Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto przechodzić z umowy o pracę na B2B?
Poszła w tym roku podwyżka i ląduje w 2 progu podatkowym od października, umowa o pracę. Będę wpłacał póki co max. kwotę na IKZE i podwyższę sobie wpłaty na PPK do 4%. Ślub z babą i wspólne rozliczenie nas nie uratuje :)
Pytanie, orientuje się ktoś lub pełni funkcję kierownika działu w korpo i przechodził z umowy o prace na b2b, czy są z tym jakies problemy dla pracodawcy, czy tez prawne (ze specyfiki np. że zarządzam zespołem i krytyczną infrastrukturą)? coś tam juz poczytałem ale niewiele rozwiało mi wątpliwości, to tak zanim uderze do pracodawcy.
Zostając obecnie na UOP w zasadzie nie opłaca sie juz walczyc o większą kasę, po podwyższeniu PPK i ikze i tak zostaje już część w 32%.
#praca #finanse #pit #podatki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Na b2b będziesz miał gorszą zdolność kredytową niż na na UOP. Jezeli będziesz się rozliczał ryczałtem to w niektórych bankach nie będziesz miał w ogóle zdolności. U mnie bank wymagał min jedno roku prowadzenia działalności. Inne banki miały wymóg jednego kalendarzowego. Więc jak planujesz jakiś zakup mieszkania na kredyt to może się okazać że przez dwa lata nie dostaniesz. Ważne jest też za jaką kwotę będziesz przechodził. U mnie to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
optymistyczny-realista-34: nie ma przeciwskazań. Im wyższe stanowisko, a co za tym idzie, wyższe zarobki to większy procent ludzi pracujących na B2B zamiast UOP. Minus to odpowiadasz swoim majątkiem, więc jak odpowiadasz za jakąś infrastrukturę krytyczną i swoją decyzją zawinisz jakiemuś fakapowi to firma zawsze może do Ciebie uderzyć o odszkodowanie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
@Alfiarz: ja na uop nigdy nie bylem, ale jak tak bedzie to mozna sie zastanowic, tylko dochodzi jeszcze kwestia fuch. Trzebaby wtedy i tak prowadzic jdg rownolegle co juz srednie jest.
  • Odpowiedz
Masa ludzi kradnie, ale to nadal nie jest zgodne z prawem. Jak widzisz, że 20 samochodów stoi na zakazie i dostawiasz swój to masz bardzo duże szansa wrócić i zobaczyć, że na wszystkich są mandaty. A US moze ci sie d---------ć chyba na 5 lat wstecz i wiesz kiedy przyjdą ? ( ͡º ͜ʖ͡º)

@GOHAN: umowa może być tak skonstruowana, że będzie zgodna z prawem
  • Odpowiedz
tak, że miałeś dostać 9k, a dostaniesz mniej bo wszedłeś w drugi próg. Podstawowa matematyka i podstawy przedsiębiorczości (lub WOS)

@mrdaddy: To sobie policz panie matematyku albo Ci pomogę i policzę za ciebie 9k netto = ok.12700 brutto
12.7k - ZUS 13.71% (ok 1700)- koszty 250= podstawa 10750*12%=1290-300(wolna)=zaliczka 990

podatek powyżej 120k = 10800zł+ 32%
  • Odpowiedz
@Sudo_exit: Bo prawdę mówiąc wziąłem swoje 13k jako przykład, co daje 9200zł netto i grudniowa wypłata 6990. Ale szybciej było mi napisać 9k
  • Odpowiedz