Wpis z mikrobloga

Co o tym myślicie? Ja nie uważam, że praca to niewolnictwo. Nikt nie rozkazuje pracować a już w szczególności na pełen etat po 8 godzin. Tylko skąd ta osoba ma dostęp do internetu, iPhona, pieniądze na nowe ubrania czy na paznokcie. Pracuje się po to, żeby mieć za co żyć. Jeśli ktoś uwaza, że to niewolnictwo to niech żyje i je podstawowe produkty na koszt podatników.

#praca #pracbaza #neet #korposwiat #januszex #kolchoz #bezrobocie
pemo212 - Co o tym myślicie? Ja nie uważam, że praca to niewolnictwo. Nikt nie rozkaz...

źródło: temp_file1806625424925677602

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pemo212: Jak dla mnie zaden problem.
Jak wygrala w totka, dostala spadek itp to niech se nie pracuje.

Jak nie wygrala to tez niech se nie pracuje. Ciekawe czym rachunki zaplaci. No ale zawsze mozna mieszkac pod mostem.
  • Odpowiedz
@HeinzGuderian a to nie jest tak że świadomie idziesz do pracy, żeby mieć pieniądze, za które zapłacisz za czyjąś pracę? A może chciałbyś żeby inni pracowali na Ciebie, czyli byli niewolnikami?

Możesz samemu wytwarzać żywność. Możesz też zapłacić za czyjąś pracę i kupić gotową żywność. Podobnie możesz żyć bez elektryczności, lub możesz też zapłacić komuś za wytworzenie prądu

Różnie w życiu bywa, i czasem państwo powinno pomóc(choroba, czasowa bezrobotność), ale będę
  • Odpowiedz
Jeśli ktoś uwaza, że to niewolnictwo to niech żyje i je podstawowe produkty na koszt podatników.

@pemo212: Niby jak? Polska to nie Niemcy, że ci urząd pracy płaci latami 3 lub 6 miesiecy po 1500 zl i do widzenia.
  • Odpowiedz
Pracuje się po to, żeby mieć za co żyć.

@pemo212: I czym to się różni od niewolnictwa? Albo pracuj albo umieraj.

W krajach zachodnich mozesz faktycznie zyc na bezrobociu, w Polsce nie.
  • Odpowiedz
a czy iPhone i nowe ubrania są potrzebne do życia? Ale niech ludzie nie płaczą, że ich nie stać

@pemo212: Nie sa, ale jedzenie i czynsz jest potrzebny do życia. A tego państwo w Polskie nie daje tak jak w krajach zachodnich.
W Polsce musisz pracować żeby żyć. Czym to się różni od niewolnictwa?
  • Odpowiedz
@pemo212: Z minimalnej pensji da radę opłacić czynsz ( nie wynajmem)

No dobra, ale jak nie mam tego mieszkania, to chyba muszę je wynająć? W powiatowym jest to tańsze niż w wojewódzkim, ale to nadal ze 2k xD
  • Odpowiedz
Z minimalnej pensji da radę opłacić czynsz ( nie wynajmem) w wielu polskich miastac

@pemo212: No dobra, ale nadal misza pracować albo umieraj.
Czym to się różni od niewolnictwa było pytanie? Że cie biczem nie biją? Przyznasz ze niezbyt dużo.
  • Odpowiedz
@HeinzGuderian opodatkowanie pracy/kapitału to już trochę inny temat, i tutaj jest pole do zmian
Bardziej uderzam w osoby które chciałyby żeby sponsorowano im życie - a są tacy. Co chcieliby jakiś komputer do gier, chipsy, cola, żarcie na mieście, ale samemu zarobić na to już nie - tylko państwo niech da(w formie renty, czy dochodu podstawowego)
Państwo powinno dbać o obywateli i nie pozwalać na umieranie w męczarniach, ale jak ktoś
  • Odpowiedz