Aktywne Wpisy

dariusz44 +86
#gielda
Wiecie co mi r---------a głowę? To że taki pionek jak jak ma włożone prawie 100k USD w akcje takiego majkrosofta. Wiadomo że na minus, ale nie o to.
Ja, zwykły Darek, mam k---a prawie 400k PLN w akcjach jednej spółki.
W portfelu prawie milion.
Ja, zwykły chłopak z bloku, który pierwsze firmowe buty miał mając lat 16. Jakieś converese’y. A teraz mam takich butów szafę. I wszytko.
Mózg r-------y.
Wiecie co mi r---------a głowę? To że taki pionek jak jak ma włożone prawie 100k USD w akcje takiego majkrosofta. Wiadomo że na minus, ale nie o to.
Ja, zwykły Darek, mam k---a prawie 400k PLN w akcjach jednej spółki.
W portfelu prawie milion.
Ja, zwykły chłopak z bloku, który pierwsze firmowe buty miał mając lat 16. Jakieś converese’y. A teraz mam takich butów szafę. I wszytko.
Mózg r-------y.
kurde_ +14
Wziąłem za żonę kobietę która jest niestabilna emocjonalnie. Jest p----------a. Teraz po ślubie to wychodzi. Odcina mnie od znajomych od rodziny snuje jakieś teorie spiskowe. Nie mogę nic porobić poza domem chociażby ogarnąć auto czy pomóc bratu na budowie bo zaraz mi p------i że nie poświęcam jej i dziecku czasu. Czuję się jak w psychiatryku. Z chęcią wziąłbym rozwód ale mam z nią kilku miesięcznego syna #gorzkiezale #zwiazki

Ktoś mi wyjaśni czemu w Polsce jest kult posiadania własnego mieszkania? Pytam zupełnie nieironicznie.
Biorąc pod uwagę ceny, demografie, ograniczenie przestrzeni w centrum miast, zagospodarowanie przestrzenne/zieleń, aspekty ekologiczne to bardziej racjonalny wydaje się najem - i presja społeczna na regulacje najmu, dostępność czy bezpieczeństwo lokatorów. Tymczasem każdy obojętnie czy singiel czy poniżej średniej krajowej ciśnie na własne mieszkanie, najlepiej w centrum i z rynku pierwotnego. Też dziwne, że nie ma takiego ciśnienia na dom wolnostojący gdzieś 5-15km od miasta. Większość osób do tej pory miało gdzie mieszkać i tak czy siak dostaną w spadku a i tak grzeje rynek przez kredytowanie się pod korek a nawet dzieci nie planują to jaki sens?
#nieruchomosci #mieszkanie #wynajem #demografia #polska #kredythipoteczny #dom
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: jest - Polacy w ankietach nadal wskazują taki dom jako docelową/wymarzoną nieruchomość. Po prostu jest to bardzo drogie, więc mało osób próbuje.
@mirko_anonim: A lubisz płacić komuś kilka tysięcy za dach nad głową i mieć z tego skumulowane 100% straty na przestrzeni
@IncelinoValentino: głównie dlatego, że landlordzi to janusze j----i xD
Każdy racjonalny człowiek woli wisieć na banku niż na widzimisię landlorda. Zwróć uwagę, że w przypadku leasingów/subskrypcji masz dużą firmę nad którą często stoi rzecznik/regulator a w przypadku najmu kurnika masz janusza z którym możesz co najwyżej sprawę cywilną założyć xD
Najem
@mirko_anonim: XD
Po prostu dom w otulinie największych miast (z dobrym dojazdem) jest poza zasięgiem finansowym większości społeczeństwa.
A dlaczego każdy chce uciekać z najmu? Tutaj odpowiedź jest również stosunkowo oczywista. W Polsce zwykle najmujesz nieruchomości od prywatnych osób, które często kupowały je na kredyt i oczekują zarobku jednocześnie starając się inwestować jak najmniej w remonty i utrzymanie. Wtedy jako najmujący
W Niemczech sa spoldzielnie, nie prywatni ludzie - spoldzielnie zarzadzaja nieruchomoscia i mieszkasz w niej do smierci, remontujesz jak chcesz - nie ma potrzeby posiadania.
W Polsce nawet psa czy dziecka na wynajmie nie bedziesz mogl miec ;)
@IncelinoValentino: Wystarczy intuicyjne "bo spłacam komuś kredyt".
W efekcie, po jego spłaceniu, ktoś ma mieszkanie na własność (warte powiedzmy kilkaset tysięcy). I może je sprzedać - i te kilkaset tysięcy
Długoterminowy wynajem to obecnie kretynizm, nie wiem, czy się to zmieni w kolejną dekadę czy dwie, obecnie to nie ma sensu.
Gdyby
Przecież właśnie to mówię xDD wynajem jest spoko ale weźmy co ucywilizujmy + im więcej na najmie tym lepiej dla reszty rynku o który tak się sracie czyli
@IncelinoValentino: nie chcesz mieć kilkuset tysięcy po 20 latach? ciekawe. Ale odklejone. Sorry, racjonalizujesz ten wynajem trochę za mocno.
zalety kupna własnego mieszkania:
- jak masz rodzinę to nikt cię nie wywali dla własnego widzimisię
- jak spłacisz kredyt to masz minimalne koszty mieszkania
- masz zabezpieczenie na starość, ciężko wynajmować na
btw. mówiliśmy gdzieś tam że sporo osób nie planuje dzieci i nawet partnerki nie ma ale właśnie psują rynek tym że walczą o mieszkanie dla siebie. Dać normalny najem żeby ludzie się nie bali to i rynek deweloperski się unormuje.. po kij walczyć z dewerloperką
@IncelinoValentino: Normalnie. Dysponujesz własnością mieszkania wartego przykładowo 500k PLN. Możesz je sprzedać, albo żyć z odwróconej hipoteki - możesz oddać gówniakowi - możesz zrobić co chcesz.
Tymczasem na wynajmie wpłaciłeś równowartość tego mieszkania komuś - no, tylko nic z tego nie masz. 0 zł. Dosłownie.
Jak Ci się nie podoba mieć 500k PLN "bo komu to potrzebne jak będę miał
@IncelinoValentino: no właśnie dlatego, że politycy są w kieszeni deweloperki + sami tak zarabiają
nie będą przepychać zmian niekorzystnych dla nich
@mirko_anonim: Jest dla mnie niewyobrażalne żeby płacić komuś za to, że musze gdzieś mieszkać, całkowicie nielogiczny i niesprawiedliwy koncept. Dlatego mieszkałem kilka lat u rodziców żeby tylko oszczędzać każdy grosz i od razu lecieć na swoje.
Pewnie to kwestia tego, że po prostu mało zarabiam i wynajem to nieakceptowalna część wypłaty jak na mój gust.
Przecież już to tłumaczyli kilka razy xD
Płacisz co miesiąc +- tyle samo, tylko że w przypadku wynajmu płacisz i nic z tego nie masz po latach, a w przypadku swojego mieszkanak płacisz i masz po latach kilkaset tysiecy/kilka milionów. To chyba "lekka" różnica? xD