Wpis z mikrobloga

W Polsce powinno się:
- Wprowadzić zakaz sprzedaży alkoholu na terenie całego kraju od 22-12 w południe
- Zakazać jakiejkolwiek reklamy alkoholu
- Wprowadzić zakaz eksponowania alkoholu w sklepach w jakiejkolwiek formie (np. w hipermarketach specjalne, oddzielne pomieszczenie a nie wystawka zaraz przy kasie, w sklepach typu żabka albo za małych na osobne pomieszczenie - a-----l wydawany spod lady)

#a-----l #alkoholizm
enten - W Polsce powinno się:
- Wprowadzić zakaz sprzedaży alkoholu na terenie całego...

źródło: tyskie-dda-alkoholizm-trauma-międzypokoleniowa-v0-9aprfd8s0xjf1

Pobierz
  • 161
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enten: A dlaczego tylko a-----l? Zabrońmy wszystkiego. Niezdrowego żarcia, cukru, tytoniu. Zabrońmy wypowiadania się osobą o IQ poniżej 140, bo i tak pitolą nic nie warte głupoty. Generalnie można takie zabranianie ciągnąć w nieskończoność, aż w ogóle zabronimy oddychania. Świat nie powinien działać tak, jak (niestety) wielu by chciało, czyli jeśli ty z czegoś nie korzystasz (lub nie potrafisz korzystać) to należy zabronić tego wszystkim innym.

To, że aparat państwowy
  • Odpowiedz
@Chekatomba: Obrazaj byle z glowa. Nie mam z tym problemu :D
Nie znasz mnie to fakt. Wiec nie wiesz jak "ja zyje". Naswietle troche temat.

Jedyne codzienne zakupy jakie robie to p--o po robocie (i czasem w biedrze sniadanie do roboty). Nie gotuje w domu od wielu lat wiec nie musze kupowac spozywki. Wchodzac do sklepu wiem po co wchodze.
Jak musze kupic cos wiecej (chemie agd czy inne takie) to mam
  • Odpowiedz
To, że aparat państwowy działa niesprawnie i nie potrafi sobie poradzić z bandą nachlanych patusów nie oznacza, że mamy wprowadzać zakazy uprzykrzające życie reszcie obywateli.Inaczej dochodzimy do kuriozów jak na zachodzie czyli inżynier kogoś zadźga - wprowadźmy zakaz noży. I piszę to jako osoba praktycznie niepijąca. Żadnych zakazów, tylko naciskać na egzekwowanie prawa i nieuchronność kary.

@Szmalu: Nie wierze... Glos rozsadku w temacie. O tym caly czas mowie. Pieklo zamarzlo
  • Odpowiedz
@enten: Trzeba zacząć od początku , czyli np. nie oswajania dzieci z widokiem alkoholu w domu ( ͡ ͜ʖ ͡) np. z okazji imienin rodziców , czy też np. świąt bożego narodzenia. I edukacja osób dorosłych , ale w kraju takim jak Polska i nie tylko jest to bardzo trudne zadanie :) Oczywiście zakaz eksponowania alkoholu w sklepie to jest jedno z wielu działań prewencyjnych
  • Odpowiedz
@gorzki99 ale jak czytasz recenzje i pytasz znajomych to myślisz że skąd oni te informacje czerpią. Jak się ubierasz to w co. Chodzi mi o to że niestety człowiek jest tylko człowiekiem i pragnienia i potrzeby sa wdrukowywane kulturowo i społecznie, a reklama to tylko wierzchołek góry lodowej. Zastanów się jak doszedłeś do tego że codziennie kupujesz p--o po pracy (albo masz wdrukowany zwyczaj przez kulturę masową i społeczeństwo, albo niestety
  • Odpowiedz
Za pozno sie urodziles. Jakbys sie urodzil z 50 lat wczesniej to bys mial to co chcesz :D

@gorzki99: 50 lat temu na każdej budowie była budka z piwem, aby robole nie szukali piwa po mieście. ( lata 80 , Warszawa)
  • Odpowiedz
ale jak czytasz recenzje i pytasz znajomych to myślisz że skąd oni te informacje czerpią

@Chekatomba: Ano z tego ze maja dany sprzet i uzywaja. Wiec powiedza mi czy warto czy nie warto. To nie jest reklama bo reklama ZAWSZE powie Ci ze warto. Taka roznica. Nie czytam recenzji a specyfikacje. Recenzje przyjmuje tylko od tych ktorych znam, uzywaja sprzet, i wiem ze mnie w uja nie zrobia bo nikt im
  • Odpowiedz
meliny otwierać co druga brama

@ch1va5: w zamian za to masz a-----l na dowóz, jakbyś miał zakaz sprzedaży w całym mieście włącznie ze stacjami i dowozem to tak właśnie by się to skończyło.
  • Odpowiedz
50 lat temu na każdej budowie była budka z piwem, aby robole nie szukali piwa po mieście. ( lata 80 , Warszawa)

@dlugi-gr: Nie obrazaj mnie :P jestem stary ale nie az tak :PP Urodzilem sie w 1980 a to bylo 45 lat temu a nie 50 :P
  • Odpowiedz
@gorzki99 poczytaj czym jest dysonans poznawczy i jaką rolę pełni w polecaniu produktów.
A przy piwie nie chodzi mi o markę tylko o sam fakt picia piwa. Bo to jest właśnie jedna z działek marketingu czyli budowa potrzeby. Konkurencyjne w ramach branży firmy współpracują ze soba nad różnego rodzaju kampaniami (pij mleko, będziesz wielki; jedz ryby, będziesz zdrowy, pięć porcji warzyw owoców lub soków, cała Polska czyta dzieciom, ekologiczna żywność -
  • Odpowiedz
@gorzki99: Reklamy? Powodują u dzieci, że uznają chlanie za akceptowalne i normalne.
Otyłość? Owszem, poważny problem, ale mniej szkodliwy niż etanol, zapytaj dziecko alkoholika czy woli spasionego tatusia czy zachlanego.
  • Odpowiedz