Wpis z mikrobloga

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza

Programista to od zawsze była osoba, która umie napisać querke sql, postawić proste api, napisać testy, czy prosty frontend, czy zdeployować swoje zmiany. To nie jest tak, że teraz firmy wymagają gruszek na wierzbie. Po prostu bootcampy wmówiły klepaczom, że za centrowanie diva skasują 20k i pora na cs'a. Przez chwilę tak było podczas eldorado, ale życie nie znosi próżni i obecnie następuję powrót do korzeni. A że większość spaczeńców umie tylko pociągać za jedną wajchę jak na tasmie produkcyjnej to mamy co mamy xD
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ArchaicznyTaboret:
Ja się z tym nie zgodzę, bo ode mnie jako programisty Javy wymagano pisania Terraformów, aplikacji React, budowaniu pipelinów, do tego pisania aplikacji Java, testowania.

Dochodziło do kuriozum że w niczym nie miałem wiedzy jak robić i były złe estymaty, a ja siedziałem po godzinach i uczyłem się jak wystawić ruch z aplikacji na AWSie z EC2 do klienta po VPNie w Terraformie. To tylko taki przykład, bo w
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz też się nie zgodzę, bo mam kilku kolegów którzy stwierdzili, że powiększą swój stack, żeby więcej zarabiać. Jak się skończyło? mają więcej różnych projektów, ale stawka ta sama xD

A pamiętam jak się żalili, że no po pracy się uczę nowego języka, bo w tym dziale też używają xD
  • Odpowiedz