✨️ Zwiększenie czynszu a decyzja o zakupie mieszkaniaⒾ Dzisiaj właściciel powiedział że będzie podnosić czynsz najmu od następnego roku o 300 zł, czyli będzie wynosić 3k (mieszkanie 39m2, centrum Krakowa). To już chyba będzie dla mnie przekroczenie psychologicznej bariery ktora ostatecznie zmotywuje mnie abym kupił własne mieszkanie. Zwłaszcza że mam już 32 lata.
Mam 200k oszczędności, więc za takie 40m2 przy cenie całkowitej 800k miałbym ratę ~3600 PLN. I to jest cena przy 20k za m2, a wiadomo że to już najwyższa półka na krakowskim rynku i mogę wziąć albo tańsze albo większe za mniej za m2 (np. 50m2 za 16k/m2). Nie uwzględniam tutaj wykończenia, gdyż celuje w rynek wtórny (nie mam czasu i chęci na ogarnianie stanu deweloperskiego, chce wprowadzić się na gotowe i mieć spokój).
rozważny-lider-18: Lepiej na wynajmie bo jakby nie patrzeć jesteś niezależny. Własne mieszkanie to uwziązanie kredytem i czy jesteś chory czy miałeś wpadek - musisz spłacić. Z wynajmu najwyżej mogą cie wyrzucić (mało prawdopodobne) ale szybko znajdziesz inny
@mirko_anonim: Zastanów się poważnie czy chcesz mieszkać w Krakowie. Ja się wyniosłem do Niepołomic. Ceny trochę lepsze a jak masz auto to dojazd do krakowa zajmuje tyle co w Krakowie komunikacją miejską. Dodatkowo teraz budują mieszkania w Niepołomicach, od strony krakowa, gdzie cena jest bardzo atrakcyjna w porównaniu do Krakowa. Mi się udało kupić dom, bo parę lat temu ale serio - po co mieszkać w mieście jak z miejscowości
@mirko_anonim: Zarówno kredyt jak i wynajem to odrabianie pańszczyzny, kup sobie kawalerkę w mieście w którym cię stać - na twoim miejscu pewnie wziąłbym coś na koszutce w katowicach - jesteś w centrum miasta + w razie potrzeby odwiedzenia krakowa masz dworzec pod nosem
rozważny-lider-18: @infam1s: Katowice świetny pomysł xD zaczynając od zakredytowania się na kawalerkę której nikomu pewnie nie da w spadku i będzie mieszkał sam, po samo miasto które nic nie ma do zaoferowania, straszne menelstwo na ulicach a żeby dojechać do Krakowa to przypominam że trzeba x2 zapłacić na autostradzie w jedną stronę :))
rozważny-lider-18: @Bart_05 przecież w tych wszystkich podkrakowskich wioskach i miastach to ludzie palą na potęge w piecu. Nie da się oddychać w sezonie innym niż letni...
@mirko_anonim: Jak myślisz że Kraków ma dużo do zaoferowania dla mieszkańca to chyba się dopiero na studia sprowadziłeś. Generalnie spoko miasto żeby przylecieć za 15 funtów i się napić, poza tym nie do życia - chcesz cokolwiek to stoisz godzinę w korku
Dzisiaj właściciel powiedział że będzie podnosić czynsz najmu od następnego roku o 300 zł, czyli będzie wynosić 3k (mieszkanie 39m2, centrum Krakowa). To już chyba będzie dla mnie przekroczenie psychologicznej bariery ktora ostatecznie zmotywuje mnie abym kupił własne mieszkanie. Zwłaszcza że mam już 32 lata.
Mam 200k oszczędności, więc za takie 40m2 przy cenie całkowitej 800k miałbym ratę ~3600 PLN. I to jest cena przy 20k za m2, a wiadomo że to już najwyższa półka na krakowskim rynku i mogę wziąć albo tańsze albo większe za mniej za m2 (np. 50m2 za 16k/m2). Nie uwzględniam tutaj wykończenia, gdyż celuje w rynek wtórny (nie mam czasu i chęci na ogarnianie stanu deweloperskiego, chce wprowadzić się na gotowe i mieć spokój).
#nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
Co robić?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim: mozesz odrzucic podwyzke
Generalnie spoko miasto żeby przylecieć za 15 funtów i się napić, poza tym nie do życia - chcesz cokolwiek to stoisz godzinę w korku