Wpis z mikrobloga

@RM_PL:

Aha, czyli zaangażowanie niemieckich służb, wjeżdżanie niemieckiej policji do Polski i ogólnie ta cała akcja to był taki "rozrywkowy event"?

Nie to był chochol wymyślony na potrzeby propagandy. Zwyczajnie nic takiego nie miało miejsca a wszystkie krążące po internecie filmiki to były filmiki niemieckich policjantów działających zgodnie z międzynarodowymi ustaleniami. Chyba tylko jeden czy dwa potwierdzone przypadeki były w których niemiecka policja nagięła zasady i nie poinformowała polskiej
  • Odpowiedz
A Ty wiesz niewyedukowana miernoto ze Twoje ukochane Chiny mają ten sam system?

A to przepraszam bardzo bo nie wiedziałem, że Chiny to sojusz niepodległych państw na wzór UE. Cholera, człowiek uczy się czegoś nowego przez całe życie.

Bo właśnie nie, tak się kończą dyskusje gdy się dyskutuje z żywą luką edukacyjną.

@Tokko: Et vice versa - to poczytaj sobie o czymś takim jak Energiewende wprowadzony w 2010 roku, którego
  • Odpowiedz
@jim_carrey: z których to odszkodowań ówczesny rząd z radzieckiego nadania zrezygnował, ale wielbiciele zacofania i ruskiego miru o tym pamiętać nie chcą, że to radzieckie pachołki takie jak obecnie się pojawiają zrezygnowali z olbrzymich odszkodowań
  • Odpowiedz
Ty k---a hamulcu cywilizacyjny może sam najpierw się deoedukuj w temacie na który każesz czytać bo gdybyś czytać potrafił to byś wiedział że jednym z najważniejszych punktów w planach Energiewende z 2010 roku to było WYDŁUŻENIE działania elektrowni atomowych a nie ich wyłączanie

@Tokko No to reasumując: Niemcy zamknęli elektrownie atomowe przez program Atomaustieg który nie ma nic wspólnego z OZE. Wprowadzili jednak nowy program Energiewende, który zakłada odejście od energii
  • Odpowiedz
@jim_carrey: Widzę, że lewactwo ma podróże w czasie już wykonane i było w alternatywnej rzeczywistości i wie że bylibyśmy drugą Białorusią, dobrze że zaraz początek roku szkolnego to trochę odpoczniemy od czytania tych głupot
  • Odpowiedz
@jim_carrey: Widzę, że lewactwo ma podróże w czasie już wykonane i było w alternatywnej rzeczywistości i wie że bylibyśmy drugą Białorusią, dobrze że zaraz początek roku szkolnego to trochę odpoczniemy od czytania tych głupot

@byaQya: To ten sam typ argumentu jak "PRL to był super bo za ich rządów budowano drogi i elektryfikowano wsie w Polsce bo inaczej to byłaby oligarchia i chłopi pańszczyźniani". Zresztą np. Chorwacja jest
  • Odpowiedz
@RM_PL: A jakie dokładnie widzisz podobieństwa pomiędzy tymi argumentami? Osobiście uważam PRL za porażkę, i porównując oba argumenty wydaje mi się że logika jest zupełnie inna.

Moim zdaniem Państwo aby funkcjonowało w zdrowy sposób musi być niezależne. Unia Europejska pierwotnie zakładała wspólny rynek ze swobodnym przepływem towarów i usług, i weszła do nas w czasie w którym w Polsce nie było prywatnego kapitału na tyle dużego aby móc konkurować z
  • Odpowiedz
A jakie dokładnie widzisz podobieństwa pomiędzy tymi argumentami? Osobiście uważam PRL za porażkę, i porównując oba argumenty wydaje mi się że logika jest zupełnie inna.

@byaQya: Ja również, czasy PRL (czy ogólne bycie pod ruskim butem) odczuwamy do dziś i dzięki temu Niemcy mimo że przegrali wojnę to w praktyce wyszli z tego wszystkiego na lepszej pozycji niż Polska. A co do tego porównania to akurat cytowałem swoją babcię, która
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: Wewnątrz Unii od dawna nie było wojny, wg mnie to ogólnie duży sukces, że skończyły się ciągłe państwowe nawalanki jak z poprzednich stuleci. Takie mini Pax Romana. Unia ma swoje problemy jak typowy duży biurokratyczny moloch z politykami, ale lepsze to niż chiński, ruski albo amerykański but. Szczegół, że pod tym ostatnim w sumie żyjemy od dawna patrząc ilu petentów ostatnio lata do Trumpa - po prostu facet jest
  • Odpowiedz
W latach 95-05 rozwijali się tak samo szybko jak my. Idealny przykład tego, że to zasługa UE, a nie jakichś magicznych zdolności Polaków, bo oni rozwijać się skończyli, a my nie

@Tokko: Nie, ten wykres tego nie pokazuje. Jest wrecz przykladem na cos przeciwnego bo z niego wynika, ze roznica powstala pomiedzy 1990, a 1998. Pozniej dynamika byla byla stala, a ponowny roztrzal zaczal sie od 2012-2013, czyli wedlug tego
  • Odpowiedz
@RM_PL: Ja też się często spotykam z opiniami, że "za komuny było super". To trochę pokazuje, że narzędzia propagandowe mogą działać jak środek uśmierzający ból, bo Ci ludzie zaczynali bronić swojego wroga.

Patrząc na to co robi Unia dochodzę do wniosku, że idzie w kierunku jednomyślnego autorytaryzmu. COVID pokazał, że wprowadzali zakazy podróży, regulacje pracy firm, do mediów dopuszczano tylko tych co argumentowali za tym czego chce władza + poprawili
  • Odpowiedz
@byaQya:

Ja też się często spotykam z opiniami, że "za komuny było super". To trochę pokazuje, że narzędzia propagandowe mogą działać jak środek uśmierzający ból, bo Ci ludzie zaczynali bronić swojego wroga

Może to nie poziom syndomu sztokholmskiego ale obstawiam, że wynika to też z tego faktu, że... po prostu nie znali innego systemu oraz w tym świecie dorastali. W sumie jakby na to nie spojrzeć to trochę jak mieć pretensje
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek Polska nigdy na to nie pójdzie bo wolimy machać szabelką i udawać mocarstwo.

@Pawcio_cukierek i już widać, ze nie ma sensu dyskutowac. Jakim trzeba być narcyzem, zeby wypowiadać sie o polityce, nie znając w ogóle podstawowych zasad?
Według ciebie, dobra polityka to taka, gdzie na wszystko sie dany organ bedzie sie godził?
  • Odpowiedz