Wpis z mikrobloga

W Polsce powinno się:
- Wprowadzić zakaz sprzedaży alkoholu na terenie całego kraju od 22-12 w południe
- Zakazać jakiejkolwiek reklamy alkoholu
- Wprowadzić zakaz eksponowania alkoholu w sklepach w jakiejkolwiek formie (np. w hipermarketach specjalne, oddzielne pomieszczenie a nie wystawka zaraz przy kasie, w sklepach typu żabka albo za małych na osobne pomieszczenie - a-----l wydawany spod lady)

#a-----l #alkoholizm
enten - W Polsce powinno się:
- Wprowadzić zakaz sprzedaży alkoholu na terenie całego...

źródło: tyskie-dda-alkoholizm-trauma-międzypokoleniowa-v0-9aprfd8s0xjf1

Pobierz
  • 161
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ch1va5: bo w Krakowie meliny to są prestiżowe i działają od dawna ( ͡° ͜ʖ ͡°) cytrynowka z akademika AGH po 12 zł była lepsza niż niejeden oryginalny kolor że sklepu
  • Odpowiedz
Zobacz jak zmieni się rynek alko w ostatnich latach, popularyzacja piwa, później wino i kultura spożycia, następnie boom na w----y, potem kraftowe piwa, a w międzyczasie kraftowe wódki, kultura barowa, radlery… to są właśnie przykłady reklam.

@Chekatomba: I zadna z nich do mnie nie dotarla (a z definicji jestem alkoholikiem). Ja mam pelny barek wody, whiski itp. I se tak stoi od wielu lat. Nie dotykam. Nie kupilem - dostalem
  • Odpowiedz
zapytaj dziecko alkoholika czy woli spasionego tatusia czy zachlanego.

@astrodamus: Mozna odwrocic pytanie. Czy dziecko woli zachlanego tatusia zywego czy otylego martwego?
  • Odpowiedz
@enten a ja zauważyłem że spożycie alkoholu w Polsce spada i bardzo dobrze, już od dawna nie reklamuje się wódki, ostatnimi czasy popularne stały się piwa bezalkoholowe i głównie takie się reklamuje, osobiście nie byłbym za mocnymi zaostrzeniami odnośnie alkoholu, natomiast dołożyłbym do akcyzy na a-----l i wyroby nikotynowe kilka procent które szły by bezpośrednio na fundusz zdrowia ekskluzywnie do leczenia chorób wywołanych tymi używkami i leczeniem uzależnień. Trend jest spadkowy,
  • Odpowiedz
@gorzki99 stary nie masz pojęcia o marketingu jak wpływa na decyzje zakupowe i spłycasz temat do spotów reklamowych. A co do polecania przez znajomych to już ponad od 60-70 lat mechanizm ten jest wykorzystywany przez marketingowców. Tu przykłady badań:

📊 Klasyczne badania
1. Festinger (1957) – teoria dysonansu poznawczego.
Nie dotyczyła jeszcze bezpośrednio konsumpcji, ale stała się podstawą badań o zachowaniach po zakupie.
2. Knox & Inkster (1968) – badanie na
  • Odpowiedz
Konsumenci chętniej rekomendują produkt, który kupili, nawet jeśli nie był obiektywnie najlepszy, aby wzmocnić własny wybór.

@Chekatomba: To sie zgadza. Pod warunkiem ze czytasz anonimowe oipinie w necie.

Rece mam dwie i obie daje se uwalic ze Ci znajomi ktorych pytam w uja mnie nie zrobia. Znamy sie 30 lat. Jestesmy dosc blisko. Nigdy jeden drugiemu pod gorke nie zrobil. Mam teraz uwierzyc ze wcisnie mi kit bo sam kupil i
  • Odpowiedz
@Kremufka2137 no to źle czytałeś ( ͡° ʖ̯ ͡°)

"Przykładem miasta, które wprowadziło nocną prohibicję z sukcesem jest Kraków. Od lipca 2023 roku, zakaz sprzedaży alkoholu obowiązuje tam od północy do godziny 5:30. W efekcie liczba interwencji policyjnych spadła o 47,25 proc., a zgłoszeń do straży miejskiej o 28,84 proc. Mieszkańcy zauważają poprawę bezpieczeństwa i spadek hałasu, co przekłada się na lepszą jakość życia."
  • Odpowiedz
Kupiles cos kiedys bo reklama Cie przekonala?

@gorzki99: chłopie... Naprawdę trzeba tutaj tłumaczyć sposób działania i cele reklamy? Po cholerę na reklamę na F1 koncerny wydają grube miliony? Ja np. Coli nie kupuję, no debile!

Z zakazami trzeba ostroznie. Za chwile ktos wpadnie na pomysla zeby skoro w deszczu trampki nie dzialaja to nalezy ich zakazac.

@gorzki99: o kurde, potrzebujesz solidnego odwyku od korwinizmu
  • Odpowiedz
o kurde, potrzebujesz solidnego odwyku od korwinizmu

@NieBendePrasowac: O kurde - za stary jestem na korwinizm i za dlugo juz zyje zeby sie na to lapac.

Fajnie ze nie kupujesz coli. Ja od czasu do czasu tak. Ba... nawet red bulla czasem kupie. Czy to reklama mnie przekonala czy moze mi to smakuje? Nie wiem ale sie domyslam.

Widziales kiedys reklame mikrofalowki? A masz w domu? jakim cudem masz skoro
  • Odpowiedz
@enten: Alkhool to skutek nie przyczyna.

Jest Ci smutno/biednie/źle/ boli więc pijesz. Jakby nie było tych pobudek by mało kto zostawał alkoholikiem.
Kto jest szczęśliwy i wali browary codziennie ? Nie mówiąc o upijaniu się ciągle..
  • Odpowiedz
- Wprowadzić zakaz sprzedaży alkoholu na terenie całego kraju od 22-12 w południe

@enten: W Szkocji np z tego co pamietam puby są do 1AM, a kluby do 2AM max, kupowac alko w sklepach mozna pomiedzy 10AM a 10PM.

Efekt? W Tesco czy Asdzie zestawy buy one get one free sa czasem nawet na wielopaki piwa po 18 sztuk, a w klubach ludzie walą alko do odcinki, zeby zdazyc sie
  • Odpowiedz