Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto przechodzić z umowy o pracę na B2B?
Poszła w tym roku podwyżka i ląduje w 2 progu podatkowym od października, umowa o pracę. Będę wpłacał póki co max. kwotę na IKZE i podwyższę sobie wpłaty na PPK do 4%. Ślub z babą i wspólne rozliczenie nas nie uratuje :)
Pytanie, orientuje się ktoś lub pełni funkcję kierownika działu w korpo i przechodził z umowy o prace na b2b, czy są z tym jakies problemy dla pracodawcy, czy tez prawne (ze specyfiki np. że zarządzam zespołem i krytyczną infrastrukturą)? coś tam juz poczytałem ale niewiele rozwiało mi wątpliwości, to tak zanim uderze do pracodawcy.
Zostając obecnie na UOP w zasadzie nie opłaca sie juz walczyc o większą kasę, po podwyższeniu PPK i ikze i tak zostaje już część w 32%.
#praca #finanse #pit #podatki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Właśnie mija mi czwarty rok na JDG. Mam trzech kolegów, którzy też przeszli w tym czasie na JDG. Nam się opłaca. Każdy z nas pracuje w 100% zdalnie. Ja mam stawkę taką, żeby móc iść nawet na 30 dni wolnego w roku i zarobić wystarczająco, nie muszę mieć wtedy wpisane w umowie płatne wolne. Pracuję na własnym sprzęcie, w godzinach, które mi odpowiadają. Rozliczam się godzinowo na miesiąc, a
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli wpadasz dopiero w październiku to ja bym się mocno zastanowił. Wiadomo, że kasa większa, ale ryzyko też. Na b2b w razie problemów lecisz pierwszy i to z dnia na dzień. A jeśli planujesz mieć dzieci to jeśli na b2b nie wyciągniesz 2x więcej niż teraz masz to na pewno się nie opłaca.
  • Odpowiedz
weź pod uwagę, że na b2b nie możesz mieć kierowniczego stanowiska (nikt nie może do Ciebie raportować) oraz nie będziesz mógł awansować w organizacji, no chyba że Twoje korpo leci po bandzie.

@kukoc18: U mnie w korpo po prostu menedżerzy na b2b nie mają w systemie nikogo wpisanego pod sobą, ale de facto normalnie są przełożonymi swojego zespołu xd
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Generalnie raczej ciężko jest przejść na B2B u tego samego pracodawcy u którego wcześniej był UOP. PIP jak popatrzy na coś takiego to duża szansa że to zakwestionuje i będzie nieprzyjemnie.
  • Odpowiedz
@Wloczykij2: jest spoko jak żona ogarnia dzieci i w razie choroby jest komu siedzieć z dziećmi, ale żona może chcieć wrócić do pracy po jakimś czasie - tak było w moim przypadku. Wtedy L4 na dziecko byłoby wybawieniem.

Jestem już 5 lat na B2B, ale im starszy się robię tym bardziej myślę o powrocie z B2B na UoP, głównie ze względów zdrowotnych. Jeśli przydarzy się jakiś wypadek albo zachorujesz poważnie,
  • Odpowiedz
I to jest patologia tego kraju, zarabiasz sobie 9k na łapkę (bogacz jak się patrzy). I w grudniu tak świątecznie zamiast przelewu na 9k dostajesz 6900. Bo przecież nie można aż tyle zarabiać, WoW całe 150k rocznie, z czego 50k musisz oddać w podatkach i zusach. Nie wspominam nawet że doliczając to co płaci pracodawca, oddajesz państwu 80k czyli ok.45% oddajesz w podatkach.

@mk99: a w jakich krajach jest niby
  • Odpowiedz
Wydaje mi sie, że zmiana w tej samej firmie spółce lub grupie kapitałowej może nie być skuteczna. Zmiana formy zatrudnienia z UoP, w obszarze tego samego pracodawcy i rozliczanie sie z 1 tym samym podmiotem za pomoca faktury - US może uznać to za optymalizacje podatkową i trzeba bedzie oddać cebuliony.

@suchy210: da się to zrobić, ale trzeba się trochę nagimnastykować, czyli zmiana przełożonego, projektu, "biura" (w sensie zmiana fizycznej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Finansowo B2B jest praktycznie zawsze bardziej opłacalne z wielu różnych aspektów. Problem jest taki, że wiele firm (w szczególności korpo) traktuje ludzi zatrudnionych przez B2B jako pracowników drugiej kategorii. Z jakiegoś powodu większość ludzi nadal uważa że Umowa o Pracę bardziej przywiązuje do firmy. Niektóre firmy mają politykę, że ludzie zatrudnieni na stanowiskach kierowniczych nie mogą mieć umów B2B. Absurdalne ale co zrobisz... I to się tyczy również firm
  • Odpowiedz
Pytanie, orientuje się ktoś lub pełni funkcję kierownika działu w korpo i przechodził z umowy o prace na b2b, czy są z tym jakies problemy dla pracodawcy, czy tez prawne (ze specyfiki np. że zarządzam zespołem i krytyczną infrastrukturą)?

@mirko_anonim: tak, mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z korpo, są pewne problemy dotyczące kierowania zespołem. Mogę pomóc ma priv od strony prawnej i przede wszystkim praktycznej.
  • Odpowiedz
masa osób tak robi. Zaczyna zarabiać powyżej pewnego progu i na tym samym stanowisku w tej samej firmie zmieniają formę zatrudnienia. Czy US do tego się kiedyś dowali? Kto to wie.

@PiszeCzasen: Masa ludzi kradnie, ale to nadal nie jest zgodne z prawem. Jak widzisz, że 20 samochodów stoi na zakazie i dostawiasz swój to masz bardzo duże szansa wrócić i zobaczyć, że na wszystkich są mandaty. A US moze
  • Odpowiedz
1. Młody zdrowy człowiek spokojnie może iść na B2B. Nie ma potrzeby, żeby miał opiekę PIP jak starszy pracownik.

2. Ale jak masz pecha i złamiesz obojczyk na rowerze, nogę na nartach, masz wypadek samochodowy, to masz przechlapane, bo na kilka miesięcy zostajesz na lodzie. Więc to rodzaj zakładu.

3. B2B uzależnia, bo w końcu dostosowujesz wydatki do dochodów i przejście z powrotem na UOP jest niemal niemożliwe.

4.
  • Odpowiedz
warto dla pracodawcy. Wylatujesz z dnia ba dzień jak firma zalapuje zadyszkę. A i drugi prog masz od nadwyzki a nie od całości jak to wykopki o iq banana myślą. B2b przy 24000+ netto/msc dopiero się opłaca jak pidluczy się wszystko.

@ruonim: A policzyłeś ? Bo w zasadzie nie ma poziomu dla którego UOP opłacałby się bardziej niż B2B na ryczałcie 12%. Oczywiście jeśli chodzi o wypłatę 'do ręki' bo
  • Odpowiedz