Wpis z mikrobloga

Witam
Chce inwestować ok 1.5 - 2k miesięcznie na xtb.
Jaką polecacie przyjąć taktykę?
Całość w etf lub w efty? Jeśli tak to jakie?
Czy też etfy i jakieś pojedyncze spółki dywidendowe z polskiego podwórka?

Obecnie jedynie jakąś część środków mam w obligacjach 3 letnich

Dzięki za odpowiedzi

#gielda #inwestycje #xtb #etf #akcje #inwestowanie #obligacje
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ave470SC: jeśli nie wiesz nic o inwestowaniu, to na pewno nie kupuj akcji. Nie umiesz jeszcze ocenić kiedy i które warto kupować i psycha Ci siądzie przy pierwszej większej obsuwie. ETF na All-World to raczej dobry start, ale warto się najpierw dokształcić, bo błędne decyzje na giełdzie potrafią być bolesne. Warto wiedzieć, co się robi.
  • Odpowiedz
@Ave470SC: Zacznij od małych kwot miesięcznie i monitoruj sytuacje. Jeśli się nie czujesz pewnie, ładuj w etfy all wordl albo amerykańskie 80%, pozostałe 20% traktuj jako coś dla nauki, coś co możesz łatwo stracić. I za to 20% możesz się bawić w akcje.
  • Odpowiedz
  • 0
Już trochę czytałem + oglądalem jakieś filmy o inwestowaniu na YT (Zawód inwestor itp).
Przemówiło do mnie:
S&P 500 - CSPX.UK
MSCI ACWI - IUSQ.DE
Life Strategy 60% Equity - V60A.DE

Również
  • Odpowiedz
@Ave470SC: ike załóż (nawet jeśli wypłacisz przed 60, to się opłaca, bo odkładasz podatek na sam koniec)
Najbezpieczniej etfy.

A jaki dokładnie to już zależy od ciebie.
Można jakiś akumulujący np. Vwce
Można też np. Lyps + WIG div plus w proporcji 80/20 (80% sp500, 20% dywidendowe spółki z GPW) - fajna opcja na ike, bo oba są na GPW, więc na ike nie płacisz podatku
  • Odpowiedz
Również zaciekawiły mnie REITY, tym bardziej że one musza się zyskami dzielić z inwestorami.

@Ave470SC: Jak planujesz co miesiac dokladac do gieldy to nie szukaj czegos co Ci wyplaca pieniadze, bo niepotrzebnie zaplacisz podatek a jednoczesnie z wyplaty z powrotem wrzucasz pieniadze na gielde, juz lepiej, zeby tam lezaly czyli etfy accumulating.
  • Odpowiedz
@Pavulon12345: tak, może 90 to teraz dużo, ale arg było ponad 130, jednak jak to z każdą akcją, nigdy nie wiesz. Możesz wrzucić coś, by mieć ekspozycję i od tego potem dokupować, albo śledzić i czaić się na korekty. Wybierz sobie z tych kilku który ma teraz dobre wyceny, albo daj w każdy po trochu i potem usredniasz.

W perspektywie jaka podałeś to bez znaczenia czy jest ath. Po prostu
  • Odpowiedz
@Ave470SC kolego nie są to tanie rzeczy najpierw musisz kupić kilka książek o inwestowaniu potem zapisać się na kurs . Wstąpić do jakiejś sekty i dopiero wtedy możesz myśleć o etf efty. Nic na skróty.
  • Odpowiedz
@kastrator2: no nie do końca. Powinien najpierw poczytać/posłuchać, jak analizować spółki przed zakupem, co jest istotne i skąd takie dane można wyciągnąć. Tego przez zwykły zakup się nie nauczy.
  • Odpowiedz