Aktywne Wpisy

Ale ja jestem z-----y. Kolejny dzień zmarnowałem na przeglądaniu laptopów i kompów. Po co ja to robię. Niby chcę kupić, ale nie chcę. Zawsze się trafia na jakąś negatywną opinię i wszystko od nowa. I tak od paru godzin. Od początku kwietnia. :| Wpadłem w jakiś kompulsywny ciąg.

zazdrosny +9
po pierwszej nocy jako mistrz zmianowy stwierdzam, że musiałoby mnie ładnie poperdolić żebym przyjął takie stanowisko lel xd

#demografia #pracbaza #praca #przemysleniazdvpy #korposwiat
U mnie w korpo wrzucili dwa nowe ogłoszenia o pracę, "100+ candidates" w 24h. Backup inzynier z niemieckim, i drugie ogloszenie to devops+AWS+cośtam. Żadna rewelacja, a pchają się drzwiami i oknami. W ogloszeniach było o konieczności bycia rezydentem ue ,więc można wykluczyć AI (another indian).
Mam taką (może głupią) refleksję:
Po co tak walczyć o dzietność jak nie będzie tyle pracy dla przyszłych pokoleń? AI wykosi sporo pracy do 2030 (pewnie tej fizycznej trochę też, ale w 90% korporobotę). Może lepiej żeby spadało systematycznie w dół, aż zatrzyma się na ~0.65 - 0.8 i dzieci będą mieli tylko ci naprawdę przekonani, w większości po jednym?
ZUS i tak za 10 lub naście lat będzie miał duże problemy z płynnością, i rządzący "rozwiążą" ten problem dużo skromniejszą waloryzacją emerytur, i ich mocnym spłaszczeniem. Na pewno nikt nie będzie podnosił wieku emerytalnego :D chociaż to jest oczywiste że powinno być minimum po 66 lat dla wszystkich, i mocne ścięcie przywilejów budżetówki.
Pomijam demografów którzy teraz robią kariery i latają po wywiadach sprzedając książki, bo ich pomysły nie wydają się ani mądre ani choć śladowo skuteczne. Ale temat jest modny więc korzystają.
Co myślicie?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@elena-mary: nigdy nie rozumiałem tego "problemu". Nawet jeśli będzie dużo mniej pracujących, to wciąż będzie ich miliony. Wciąż będzie miliony nieaktywnych zawodowo, w tym rzesze kobiet które zrezygnowały z pracy po wyjściu 500+. Istnieje przebranżowienie, a wzrost zarobkow w deficytowej branży oznacza tłumy chętnych (patrz IT). Rynek sobie poradzi bardzo dobrze w każdej sytuacji.
Można więc przypuszczać, że za kilkadziesiąt lat młodzi ludzie również będą wybierać wygodne i spokojne posady,
A skoro są braki, to pensje wzrosną - bo wzrośnie popyt.
Na prywatną opiekę to i teraz mało kogo stać więc mnożenie obywateli nic nie zmieni. Tutaj trzeba rozwiązania systemowego po stronie nfz.
@mirko_anonim: ty takie długie wysrywy produkujesz, a nawet nie wiesz że od 30 lat ZUS jest dotowany z budżetu państwa bo tam nigdy nic się nie spinalo? Wątpliwe że powinieneś mieć
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta