Aktywne Wpisy

czerwony_kmer +170
Zawsze odwiedzając rodziców lubię przejść się ulicą Kossutha. Panuje tam taka samochodoza, że jednorazowo potrafię wysłać nawet do dziesięciu zawiadomień. Tym razem mamy jezdnosceptyka. Jezdnia? Na co to komu, lepszy chodnik. Jak popada to opony się nie zmoczą. A piesi? Kto to? Nie znam, nie słyszałem.
Tym razem straż się nie popisała, nie poinformowała mnie o nałożeniu mandatu i musiałem się dopominać drogą zapytania o informację publiczną. Z tego powodu wrzucam skrin
Tym razem straż się nie popisała, nie poinformowała mnie o nałożeniu mandatu i musiałem się dopominać drogą zapytania o informację publiczną. Z tego powodu wrzucam skrin
źródło: wykroczenie
Pobierz
jmuhha +1

W sytuacji dot. allegro bardzo ładnie wypływa pewna fatalna cecha, a nawet dwie które są mocno charakterystyczna dla ludzi w IT najczęściej utożsamianymi ze środowiskiem konserwatywno-prawicowo-konfederackim aka. KUC
1) brak empatii dotyczący osób które z dnia na dzień muszą zmienić sposób dotychczasowej pracy wracając do biura tj. klasyczne "TO PO CO KUPOWAŁ TEN DOM ZDALA OD MIEJSCA ŚWIADCZENIA PRACY", albo "a co mnie to obchodzi, ja chodzę do biura to on też niech chodzi" - generalnie jak śpiewał dawniej Łona "Nie pytaj nas o nic, co nas bezpośrednio nie dotyczy."
2) zawsze obrona wolnego rynku i przedsiębiorcy - nawet jeśli CEO sobie pracuje z Portugali to to JEST WŁAŚCICIEL i on może a TY NIE MOŻESZ, bo on daje pracę i to jest jego przywilej jak się nie podoba to sam sobie załóż firmę i się zwolnij. Tak jakby korporacja w którą wchodzi międzynarodowy kapitał była tożsama z małą firmą rodzinną, a każdy jeden właściciel niczym Elon Musk nic innego nie robił tylko pracował po 10h dziennie (mniejsza z tym, że takie firmy często się kręcą przez swoją własną inercję, tam naprawdę trzeba tylko nic nie zepsuć głupią decyzją a nie że 100 razy dziennie robisz pivot i podejmujesz decyzje o być czy nie być).
Niestety ale te dwie cechy dość charakterystyczne dla naszego narodu i tej branży - czyli z jednej strony partykularyzmy i dbanie o swoje interesy bez chęci wstawienia się za kogoś PLUS służalczość wobec kogoś bogatszego (bo na pewno on jest mądrzejszy i doskonalszy moralnie) doprowadzi moim zdaniem do mocnej zapaści jak #ai zacznie wchodzić na grubo i redukować kolejne miejsca pracy.
Zamiast ziomeczki walczyć o związki zawodowe, jakieś ochronę dla pracowników albo chociaż odprawy to się będą cieszyć i klaskać uszami że oni OPTYMALIZUJĄ PROCESY FIRMOWE uj. że koniec końców przez właśnie taką optymalizację i ich wykopią - bo dla CEO i akcjonariatu to się liczy zysk a nie czy komuś się wygodnie pracuje i czy jest z pracy zadowolony. No i z drugiej strony "A UJ MNIE TO INTERESUJE - jak kogoś zwolnili to znaczy, że był zbędny", oczywiście do momentu jak to jednak Kalemu ktoś krowę ukraść.
Dlatego szanuję, że ktoś z Allegro miał jaja i Śpiewaka w tą imbę zaangażował - bo abstrahując już od jego przegiętych często poglądów w drugą "lewą" stronę to nadmiar autystycznych zwolenników "wolnego rynku" doprowadzi do ich własnej samozagłady w imię optymalizacji która ich koniec końców samozaora ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I paradoksalnie może ten lewak z zakolami może ich czegoś o pewnej solidarności i prawach pracowniczych nauczyć (nawet jak są na b2b) ^^
źródło: z30338888IHR,Jan-Spiewak-nie-mial-litosci-dla-Stanowskiego--Kan
Pobierz@lycaon_pictus: nawet jak się z kimś nie zgadzasz, co do zasady to liczy się też KLASA danej persony i czy ona tylko rzuca komunałami z lewa i prawa czy potrafi swoje racje uargumentować i dobrze przedstawić
mi jest dość daleko do jego poglądów na wiele spraw, ale też podziwiam jego prospołeczną postawę i zaangażowanie, a jego
źródło: fcdbc7c75af64532ad08fbe3847d0ec4cd72a7e1a18bbe1004289125cd11a592
PobierzAle ten ceo to zwykły najemnik, zrekrutowany jak każdy inny pracownik. Właścicielem to jest jakiś fundusz z Luksemburga i przed nimi odpowiada sam ceo. Generalnie w firmach, które są sprzedawane i struktura
Moralnosc kalego to tutaj norma
1. Skąd założenie, że praca zdalna ma być czymś stałym, pewnym? Być może ten format w tej konkretnej firmie nie do końca działa. Skąd też założenie, że dana osoba będzie pracować do emerytury u tego samego pracodawcy? Jeśli ktoś zdecydował się na wyprowadzkę z dala od potencjalnych pracodawców, to lekkomyślnie skazał się na takie problemy.
2. To pracodawca decyduje o tym, jak prowadzi swoją firmę i
@Dietetyq: czyli praca ma nie przynosić zysku tylko ma być wygodnie i pracownik ma być zadowolony? Właściwie to my już trenowaliśmy cały ustrój oparty na podobnych założeniach. Nie uważam, żeby dobrze się to skończyło.
Po prostu umowy powinny być święte i w miarę elastyczne. Chcesz mieć zagwarantowaną pracę zdalną?
Nowe nie znałem
Edit
@Dorianxxx: o to o tobie dokładnie
źródło: 1000017334
Pobierz@Dietetyq: mnie ciężko jest wykrzesać jakąś empatię jak w ciągu ostatnich czterech lat ludzie prześcigali się we wpisach o tym kto się bardziej o-------a będąc
@Dietetyq: takich ludzi bym gazo.... nie powiem co
@ShortyLookMean: a Twoim zdaniem człowiek jako pomiot pracy to jest śmieć i nikt i można go traktować jak się Panu Jaśnie Oświeconemu Przedsiębiorcy Które Daje Pracę podoba i się z nikim i z niczym liczyć nie musi?
@tubkas12: touche, kiedyś bym powiedział dokładnie tak - staje po "mojej" stronie, dlatego jest cool
ale im jestem starszy, tym jestem bardziej cyniczny - ale też paradoksalnie doceniam i bardzo szanuję ludzi którzy tacy nie są
a on w
@Dietetyq: tylko sprawia, trzepie kase na nagrywaniu pod mlodych wykształconych z wielkich miast bedąc bananem resortowym dzieckiem. Dla mnie to taki typowy populista youtuber gadajacy pod swoja widownie aby mu wysylali donejty, imo jak cale srodowisko razemków. Co do sympatyczności to tez sie nie zgodze bo wystarczy jakies jego debaty na zywo pooglądać to gdy