Wpis z mikrobloga

Serio zawsze mnie zastanawiają ludzie kupujący całe zgrzewki wody butelkowanej, szczególnie w Warszawie, gdzie kranówka jest bardzo dobra. No i przy dostępności tanich i dobrych filtrów. Taki jeden filtr dafi na to oszczędność pewnie kilkuset złotych na wodę. A saturatory wcale nie są jakoś specjalnie droższe. Polak po prostu lubi przepłacać i cierpieć.
#takaprawda #przemysleniazdupy
CrokusYounghand - Serio zawsze mnie zastanawiają ludzie kupujący całe zgrzewki wody b...

źródło: temp_file3796236024490569566

Pobierz
  • 133
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CrokusYounghand: też tego nie łapie. W Polsce w większości woda jest zdatna do picia prosto z kranu, a na stronach lokalnych wodociągów są wszelkie informacje, badania etc.
Smak to kwestia bardzo indywidualna.
Wiekszość ludzi nie igarnia też czym jest kamień i akurat do picia twarda woda jest LEPSZA. Zła jest dla sprzętów domowych.
Jak już komuś nie pasuje smak czy ma problem, żeby się przełamać- są filtry.
Do tego saturatory
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: Masz rację - #przemysleniazdupy. Nie każdy podziela ten pogląd, że woda z kranu jest "smaczna" - mi np. nie smakuje i o wiele bardziej smakuje mi kupna butelkowana, którą mogę z przyjemnością wypić, a nie z grymasem na twarzy. I nie - filtry zmiękczające (mam całą stację w domu) oraz filtry węglowe nie zmieniają drastycznie walorów smakowych (chyba tylko palacz nie jest w stanie wyczuć smaku
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: nie wszedzie woda dobrze smakuje pomimo tego ze jest zdatna do picia - wszysto zależy od źródła tej wody, czyli minerałów któe ma dane źródło. Te filtry dafi i ogolnie filtry do wody nie sa jakies super zdrowe, no chyba ze wymieniasz je max co tydzien, po tym czasie to juz pijesz w c--j zarazków które tam osiadają z otoczenia. Tylko o tym akurat dafi ci kuźwa nie powie.
  • Odpowiedz
@totem_lesnych_ludzi: Jak nie ma słońca to nic wyrasta (jak stoi w słońcu to może zazielenieć). Jak jest zalany wodą, to nie będzie pleśniał (chyba, że mówisz o uszczelkach - ale o nie trzeba dbać). Jak będziesz go czyścił raz w miesiącu jak wszechmocny przykazł to nie ma szans na pleśń. Chlor pięknie takie zalżki pleśni ruguje (nie, chlor Cię nie zabije jak go po czyszczeniu wypłuczesz). Więc nie wiem jak
  • Odpowiedz
@Arakello: jest, zależy od źródła wody. U ciebie nie jest w innej lokalizacji w Polsce już taki skład minerałów może występować w kranówce.
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: Przecież te dzbanki są niewygodne. Lepiej założyć filtr na kran i leci woda przefiltrowana normalnie jak z kranu bez filtra, a nie czekasz kilka minut aż się z łaski swojej przefiltruje. Jak stary potrafi wypić litra na raz to bym musiała czekać w kolejce do dzbanka.
  • Odpowiedz
@pit010 no z kaucją to chyba nikt nie będzie pieniędzy do lasu wyrzucał. Jeśli tak to odpowiednie jednostki które do tej pory zbierały złom, będą też zbierać butelki. Od kilku lat żyje w Niemczech idąc na zakupy biorę butelki ze soba i oddaje w automacie. Kolejki większej niż jedna osoba przedmna nie miałem jeszcze. Butelki ma ulicy nie zobacze. Nie wiem ale ja dla mnie jest to dobry sposób na ludzi
  • Odpowiedz
@ArnoldZboczek: mieszkam w domu, którego główna część została wybudowana na przełomie lat 80 i 90. Od tamtego czasu magistrale wodne nie były wymieniane, raczej naprawiano to, co gdzieś uległo awarii. Do studni głębinowej oraz hydroforni, która zaopatruje moją wioskę i jeszcze trzy czy cztery inne, jest około 3 kilometrów. Mam w domu filtr sznurkowy, zaraz za głównym zaworem wody na cały dom. Filtr PM2.5 robi się brudny gdzieś dopiero po
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: ja kupuję zawsze 2 zgrzewki zeby miec w domu ale piję dużo kranówki i gazuję sodastream. Wolę miec w domu wodę na wypadek awarii czy wyjazdów, w butelce nie psuje się nawet jak lezy na słońcu a kranowka nie wytrzyma dlugo.
  • Odpowiedz
A saturatory wcale nie są jakoś specjalnie droższe

@CrokusYounghand:

Saturator można trafić za 199 PLN, nabój na 60l wody po 30 PLN.

Czyli oszczędzam 10 PLN na 40 butelkach wody. Przy założeniu, że nie liczę czasu/benzyny lub kosztu wysyłki naboju CO. Gdybym pił niegazowaną, to pewnie.
  • Odpowiedz