Wpis z mikrobloga

@Schweinefleischsuppe: może nie dla Ciebie odpowiedź, ale dla tych, co nie kumają

to się nazywa EventStorming i jest bardzo pomocna dla programisty, całego zespołu informatycznego w celu zrozumienia procesów zachodzących w jakieś firmie, dziedzinie, by później w łatwy sposób przełożyć to na kod i funkcjonalności programu, albo w drugą stronę, aby wytłumaczyć komuś zależności zachodzące w oprogramowaniu

wyobraźcie sobie, że do firmy wytwarzającej oprogramowanie przychodzi właściciel fabryki butów i mówi,
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: jeśli myślisz, że tak jest tylko w takiej branży to się grubo mylisz. Pracowałem w kilku większych firmach handlowych i wszędzie było tak samo. Targety, zebrania, omawianie wyników, strategie i plany z d--y, kodeks sprzedawcy, burze mózgów, zadania w stylu "napisz do jakich produktów proponowałeś inne produkty uzupełniające, jakich argumentów używałeś..." no k---a cyrk. Bardzo wiele firm tak żyje
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Jasna cholera, co za wstyd sprowadzić się do takiego poziomu. Ja rozumiem, że do korpo należy się ubierać w inną osobę, ale zabawa w kolorowe karteczki na dywaniku siedząc po turecku.. Jasny chj, co za cyrk. Nie wiem czy nawet za te 20k do łapy byłbym skłonny się tak poniżyć w imię kultury korpo-żłobka.
  • Odpowiedz
to się nazywa EventStorming i jest bardzo pomocna dla programisty, całego zespołu informatycznego w celu zrozumienia procesów zachodzących w jakieś firmie

@Serghio: shitstorming. Zrozumienie procesu to rola analityka - człowieka który potrafi myśleć analitycznie, który zamiast karteczkami posługuje się sprawnie np. UMLem. A rolą programisty jest implementacja. Rakiem dzisiejszego it jest angażowanie programistów w procesy w które nie powinni być zaangażowani, no ale tak taniej i agile.
  • Odpowiedz
@nbsp: oj no wszedłeś już w szczegóły, a mi bardziej chodziło o nakreślenie terminu, bardziej ogólnie to przedstawiłem, jasne, że to nie klepacz kodu powinien uczestniczyć w takich sesjach, ale z doświadczenia wiem, że ułatwia pracę, gdy ma się dostęp do podglądu wyniku takiej sesji z analizą analityka lub bezpośrednim dostępem do niego, który przedstawi problem bliżej terminom znanym programistom, ale to już kwestie organizacyjne danej firmy

osobiście lubię mieć
  • Odpowiedz