Aktywne Wpisy

fsfdjf +5
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Czy są jakieś fastfoody w Krakowie, które są czymś innym niż frytki, zapiekanka, kebab, pizza, kiełbaska z nyski i jest to coś z prostych składników bez masy chemikaliów - jak najmniej przetworzone. Coś co można zjeść na ulicy czyli też nie stołówka.
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie
#krakow #jedzenie #kebab #pytaniedoeksperta
#pytanie

Od 2 lat pracuję w gastro. Nie jestem kelnerką, tylko przygotowuję dania. Mam umowę o pracę na cały etat, czas pracy to 40h / tydzień, pensja to minimalna krajowa + jakieś dzienne napiwki 20-40 zł / dzień. Znalazłam sobie (przez znajomości) lepszą pracę, też w gastro. Trochę więcej płatną, jednak w o wiele lepszej atmosferze, i z lepszymi warunkami dla pracownika (mniej stresu, więcej przerwy, bliżej domu).
I teraz pytanie: w jaki najlepszy sposób zakończyć obecną pacę? W dość szybki sposób, aby móc już pracować w tej drugiej? Myślę o takich opcjach - (wiem, że na świadectwie pracy będę miała, że to z mojej winy):
1.: Dać wypowiedzenie, ale wtedy na pewno obecny szef nie udzieli mi zgody na wykorzystanie zaległego urlopu, w związku z czym będę musiała tam się jeszcze 1 miesiąc męczyć. (wtedy iść na chorobowe?)
2.: Iść na chorobowe (trzeba będzie coś u lekarza pościemniać), i w okresie chorobowego złożyć wypowiedzenie. Nie będę musiała tam pracować do końca okresu wypowiedzenia i jeszcze powinien zapłacić mi za niewykorzystany urlop.
A może znacie lepszą metodę? Nie ukrywam, że nie obchodzi mnie w---w szefostwa, nigdy nie był zbyt miły, ani pomocny. A przede wszystkim nie będę tam za minimalną.
#pracbaza #gastronomia #kolchoz #januszebiznesu #pytaniedoeksperta #problemypierwszegoswiata #praca
źródło: smutny-janusz-alfa-ale-jak-to-wypowiedzenie-panie-areczku
Pobierz@brainmixer: jak idziesz na chorobowe to nie próbuj nawet podejmować innej pracy
https://www.sadistic.pl/jedna-gwiazdka-vt612599.htm
Według przepisów jak zaniesiesz wypowiedzenie teraz, musisz pracować jeszcze przez sierpień.
Jakieś lewe zwolnienia i tak dalej to aby śmiecenie sobie świadectwie pracy. Poza tym jest teraz szczyt sezonu w gastronomii więc pasowałoby aby dotychczasowy pracodawca miał ten miesiąc na znalezienie zastępstwa.
@brainmixer: a czy miałaś podczas tych dwoch lat obowiazkowy urlop 14 dni kalendarzowych bez przerwy? BO pracodawca jest zobligowany takiego udzielic raz do roku, takie FYi ktore moze byc karta przetargową. Ja bym probował zwolnienia z obowiązków