Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim:
Jeżeli wyprowadziłeś się od partnerki, planujesz mieszkać osobno do ślubu i rzeczywiście starasz się podchodzić do tego na poważnie, to masz rację, ale w pierwotnym wpisie zaprezentowałeś się jako bumelant.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bardzo dobrze ci zrobili. Taka spowiedź powinna być robiona przynajmniej rok temu. Nie chodzi o to, że kościół jest be i pluje na grzeszników. Chodzi o to, że nie można se ot tak jeden dzień być super dobry, żeby się tylko pokazać gościom podczas ślubu w kościele. Umawiasz się z urzędem miasta na ślub cywilny i tyle. Jak chcesz ślub kościelny to musisz się poprawić, a to wymaga czasu.
  • Odpowiedz
Ale nie o to chodzi. Ja podchodzę do tego na poważnie.

@mirko_anonim: Rozumiem, ale spowiadasz się przed bogiem czy księdzem? A papier to tylko papier. Można przecież żyć dobrze ze sobą całe życie, niezależnie od tego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim i ma rację. Po co bierzesz kościelny jak się nie stosujesz do zasad w nim panujących? To czy są durne czy nie nie ma znaczenia - nie interesują cię to chyba nie powinien cię też interesować ślub kościelny.
  • Odpowiedz
@mco111: austria fajna jest ale ciezko z pogoda ale tatry maja w sobie cos fajnego
Juz nie mowiac ze wyjscia w wyzsze partie gor sa trudne bo tam cholernie duze odleglosci trzeba robic
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mam problem z grupą wege. Podczas rozpisywania diety wypytywali mnie co jem. No to odpowiedziałem, że no różnie, m.in. schabowe. Zamiast okazać zrozumienie, to wysłali mnie do dietetyka. Przychodzę, a ten ku mojemu zaskoczeniu pyta o to, co ja jem. Tym razem mówię, że po prostu tradycyjne dania polskie albo fast food na mieście. A ten nie odpuszcza i dopytuje. No to mówię, że np. kebab. A ten dalej
  • Odpowiedz
Byłem na ślubach stricte świeckich i ta 1 część jest biedniejsza więc się nie dziwię że ludzie kombinują

@niebadzogrem: @kubako @rafal_13 @piotr-glabik @sargento Jest to o tyle głupi bait, że osoba go pisząca nie ma pojęcia o tym, że ksiądz w takiej sytuacji musi poinformować, że ślub kościelny jest możliwy, ale jeśli jedna z osób podchodzących do ślubu jest ateistą to podchodzi jako ateista to ślubu,
  • Odpowiedz
@djtartini1: pewnie masz rację.

I tak stoję przy swoim, że organizacja świeckich ślubów, ale w kościelnej oprawie dobrze by się sprzedawała ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
fajnie wszystko ale op z tego co pisał nie jest ateistą, a jedynie nie dostał rozgrzeszenia xD

@Vadzior: No nie do końca- ponieważ nie wiedział,że księdza obowiązuje tajemnica spowiedzi. Na pewno nie zgłaszałby jakieś spowiedzi w innej parafii, bo to oznacza z automatu ekskomunikę w prawie kanonicznym- przestaje być księdzem, a nawet w pełni katolkiem. Stąd taka sytuacja w przypadku katolika nie mogła się zwyczajnie zdarzyć.
  • Odpowiedz
@djtartini1 przeczytaj jego odpowiedź wyżej, napisał że ze swoim księdzem doszli, że nie było złamania tajemnicy spowiedzi bo tamten ksiądz nie wskazał co było nie tak w tym protokole. Zapewne wskazał że przyłapał na kłamstwie a op sam wyjaśnił o co chodz. Jestem na telefonie i nie skopiuje
  • Odpowiedz