Wpis z mikrobloga

Heh moja znajoma wróciła właśnie do pracy po urlopie macierzyńskim.

W pracy przywitała ją grobowa atmosfera tak jakby co najmniej kogoś kogoś zamordowała a 5 minut później dostała wypowiedzenie xD

To tak wam pisze na wszelkie wypadek gdybyście się jeszcze zastanawiali dlaczego w Polsce nie rodzą się dzieci i mlodzi mają ten kraj głęboko w dupie xd

#pracbaza #januszebiznesu #demografia
  • 350
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blackghost: Problemem jest to, że pracodawca ponosi za duże koszty. Owszem, nie płaci chorobowego ale np. urlop się liczy cały czas. Moja różowa musiała wypłacić 3 miesięczny ekwiwalent. Dwa razy. Bo będąc już na wychowawczym laska drugi raz w ciążę zaszła. Dopóki takie koszty będą przerzucane na pracodawcę to lepiej nie będzie. Kobiety w ciąży powinny być po ochroną ale ZUS-u. To jest duży problem. Bo pracodawca to nie zawsze
  • Odpowiedz
@Tajlosfit no i zaproponowałem systemowe rozwiązanie które mogłoby pomóc-renty.
Kobieta nie musiałaby zatrudniać się tylko po to żeby zaraz zniknąć. A pracodawcy przestaliby się bać zatrudniać kobiety bojąc się potencjalnych kosztów.

Dlaczego w dyskusji na temat tego typu zdarzeń nigdy nikt nie szuka przyczyn i potencjalnych rozwiązań, tylko zawsze bije się w firmy? Im bardziej będziesz zwiększać ochronę kobiet nie dając firmom nic w zamian, tym trudniej młode kobiety będą miały na rynku pracy.
  • Odpowiedz
@Cadfael typem , to jesteś Ty, takim nawet bardzo agresywnym. Chcesz mi mówić, że PRZYPADKOWO zaszła w ciążę w 2,5 miesiąca od znalezienia dobrej pracy ? A może przypadkowo też, zaszła w drugą ciążę? Haha, czekaj, to jeszcze zabawniej, przypadkowo wykorzystała do praktycznie ostatniego dnia wychowawczy? Jeden i drugi? Wiesz, widzę, że jesteś taka SAMA i Ci się wręcz NALEŻY ( ͡° ͜ʖ ͡° )
  • Odpowiedz
Dzbanie poczytaj sobie o umowach na zastępstwo xD

@mentari: rozumiem że jak ty szukasz pracy i masz do wyboru dwie oferty:
- na stałe
- na zastępstwo

to chętnie wybierzesz tę drugą bo przecież każdy pracownik marzy o tym by co chwila szukać nowej pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@blackghost: tutaj nikt nie porusza jednej bardzo ważnej kwestii, a mianowicie braku zaangażowania mężczyzn w opiekę nad dziecmi. Nie chodzą na tacierzyński, nie dziela go na pół z kobietą, nie chodzą na L4 itd. Dlatego kobiety nie chcą mieć dzieci, bo wiedzą, że wszystko jest na ich barkach i to głównie one tracą. Dziecko to żaden zysk, no chyba że biologiczny dla tych które mają chcice.
Pomija się też fakt
  • Odpowiedz
typem , to jesteś Ty, takim nawet bardzo agresywnym. Chcesz mi mówić, że PRZYPADKOWO zaszła w ciążę w 2,5 miesiąca od znalezienia dobrej pracy ? A może przypadkowo też, zaszła w drugą ciążę? Haha, czekaj, to jeszcze zabawniej, przypadkowo wykorzystała do praktycznie ostatniego dnia wychowawczy? Jeden i drugi? Wiesz, widzę, że jesteś taka SAMA i Ci się wręcz NALEŻY ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz