Wpis z mikrobloga

jak byłem w podstawowce mialem z 6-7 lat moj dziadek zagadal do mnie

sluchaj, w szkole nie musisz wszystkiego umieć bo duzo rzeczy jest zbednych, ale dwa tematy musimy sobie dogadać - zapisuje cie do szkoły językowej na angielski, a jak przychodzisz do mnie to tabliczke mnozenia cie przepytuje zebys w glowie kalkulowal

k---a minelo ponad 20 lat a ja jestem w szoku jak chlop przewidzial, od podbazy chodzilem na konkursy z angola + czlowiek sie doszlifował na gierkach mmorpg online, a tabliczka mnozenia to jakis k---a w ogole gamechanger, generalnie jak masz obcykaną tabliczke od zera do stu, to potem dochodzą tylko przecinki albo dodatkowe zera, w pewnym etapie to juz samo ci sie uklada jak na szybko probujesz cos oszacowac

wiem wiem ze tu sami milionerzy i geniusze, ale po latach dopiero docenilem te dwie proste kwestie #feels #polskiedomy #coolstory #truestory
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@Dlkvv: ja mam teorie na ten temat, że w pewnym momencie albo to wyłączą albo mocno ograniczą i dadzą horrendalne opłaty za korzystanie z tego narzędzia, i plebs nie bedzie wiedział totalnie co zrobić bo jedyny research jaki bedą znali to ta stronka, kazde pokolenie ma swoje google xD
moze sie myle, luzny temat
  • Odpowiedz
  • 1
@curiousboi Pożyjemy, zobaczymy. Ja bym tego do google'a nie porównywał, bo w czat wystarczy wpisać treść problemu, bez jego analizy, by otrzymać zazwyczaj sensowną odpowiedź. Google w większym stopniu wymagało myślenia, wymuszało zrozumienie problemu.

Według mnie na pewno wejdą ostre próby monetyzacji openai no ale znajdą się narzędzia do omijania tego. Podobnie było z reklamami w internecie, gdzie problemu ukróciły adblocki.
  • Odpowiedz
@curiousboi: Ja konkursy matematyczne wygrywałem, kucbuda skończona z magistrem a 26+58 czy 6x7 to musze na kalkulatorze wpisać. Wykucie działań na pamięć i liczenie w głowie to matematyczne copium.
  • Odpowiedz
  • 4
@rozrabiam: zadales mi jedno z najciezszych pytan jakie mozna mi zadac i nie wiem jak odpowiedziec, jestem przed trzydziestką jeszcze mam czas ale intuicja podpowiada mi, zeby znowu zmienić miejsce zamieszkania, ogólnie strzeliłbym jedynaka jakiegoś ale nie mam narazie ani czasu ani odpowiedniej partnerki, pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@curiousboi szkoła to nie tylko matematyka i angielski, gdybyś zrozumiał historię to byś dostrzegał analogię w teraźniejszości, język polski to nie tylko dyktanda ale też bogactwo literatury i wzorców wszelakich zachowań ponadczasowych. Fizyka to nie tylko wzory ale zrozumienie otaczającego cię świata, zachowania pojazdów, przedmiotów, zdolność predykcji. Biologia to nie tylko nauka o mitochondrium, ale zaszczepienie w tobie chcecie poznawania tego czego nie widać ludzkim okiem i nauka ciągów przyczynowo-skutkowych. Uczniowie
  • Odpowiedz
  • 0
Jak nie chcesz brzmieć złośliwie to używaj opcji "sprawdź se sam" 30s roboty

@VanMander No dorosłych, a mowimy o dzieciach. Tabliczka mnożenia do 100 jest normalnie w programie nauczania.
  • Odpowiedz