Wpis z mikrobloga

#praca #it #korposwiat #programista15k

Hej, mam pytanie o teamsy na telefonie. Chce sobie pobrać apkę, ale IT mojego korpo chce dostep do historii przegladania, chyba zdjec i jakis ogolny dostep do telefonu (nie pamietam teraz dokladnie), ale moje pytanie jest takie - czy serio ktos w IT siedzi i to sprawdza/przegląda? Większość ludzi u mnie ma zainstalowane teamsy na tel i chyba się tym nie przejmują.
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Polina2137: masz poważniejszy problem z myśleniem o cyfrowej higienie jeśli na prywatnym telefonie chcesz mieć korporacyjne Teamsy. A jeśli to służbowy telefon, to i tak dostęp mają lub mogą mieć w dowolnym momencie, więc problemem jest używanie go do prywatnych rzeczy.
  • Odpowiedz
@Polina2137: w takiej sytuacji tylko służbowy telefon. I może ci nie będą bezpośrednio siedzieć w dupie to dane pewnie będą ściągać i reguły, tak zwane czujki, mogą być zaaplikowane. Pamiętaj że security to najbardziej autystyczna grupa kucow
  • Odpowiedz
Microsoft Intune? Nikt o zdrowych zmysłach nie powinien chcieć mieć tego na prywatnym telefonie. Jak piszą wyżej, oczywiście, że ktoś siedzi i ogląda. Lepiej się poczujesz, jak Wykop Ci odpowie, że nikt nie ogląda? Przecież nikt z nas nie może tego wiedzieć. To, że inni nie mają z tym problemu znaczy tylko tyle, że nie mają pojęcia co się dzieje. Lepiej mieć służbowy, który leży w kącie.
  • Odpowiedz
  • 1
Ok, tak właśnie myślałam, ale wolałam się upewnić. Dzięki, to olewam w takim razie, lepiej mi psychicznie też zrobi brak teamsów na tel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Firmowe apki instaluje się w odrębnym środowisku "służbowe

@cyk21: Firmowe apki instaluje się na służbowym telefonie który możesz np. p--------ć w kąt o 16, a nie na swoim prywatnym sprzęcie. Lol
  • Odpowiedz
@cyk21: Firmowe apki instaluje się na służbowym telefonie który możesz np. p--------ć w kąt o 16, a nie na swoim prywatnym sprzęcie. Lol

@salad_fingers: A po co mi drugi telefon i do tego służbowy? Mam chodzić z dwoma telefonami?
  • Odpowiedz
@gnijacy_wypok: Ja mam Intune na służbowym i wręcz wymóg ustawienia hasła od minimalnej długości. Nikt od nas nie chce tego shitu instalować na prywatnym, bo żeby odblokować telefon, trzeba wpisywać 10-znakowe hasło. U mnie ludzie wolą nie mieć Teamsów w ogóle, jeśli nie mogą dostać służbowego z jakiegoś powodu.

Ale też nie wiem, czy @Polina2137 ma wymóg instalowania akurat Intune. Może to być jakiś inny soft. Pisze, że korpo
  • Odpowiedz
@Polina2137: Zainstaluj sobie appkę "island" (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oasisfeng.island&hl=en). Appka tworzy ci drugi profil, rozdzielony od podstawowego profilu. Tam możesz zainstalować Teams i zalogować się profilem pracy. Możesz wrazić zgodę na dostęp do zdjęć i historii, bo w tym profilu nic nie masz z swojego prywatnego profilu. Tam się też ustala które appki konkretnie mają być dostępne w profilu Island, wiec np. też musisz zaznaczyć sobie appk "Sklep Play" aby moc instalować
  • Odpowiedz
@Polina2137: podstawowa zasada jest taka: jak nie chcesz zeby ktos widzial jakies kompromitujace zdjecia etc to ich nie rob w ogole albo analogiem. Jak nie chcesz 2 telefonow to intune niech se bedzie. I tak wszyscy widza co masz na tel i tak...
  • Odpowiedz
trzeba wpisywać 10-znakowe hasło

@PruderyjnyPejoratyw: To powinien być authenticator do tego, bo wtedy nie trzeba się mordować z hasłami i wystarczy pin, albo nawet odcisk palca, rozpoznawanie twarzy. Połączenie teams (albo inna służbowa apka), ms authenticator i intune (bez logowania) nie daje firmie dostępu do telefonu, daje nam szybkie logowanie i nie trzeba bawić się z dodatkowymi profilami. Tylko firmy trochę januszują i żałują na dobrych i drogich gości od
  • Odpowiedz