Aktywne Wpisy

wykop +12
Nowa aplikacja Wykopu już jest! 💙
Halo, halo! Mamy dla Was świetną wiadomość! Od dziś możecie korzystać z odświeżonej aplikacji na Androida i iOS. Szybsze działanie, wygodniejsza nawigacja oraz powiadomienia, które pomagają wracać do ważnych tematów - a to tylko część zmian.
Android → tu link do Google Play
iOS
Halo, halo! Mamy dla Was świetną wiadomość! Od dziś możecie korzystać z odświeżonej aplikacji na Androida i iOS. Szybsze działanie, wygodniejsza nawigacja oraz powiadomienia, które pomagają wracać do ważnych tematów - a to tylko część zmian.
Android → tu link do Google Play
iOS
źródło: wykop
Pobierz
MonazoPL +73
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Przy okazji chcemy Wam przedstawić kozacką ofertę banku Citi Handlowy – za wyrobienie karty kredytowej, która może być całkowicie darmowa, możesz zgarnąć smartfon Motorola
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Przy okazji chcemy Wam przedstawić kozacką ofertę banku Citi Handlowy – za wyrobienie karty kredytowej, która może być całkowicie darmowa, możesz zgarnąć smartfon Motorola
źródło: motorola edge 50 fusion monazo
Pobierz

Poszła w tym roku podwyżka i ląduje w 2 progu podatkowym od października, umowa o pracę. Będę wpłacał póki co max. kwotę na IKZE i podwyższę sobie wpłaty na PPK do 4%. Ślub z babą i wspólne rozliczenie nas nie uratuje :)
Pytanie, orientuje się ktoś lub pełni funkcję kierownika działu w korpo i przechodził z umowy o prace na b2b, czy są z tym jakies problemy dla pracodawcy, czy tez prawne (ze specyfiki np. że zarządzam zespołem i krytyczną infrastrukturą)? coś tam juz poczytałem ale niewiele rozwiało mi wątpliwości, to tak zanim uderze do pracodawcy.
Zostając obecnie na UOP w zasadzie nie opłaca sie juz walczyc o większą kasę, po podwyższeniu PPK i ikze i tak zostaje już część w 32%.
#praca #finanse #pit #podatki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@mk99: A w tym czasie milioner i rentier mający dziesiątki mieszkań płaci 0% od zysku ze wzrostu wartości, 0% katastru, a od przychodu 12,5% bez składek na ubezpieczenia społeczne.
Tak żeby frajer na UoP opodatkowany na 30-40% nie miał szans go dogonić. System petryfikacji biedy.
Druga kwestia - odpowiedzialność w pracy. Na B2B odpowiadasz bez limitu
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@ruonim: No u mnie tak jest. Pomimo, ze mam 2 malych dzieci i zone co nie pracuje aktualnie to b2b z ryczaltem lepsze przy 32k net. Probowalem to liczyc i nijak nie byloby lepiej uop.
Gdyby przy okazji byla istotna zmiana obowiązków to moze by przeszło ale o ile wiem tracisz wtedy niższy ZUS i są chyba inne problemy.
Wszystko da się obchodzić ale raczej nie warto bez końca.
@mirko_anonim: Ale to nie zmniejsza podatków. PPK jest wliczane do podstawy opodatkowania więc nic Ci podatkowo nie da zwiększenie wpłaty na PPK. IKZE jak najbardziej ale PPK nie.