Wpis z mikrobloga

✨️ Podróż po Polsce: Zaskakujące obserwacje o imigrantach
Mieszkam w małym miasteczku i zdecydowałem się zrobić trip po największych miastach w Polsce. Na razie był #gdansk #warszawa #wroclaw. Co mnie najbardziej zadziwiło, to że im większe miasto i bardziej uważane za "lewackie" jak taka "uśmiechnięta Warszawka" tym mniej imigrantów. Serio... przyjedźcie sobie do jakiegoś małego miasta >100k mieszkańców typu Słupsk, Białogard itp. i zobaczycie na ulicach pełno kolumbijczyków, wenezuleczyków i inne ciemniejsze rasy ludzi, na przystankach zawsze jakieś grupki po 10-20 osób czekających na busa. To jak to w końcu jest? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#polska #krakow #poznan

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Podróż po Polsce: Zaskakujące obserwacje o imigrantach Ⓘ
Mieszkam w...

źródło: 70095496_1004

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W wwa jest bardzo dużo ludzi z Ukrainy, Białorusi i turystów, ale faktycznie słynnych "inżynierów" nie widać dużo. Trzeba pamiętać, że duże miasta są 1 relatywnie drogie, 2 często aż tak nie oferują najniższego typu roboty i 3 zależy im na wizerunku, więc nie budują jakiś przytułków i celowo nie zapraszają tych ludzi
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: a tak, ze taki właściciel sprowadza kontener Kolumbijczyków, płaci im 3/4 minimalnej, a jak sprawa się wyda po kilku miesiącach, to dostaje 1000 PLN mandatu. Późnej wraca do procederu, bo przecież taki Kolumbijczyk nie poda go do sądu pracy
  • Odpowiedz
@NuklearnySzpadel wiesz, moje pytanie było retoryczne. Wiem jak to wygląda od wewnątrz bo się tym zajmuję od 15 lat. W latach 2020-2022 sprowadziłem do Polski ponad 4000 ludzi z Nepalu, Bangladeszu i Kolumbii. Ci ludzie są tańsi. Ale nie bezpośrednio. Zarabiają najniższą na umowach zlecenie robiąc czynności jakich Polacy nie chcą robić za 50% więcej. Pracują po 14 godzin na dobę, 6-7 dni w tygodniu, bez urlopu, bez dodatków za nadgodziny.
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: @przema99 @NuklearnySzpadel byxć
1 być może mają płacone za czas pracy na stanowisku, a za przebranie się i przygotowanie stanowiska pracy już nie
2 może nie mają płacone za nadgodziny

Taka osoba, bez znajomości przepisów i języka nie wie, że powinna mieć płacone więcej. Nawet gdyby to musiałaby wiedzieć gdzie pójść, itd. itp.
  • Odpowiedz
@przema99: takich jak Ty to należy na latarniach wieszać jak zdrajców na równi z tymi co potem to towarzystwo zatrudniają bo jest taniej. Szkoda że potem społeczeństwo płaci cenę za waszą działalność
  • Odpowiedz
Co mnie najbardziej zadziwiło, to że im większe miasto i bardziej uważane za "lewackie" jak taka "uśmiechnięta Warszawka" tym mniej imigrantów.

@mirko_anonim: a jeździłeś po dzielnicach Warszawy gdzie są duże zakłady pracy?

W Warszawie jest znacznie, znacznie więcej zagranicznych ludzików. Po prostu w złym miejscu szukasz.
  • Odpowiedz