Wpis z mikrobloga

@apeee: i twoim zdaniem ukraińcy którzy w większość pracują, tylko kilka punktów procentowych mniej niż polaków pracuje i płacą tu podatki, nie zrzucają się na tą pomoc? Polak płaci na swoją armię ale jak ukrainiec tu pracuje to też zrzuca się na naszą armię a w naszym interesie jest żeby krytyczna infrastruktura na ukrainie działała i myślę że ukraińcy płacą znacznie więcej w podatkach niż te 77mln zlotych
  • Odpowiedz
@GigaWykopek: co to za komentarz bez sensu xD Polacy przyjęli prawie milion uchodźców ,często do własnych domów, mają darmową służbę zdrowia, dostają 800+, pracę też dostanie be problemu, podczas drugiej wojny,‚Polacy walczyli na angielskich maszynach , dostaliśmy w zamian kopa w tyłek a ty porównujesz to 1:1 xD nie mówiąc o tym że Ukraina ma oligarchów którzy mogą spokojnie opłacić wojnę, ale wolą budować kurorty i nie mieć wkładu w
  • Odpowiedz
@Uuroboros: to prawda, że płacą w podatkach dużo więcej, podobno 15 miliardów. Ale korzystają z infrastruktury i wszystkiego, co z tych podatków jest opłacane.
Może trzeba im zrobić +1% do PITa i z tego opłacać wydatki Polski na Ukrainę ;)
A poważnie, to IMO i tak zapłacimy za starlinki, tylko kwestia tego co za to dostaniemy. Nie musimy ich wspierać bezwarunkowo wypinając dupe, tylko możemy ugrać. A na stole są
  • Odpowiedz
to może tak nie wrzucać wszystkiego celowo w jedną ustawę i problem solved, ja nie widzę żadnego problemu mieć osobną ustawę od starlinków, i nie będzie problemu, łączenie jednego z drugim to zwykła propaganda i manipulacja, tak jakby to nie mogło być rozdzielone lol
  • Odpowiedz
@GigaWykopek dokładnie tak. Ktokolwiek kto pisze w ten sposób, do utylizacji. Jak można mieć tak mało empatii, biorąc pod uwagę co my wycierpieliśmy przez wojny i zdrady. Ja chętnie oddam te parę złotych rocznie na pomoc, bo wątpię buba obywatela wyszło rocznie więcej niż 1000zl.
  • Odpowiedz
Czemu kłamiecie? Zostało to umorzone.

@tutjeszyn: no i? Co nieprawdziwego napisałem? Polska podpisała umowę z UK na temat finansowania? Podpisała. UK podliczyło koszty? Podliczyło. To, że potem UK dużą część umorzyło, to insza inszość, bo gdyby nie ich dobra wola, to spłacalibyśmy to zadłużenie przez cały PRL albo i dłużej. A Ukraina z nami taką umowę podpisała? O kredytowaniu wydatków ponoszonych przez RP? Nawet gdyby te koszty były potem, gestem
  • Odpowiedz