Wpis z mikrobloga

@Gorejacy_krzak_agrestu: pełna zgoda. Ukraińcy, którzy wyjechali z kraju powinni płacić WYŻSZE podatki niż obywatele Polski, Litwy czy Rumunii. Im tu powinno starczać od 1 do 1, a cała nadwyżka powinna iść na doposażenie ich armi (najlepiej naszym sprzętem ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Nie rozumiem takiego wchodzenia głęboko Ukrainie w dupe - powinniśmy realizować nasz interes narodowy rękami Ukrainy, a póki co to oni realizują swój interes
  • Odpowiedz
@dqdq1 Być może. Ale ten ruch Batyra jest dobry. Jest np. pytanie, czy oprócz wspierania Ukrainy robimy dziś coś, żeby samemu się zabezpieczyć przed ew. atakiem. Czy raczej powinniśmy jeszcze im dawać b--ń za frajer, czy produkować na własne potrzeby. Czy płacić im za Internet, czy np. kupić kilka milionów pocisków dla siebie.

Jest jeszcze kwestia pewnej wzajemności. Ukraińcy nie pożyczają kasy, raczej biorą i wydają samodzielnie, gdzie czasem coś poleci
  • Odpowiedz
@BreathDeath Nie pytałeś dokładnie o to, ale ok. To prymitywny zabieg retoryczny, coś na zasadzie "jak nie podobają Ci się opery Verdiego, to skomponuj lepsze".

Odpowiem, mimo tego. Mam kategorię wojskową, która nie pozwoli mi walczyć, więc szanse są 50/50. Albo mnie wyślą na mięsny szturm z dwoma nabojami w kieszeni albo pozwolą siedzieć w chacie. Nie zmienia to faktu, że nie wyobrażam sobie sytuacji, w której jak przeciętny Banderas w
  • Odpowiedz
a sami nie jesteśmy zbyt chętni do pomocy.

@GigaWykopek Tak ku*wa niezbyt chętni do pomocy.. Polska, która od początku wojny angażowała się w ogromnym stopniu w pomoc Ukraińcom (wojskową, finansową, medyczną, socjalną), gdzie Polacy przyjmowali miliony uchodźców pod swój dach za darmo, a tu przychodzi taki oświecony wykopek i pieprzy kocopoły żeby tylko się dosrać i negować to co zrobiliśmy
  • Odpowiedz
@GigaWykopek: Ukraincy zanim zaczną wyciągać łapę po więcej darmowej kasy, niech zajmą się korupcją w tym swoim chlewie. Skoro dziesiątki tysięcy trupów na froncie nie robi na nich wrażenia i dalej robią przekręty na sprzęcie wojskowym, to srał ich pies, bo my nie mamy żadnego obowiązku czegokolwiek im finansować!
  • Odpowiedz
@Gorejacy_krzak_agrestu Ruskich należy trzymać jak najdalej od siebie, to jest najlepsze zabezpieczenie przed atakiem. Obecnie wydajemy rekordowe ilości pieniędzy na wojsko, bo nie ma realnej woli zeby rozwiązań kwestię Rosji. Korzystamy z doświadczeń Ukrainy- dla naszej zbrojeniówki to poligon testowy który pozwala sprawdzić jak nasz sprzęt sprawuje się w realnych warunkach. Z wojny dronów można wyciągnąć tylko jedną lekcję - co 3 miesiące następuje rewolucja, zagłuszanie, światłowody. Przypominam że gdy wojna
  • Odpowiedz
@BreathDeath Nie sądzę. Kilku osobom uratowałem życie, byłem zaangażowany w kilka wolontariatów, mam w sobie dużo empatii. Jakieś wpłacanie kasy to wydaje mi się totalne minimum tego, co bym robił. Ale masz prawo nie wierzyć, nie będę przekonywał, bo też nie o tym jest dyskusja.
  • Odpowiedz
ciekawe czy Anglicy w 2 WŚ też wyliczali ile to pomogli Polaczkom i pisali, że no tyle ich u nas siedzi to sami by se kupili xD

@GigaWykopek: a wystarczyło chodzić na lekcje historii w polskiej szkole...

W 1940 roku emigracyjny rząd RP na uchodźstwie podpisał z UK umowę, w której Polska zobowiązała się pokryć koszty wyposażenia i utrzymania Polskich Sił Zbrojnych (PSZ) na Zachodzie. Były to kredyty udzielone przez Brytyjczyków,
  • Odpowiedz
@dqdq1 Ale my już mamy bezpośrednią granicę z Rosją, w dodatku rozszerzoną o granicę z Białorusią, co jak pokazała ta wojna, na jedno wychodzi.

Co do doświadczeń Ukrainy, od jakiegoś czasu nie słychać o wymianie. Dla nas i dla nich optymalny byłby układ, w którym pomagamy im produkować pewne rzeczy, ale otrzymujemy know-how i możemy robić też własne serie. Mieli chociażby te pociski średniego zasięgu czy ostatnio jakiś nowy typ dronów.
  • Odpowiedz
Komicznie się czyta takie rzeczy po tym jak przez lata w polskim internecie Polacy wylewali żal za to jak to Francuzi i Anglicy nas zostawili, a sami nie jesteśmy zbyt chętni do pomocy.

@GigaWykopek: Dokładnie. Niestety nasz naród w dużej swej części jest wyjątkowo głupi i nie widzi hipokryzji, jaką propaguje.
  • Odpowiedz