Wpis z mikrobloga

Witamy w IT w 2k25 gdzie .NET developer z React czy jakiś inny Java z Angularem zarabiają po 60 zł/h i to oczywiście na b2b bez urlopów tak żebyś robaku czasem nie poczuł się zbyt stabilnie i bezpiecznie w życiu. Przecież to jest z 8k na rękę lub mniej. Na co były nam te studia na polibudach.

#it #programowanie #programista15k #pracait
szukam_zony - Witamy w IT w 2k25 gdzie .NET developer z React czy jakiś inny Java z A...

źródło: IMG_9023

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szukam_zony @woj_st

Ja czekam na dalszy spadek.
Skoro ktoś wystawił ogłoszenie to znaczy, że albo testuje rynek, albo faktycznie tyle cv wpada, że mogą sobie takie ogłoszenie wrzucić.

Niedługo minimalna to 5000 brutto, także ten (
  • Odpowiedz
Jestem tylko ciekaw co oczekują ludzie, ktorzy teraz chca wejsc do it albo studiuja informatyke myslac o tych mitycznych 20-30k netto na reke xD

@Volantie: spadek przyjęć na informatykę jest poteżny, ale to nadal jeden z najpopularniejszych kierunków. myślę, że ci ludzie, którzy poszli na informatykę w tym roku są po prostu nieidoformowani
  • Odpowiedz
@ly000: Jak za te kilka lat będzie odbicie to Ci co idą teraz trafią idealnie na zakończenie studiów w moment ponownego odpalenia odkurzacza ssącego.
Ja miałem podobnie, poszedłem na Infę zwyczajnie z zainteresowania, jak zaczynałem to nie był to jakiś prestiżowy kierunek, na roku sami nerdzi, a z Informatyków się śmiali że tylko przy kompie siedzą. Jak kończyłem to koniunktura zaczęła hulac i można było bardzo szybko dojść do dużych
  • Odpowiedz
@szukam_zony: jak stawki będą spadać to się przebranżowią ¯\(ツ)/¯

Ludzie nie są w IT dlatego, że tylko to potrafią, są tam bo tam dobrze zarabiali. Jak się będzie zarabiać dobrze gdzie indziej to będą robić co innego. Ci co żyją jak pączki w maśle i nie są zagrożeni przez rozwój AI powinni się obawiać nadchodzącej konkurencji. Bo to nie będą jakieś mariuszki tirówki czy inni kurierzy, tylko inteligentni, odważni ludzie,
  • Odpowiedz
@szukam_zony: Oczywiście wykopek nie raczył sprawdzić że to oferta dla Juniora, bez doświadczenia. Co jest niezłą stawką - 9k na rękę? Jak zaczynałem miałem 3 stówy więcej niż minimalna na UoP i cieszyłem się, że coś jest. Czemu firma nie napisała w ogłoszeniu, że junior? Pewnie dlatego, żeby zgłosili się ludzie którzy zadadzą sobie trud przeczytania oferty, a nie 5000 bootkampowiczów czy magazynierów. Ta sama firma na ofertę na to
  • Odpowiedz
Na co były nam te studia na polibudach.

@szukam_zony: Nie wiem. Już jakieś 15 lat temu pamiętam, że każdy ogarnięty ostrzegał, że na IT na studia się nie idzie, bo to strata czasu. Sami sobie taki los zgotowaliście.
  • Odpowiedz
@szukam_zony: to by było spoko jako jakiś lajtowy etat na 2h dziennie ale znając życie jak ktos chce .neta z reactem to bedzie to giga orka i wyzysk bo trzeba dowieźć MVP na wczoraj inwestorom xD
  • Odpowiedz