączki. Przeprowadzane w ostatnich latach obserwacje i badania wy...
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Apaturia

Rzeczywiście - tłumaczyłam fragment tekstu z artykułu po angielsku i najwyraźniej wkradła się tam drobna pomyłka. Faza REM jest co prawda ostatnią fazą w cyklu snu, ale nie jest fazą najgłębszego snu.

Dodatkowo w fazie REM wcale się nie ruszamy (mimowolnie) żeby nie naśladować swoich ruchów w śnie. Tak więc coś tam pomieszali w tym artykule ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Kurcze, te badania tak się rozwijają, że jeszcze trochę i człowiek na trawę nie będzie mógł wejść z czystym sumieniem... śniącego pajączka albo błogo rosnące młodziutkie źdźbło urazu ..
  • Odpowiedz
@Apaturia: ostatnio z ciekawosci obserwowalem krzyzaki w ogrodzie i jestem w szkoku jakie one sa "zaawansowane" jak na swoj rozmiar, taka wielka skomplikowana pajeczyne potrafia zrobic, jak cos wpada w siec to odnozami ja szarpia zeby sprawdzic czy to jakis paproch czy cos zywego i sie rusza
  • Odpowiedz
@Apaturia:

a nawet podkurczają przez sen odnóża - co przypomina trochę niekontrolowane,

trzeba im podac ropinirol i pramipeksol na syndrom niespokojnych nog, one chyba nie ogladaly reklam w TV.
  • Odpowiedz
@Apaturia: Ale bzdury... aż mi się przypomniałą scena z filmu o chyba "el d--a" z tym, który się powiesił - Robinem Williamsem. Tam była scenka w której komusja pyta go o to czym się zajmował. A on im odpowiada że badał "czy da się coś tam zrobić" w medycynie. Oni odowiadają "przecież się nie da", a on na to "to właśnie udowodniłem".

Pryzpomina mi sie ta scena odnośnie tego że
  • Odpowiedz
Wcale by mnie nie zdziwiło jak to by było po prostu fundamentalną częścią funkcjonowania mózgu, niezależnie od stopnia jego skomplikowania. Po prostu im bardziej prymitywny mózg, tym bardziej proces prymitywny ale sam proces de facto prawdopodobnie jest częścią integralną budowy bardziej skomplikowanego zwoju włókien nerwowych jakim jest mózg.

To tak samo jak kiedyś uważano że wiele organizmów, nawet całkiem skomplikowanych jak ryby, nie czuje bólu co jest bzdurą i to tak mocno
  • Odpowiedz
@hildebold: Są inteligentne jak na swój poziom zaawansowania. Mój skakun ewidentnie obczaja co się dzieje za szybką terrarium, jak ktoś się kręci to wychodzi i obserwuje, podąża wzrokiem. Jak się odejdzie od terrarium to wraca do "domku". Jeszcze obserwacja jego polowania dużo pokazuje. Skrada się i ma rózne taktyki. Mierzy, celuje. Bardzo ciekawe do obserwacji mikro stworzonka ʕʔ
  • Odpowiedz
Skąd wiadomo, że one śnią [...] Może to są po prostu odruchy układu nerwowego, który się regeneruje?

@worm_nimda: śnienie to właśnie odruchy układu nerwowego, który się regeneruje.
  • Odpowiedz
  • 0
@vanschout: Niekoniecznie na wszystkich - istoty pozbawione mózgów, jak np. koralowce, gąbki czy meduzy nie śpią, bo nie mają jak ;) W przypadku niektórych ryb sprawa też jest trochę skomplikowana, np. tilapie podobno nie śpią przez parę pierwszych miesięcy życia. Niektóre zwierzęta śpią tylko jedną półkulą mózgu.

Ale fakt, większość istot żywych potrzebuje snu.
  • Odpowiedz
  • 1
@worm_nimda to też jest skutek uboczny procesów w mózgu. Jest tak skomplikowane, bo mamy skomplikowane mózgi. Taki pająk pewnie nie śni tak jak my, ale jakieś bodźce najwyraźniej krążą po jego mózgu w tym czasie, więc pewnie jego umysł odbiera to podobnie jakby robił to świadomie (cokolwiek to znaczy w prypadku pająka). Czyli tak jak i w naszym wypadku
  • Odpowiedz