Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto przechodzić z umowy o pracę na B2B?
Poszła w tym roku podwyżka i ląduje w 2 progu podatkowym od października, umowa o pracę. Będę wpłacał póki co max. kwotę na IKZE i podwyższę sobie wpłaty na PPK do 4%. Ślub z babą i wspólne rozliczenie nas nie uratuje :)
Pytanie, orientuje się ktoś lub pełni funkcję kierownika działu w korpo i przechodził z umowy o prace na b2b, czy są z tym jakies problemy dla pracodawcy, czy tez prawne (ze specyfiki np. że zarządzam zespołem i krytyczną infrastrukturą)? coś tam juz poczytałem ale niewiele rozwiało mi wątpliwości, to tak zanim uderze do pracodawcy.
Zostając obecnie na UOP w zasadzie nie opłaca sie juz walczyc o większą kasę, po podwyższeniu PPK i ikze i tak zostaje już część w 32%.
#praca #finanse #pit #podatki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A w tym czasie zagraniczne firmy płacą 3-4% podatku a niektóre nawet 0%

@mk99: A w tym czasie milioner i rentier mający dziesiątki mieszkań płaci 0% od zysku ze wzrostu wartości, 0% katastru, a od przychodu 12,5% bez składek na ubezpieczenia społeczne.

Tak żeby frajer na UoP opodatkowany na 30-40% nie miał szans go dogonić. System petryfikacji biedy.
  • Odpowiedz
Weź pod uwagę, że składki emerytalne i chorobowe będziesz odprowadzał na JDG od kwoty zadeklarowanej (zwykle najniższej), a nie od kwoty faktycznego wynagrodzenia. Ma to wpływ na wymiar późniejszych świadczeń. Dajmy na to ZUS zapłaci Ci za chorobę nie 80% tego co na fakturze, a 80% z podstawy wymiaru (np. 2500 zł przy preferencyjnym ZUS). Pracodawca nie musi Ci niczego dokładać.
Druga kwestia - odpowiedzialność w pracy. Na B2B odpowiadasz bez limitu
  • Odpowiedz
Wiesz że w 32 wpada tylko kwota powyżej progu? I teraz większe podwyżki musisz dostawać. By je zauważyć
  • Odpowiedz
B2b przy 24000+ netto/msc dopiero się opłaca jak pidluczy się wszystko.

@ruonim: No u mnie tak jest. Pomimo, ze mam 2 malych dzieci i zone co nie pracuje aktualnie to b2b z ryczaltem lepsze przy 32k net. Probowalem to liczyc i nijak nie byloby lepiej uop.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: większość managerów jest na B2B właśnie żeby obronić się przed II progiem. Firmy nie robią z tym problemu. Największa wada to nie obowiązuje cię kodeks pracy. Jak są redukcje to pierwsze głowy zawsze lecą z B2B. Jak się połamiesz to też nie będą trzymali z tobą kontraktu. Poza tym nie dadzą ci kwoty brutto-brutto tylko będą chcieli jeszcze zaoszczędzić na tobie, oczywiście ty dostaniesz więcej do ręki ale zapłacisz
  • Odpowiedz
  • 0
U mnie w dużym korpo musisz przerwać pracę u tego pracodawcy na 1.5 roku i dopiero wtedy możesz wracać na b2b.
  • Odpowiedz
@suchy210 true. Jest jakis okres karencji - chyba rok. Firmy ktore wyniuchaly taki sposob zmiany umow z pracownikami maja spolki-corki i przenosza delikwenta z uop na b2b do innej spolki - wtedy nie ma jazdy z US.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u tego samego pracodawcy bedzie to budzić prawne wątpliwości od razu. Skoro był stosunek pracy to nie możesz tej samej usługi świadczyć dla tej samej firmy w ramach B2B bo urzędy uznają to za obchodzenie prawa.

Gdyby przy okazji byla istotna zmiana obowiązków to moze by przeszło ale o ile wiem tracisz wtedy niższy ZUS i są chyba inne problemy.

Wszystko da się obchodzić ale raczej nie warto bez końca.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie idź na B2B, chyba że chcesz być całkowitym niewolnikiem. Pamiętaj, że będziesz związany biznesowo z jedną spółka, nie masz dywersyfikacji. A umowę można zerwać w zasadzie z dnia na dzień. Na UoP masz podstawowe prawa z K.P. - okresy wypowiedzenia itp., składkę emerytalną z wysokiej podstawy, urlop wypoczynkowy, siły wyższe, urlop opiekuńczy itp., do tego zasiłkowo podstawę masz liczoną ze średniej z 12 miesięcy, a nikt wiecznie zdrowy
  • Odpowiedz
@mk99: Ty już lepiej tak nie myśl, bo nie wiesz, że 32% jest tylko od kwoty sponad progu podatkowego? Więc nie będzie tak, że miałeś dostać 9k, a dostaniesz mniej bo wszedłeś w drugi próg. Podstawowa matematyka i podstawy przedsiębiorczości (lub WOS)
  • Odpowiedz
i podwyższę sobie wpłaty na PPK do 4%

@mirko_anonim: Ale to nie zmniejsza podatków. PPK jest wliczane do podstawy opodatkowania więc nic Ci podatkowo nie da zwiększenie wpłaty na PPK. IKZE jak najbardziej ale PPK nie.
  • Odpowiedz