Wpis z mikrobloga

Mimo tego, że mam już boreliozę to nadal bardzo boję się kleszczy, że jeszcze coś innego mi sprzedadzą. Po ostatniej wycieczce do lasu na grzyby jeszcze w samochodzie zdjęłam ze spodni 3 malusie kleszcze i z gumaka jednego większego osobnika. Wierzycie w to, że strach je przyciąga? Spotkałam się kiedyś z teorią, że ten kto się boi, to "złapie" kleszcza. Macie jakiś sprawdzony sposób żeby się człowieka nie czepiały?
A te #grzyby to chyba niejadalne? #pytanie
TheKa - Mimo tego, że mam już boreliozę to nadal bardzo boję się kleszczy, że jeszcze...

źródło: 20250929_134611

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheKa: Nie licz na to, że uciekną na antypody, ale u niektórych wrotycz działał odstraszająco. Najlepiej świeży.
Po mnie czasami łażą, ale mam konkurencję - psa, więc wybierają kto smaczniejszy.:-)
Robiłaś ostatnio testy na boreliozę?
  • Odpowiedz
  • 0
@powsinogaszszlaja: Znam miejsce gdzie jest pełno wrotycza i to w sumie po drodze do lasu. Pieska też szkoda. Ostatnio słyszałam o dwóch w okolicy, które przegrały z babeszjozą :(
Ostatnie testy robiłam rok temu, a zachorowałam najpewniej już w dzieciństwie, bo wtedy bujałam sie z kleszczem kilka dni. Resztę jak złapałam to zaraz wyciągałam
  • Odpowiedz
@TheKa ja się nie boje, raczej mnie wkurzają, a miałem w życiu z 300-400 sztuk zapewne. Jeśli wyjmiesz mnie w przeciągu 24h i w całości to szansa na podłapanie od nich jakiegoś paskudztwa jest poniżej 1%.
Polecam jednak nie wyciąganie ich zwykła pęsetą, a wyciągarką
  • Odpowiedz
  • 0
@Kremufka2137: Tyle to wiem, że trzeba działać szybko i będzie ok :) Wtedy mogłam chociaż palcami go wyrwać, a tak to przypłaciłam chorobą, bo jako czternastolatka jeszcze nie wiedziałam, że istnieje taka choroba jak borelioza :/
Wow, to Ty już zaprawiony w bojach po tylu intruzach.
Jakąś konkretną wyciągarkę masz na myśli?
  • Odpowiedz
  • 0
@KokiX: kurcze, mam w domu zieloną muggę, że też nie pomyślałam. Tylko ona tego deeta ma mało. Ta czerwona na pewno lepiej działa
  • Odpowiedz
  • 2
@TheKa Tak jak ktoś już wspomniał, impregnacja ubrań permetryną.
Szkoda czasu na eksperymenty z ziołami i innymi specyfikami. Potrafiłem złapać nawet do 30-40 (kilkanaście było normą) kleszczy z jednego wypadu zanim zacząłem używać permetryny.
  • Odpowiedz
@TheKa:
Mialem raz w zyciu kleszcza, a po krzakach na dzialce chodze non stop i niczym sie nie psikam. Cos je przyciąga i cos odrzuca, ale czy to strach to raczejbym nie powiedział
  • Odpowiedz
@TheKa, @o__0: Nie wolno stosowac srodkow na kleszcze dla psow na ludziach, bo zwierzeta maja inny metabolizm i cos, co nie zaszkodzi siersiuchowi, moze miec negatywny wplyw na zdrowie czlowieka.
  • Odpowiedz