Wpis z mikrobloga

KARTA DO GŁOSOWANIA (NSDAP NR 1 NA LIŚCIE). OBERSTDORF, GÓRNA BAWARIA

Jest marzec 1932. Jedna ze startujących w wyborach partii oferuje rozwiązanie wszystkich problemów, postawienie gospodarki kraju na nogi, zapewnienie Wam pracy i godziwej płacy, a przede wszystkim "rozwiązania" problemów z obcym elementem, którzy według Hitlera pociąga w Niemczech za wszystkie sznurki i jest źródłem każdego problemu.

W Bawarii Żydzi stanowią mniej niż 0,5% społeczeństwa. W tym katolickim landzie pod Alpami narodowi socjaliści nie mieli tak dużego poparcia, jak w Prusach Wschodnich, czy na Pomorzu, ale też nie można mówić, że nie posiadali swoich sympatyków. I właśnie po tych przełomowych wyborach, ta grupa najczęściej otumanionych obietnicami Hitlera miernot, zaczęła urządzać miasteczka takie jak Oberstdorf na nowo.

Oberstdorf to nazwa tak dobrze kojarzona przez Polaków. Dla nas to oczywiście jedna ze znaczących "stolic skoków narciarskich". Adam Małysz pobił tu rekord skoczni w roku 2000, wygrał w 2007, jego zwycięstwo powtórzył później dwukrotnie Kamil Stoch.

Gdy otrzymałem propozycję zajęcia się tym tematem, nie ukrywam że jako byłego dziennikarza sportowego mocno mnie zaintrygowała. Ciekawe co też tam musiało dziać się w Oberstdorfie, tej mekce sportów zimowych przed wojną. Wiemy, co III Rzesza oznaczała później dla Polaków, ale raczej niezbyt często zastanawiamy się, jak dojście do władzy Hitlera oddziaływało na życie zwykłych Niemców, właśnie w takich żyjących nieco w innym tempie miasteczkach.

Z dumą chwalę się, że wydawca polskiej edycji genialnej książki Julii Boyd "A Village in the Third Reich" zaprosił mnie do napisania kilku słów na okładkę. Odcinek już wkrótce, a poniżej, to co znalazło się w polskim wydaniu książki: "Miasteczko w Trzeciej Rzeszy. Jak nazizm zmienił życie zwykłych ludzi" (Wydawnictwo PORT, 2025)

"Arcydzieło mikrohistorii przenoszące nas do małego miasteczka w Alpach Bawarskich. Pozwala zrozumieć mechanizmy Trzeciej Rzeszy lepiej niż dziesiątki prac o polityce i rządach nazistów. Jak zmienił się kurort znany z konkursów skoków narciarskich? Czy bawarscy katolicy uwierzyli w nazizm i z entuzjazmem podeszli do nowego porządku? W tej książce nic nie jest do końca czarne ani białe, a sam kolor brunatny także ma różne odcienie. Fascynujący reportaż historyczny"

Jeżeli nie chcecie przegapić odcinka zapraszam już teraz do subskrybowania kanału na YT.

#niemcy #ksiazka #wybory #skokinarciarskie #oberstdorf #polityka #czytajzwykopem #gruparatowaniapoziomu
Historia_Podcast - KARTA DO GŁOSOWANIA (NSDAP NR 1 NA LIŚCIE). OBERSTDORF, GÓRNA BAWA...

źródło: IMG_6755

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach