Wpis z mikrobloga

Mirki. Jaki byście chcieli limit prędkości na autostradzie i ekspresówkach?

A także wasza propozycja prędkości, w innych miejscach: Teren niezabudowany, Teren zabudowany, Strefa zamieszkania itd.

Piszcie w komentarzach?

Moje zdanie jest takie że kusi szybko jeździć po 200 a nawet i szybciej, ale patrząc na Polskich kierowców np. Majtczak czy Budda to nie dorośli do braków limitów prędkości na Autostradach i Ekspresówkach. Z drugiej strony wiele dróg ekspresowych wygląda jak Autostrady (są tylko drobne detale techniczne między nimi, szersze pasy awaryjne, więcej węzłów) ale na nich obowiązuje śmiesznie niski limit 120 km/h, to jest wolno jak na bezkolizyjną drogę. Te drogi proszą się o podwyższenie limitu co najmniej do 140 a nawet 150 km/h i o ujednolicenie prędkości z autostradami.

ErogowyDrogowy - Mirki. Jaki byście chcieli limit prędkości na autostradzie i ekspres...

źródło: autostradazdjecie

Pobierz

twoja propozycja

• 80 km/h lub mniej 3.6% (446)
  • 100 km/h 1.3% (161)
  • 120 km/h 9.6% (1197)
  • 130 km/h 7.5% (937)
  • 140 km/h 28.1% (3510)
  • 150 km/h 13.4% (1677)
  • 160 km/h 14.7% (1838)
  • 180 km/h 5.1% (640)
  • BEZ LIMITU SZYBKOŚCI 16.7% (2086)

Oddanych głosów: 12492

• 428
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ErogowyDrogowy: a ja uważam, że 120 jest okej. Więcej może być dopuszczone, ale w razie wypadku część/całość winy spada na z-----------a. Nie byłoby w takiej sytuacji mowy o wymuszeniu pierwszeństwa na pojeździe zapierdakajacym ile fabryka dała.
  • Odpowiedz
@ErogowyDrogowy: bez jakiegokolwiek iimitu ale zakaz wyprzedzania z różnicą prędkości większą niż 40km/h + powyżej 180-200km/h obowiązkowa elektronika - LIDARy, kamery liczące na bieżąco droge hamowania i wykrywające pojazdy 'na horyzoncie' wymuszające odpowiednie wytracenie prędkości przed wyprzedzeniem samochodu na równoległym pasie ruchu. + to co już mamy w nowych samochodach - automatyczne awaryjne hamowanie przed kolizją na własnym pasie.
  • Odpowiedz
@cwlmod: Prostactwem jest obrażanie innych użytkowników serwisów internetowych. Dyskutujemy o przepisach, ale to nie oznacza że mamy ich nie przestrzegać bo komuś się nie podobają w obecnie przyjętej formie.
  • Odpowiedz
Osoby twierdzące że na autostradach z 2 pasami ruchu w 1 stronę powinno być więcej niż 120-140km/h powinny z automatu tracić prawka przez swoją niedojrzałość do posiadania tego typu dokumentu. Fani Gran Turismo k--w...

PS. XDDDD te wasze specjalne badania i naklejki żeby specjalnie uprzywilejowani kierowcy mogli jechać 180-200km/h to największa głupota jaką można wymyślić. Dorzucić trzeba specjalne prawo i fundusz, z którego szkody będą naprawiać jak was będą odwijać od słupa,
  • Odpowiedz
skupić się na chamstwie na drodze.

@cwlmod: czyli ty byś musiał mandat dostać za to, że nie unikałeś kolizji. Mam ci przypomnieć ten filmik?
  • Odpowiedz
Uniwersalnie 160-180km/h jakbyś był dobrym kierowcą to byś wiedział dlaczego ;)

@cwlmod: wytlumacz mi moze skoro moje doswiadczenie dla ciebie za malo na dobrego kierowce ?
  • Odpowiedz
Nie tylko Matczak. Z 50% kierowców nie potrafi jeździć bezpiecznie na autostradzie.
- siedzą na zderzaku
- nie wykorzystują pasow rozbiegowych do końca, albo rozpędzają się z temperamentem 90-letniego dziadka.
- jak trzymasz odstęp, to pakują się przed ciebie
- nadużywają lewego pasa i nie zjeżdżają po wyprzedzeniu na prawy

To
  • Odpowiedz
Prostactwem jest obrażanie innych użytkowników serwisów internetowych

@svatco: Ja tylko stwierdzam fakty. Twoje wpisy nie mają w sobie merytoryki i tylko plujesz jadem przez swoją bezmyślnośc, bo coś ci się nie podoba "bo tak"
  • Odpowiedz
wy to chyba mieć kaganiec na mordzie, jeden tutaj o 120km/h kolejny o odcinkowych pomiarach xD Chyba nigdy nie jechaliście pustą autostradą przy 3 pasach gdzie 180 można jechać na spokojnie.
  • Odpowiedz
powyżej 180-200km/h obowiązkowa elektronika

@nusch: Zamiast komplikować to po prostu ustalić limit na poziomie 180km/h. Ludzi jadących szybciej naprawdę będzie nieznaczący margines.
  • Odpowiedz
Osoby twierdzące że na autostradach z 2 pasami ruchu w 1 stronę powinno być więcej niż 120-140km/h powinny z automatu tracić prawka przez swoją niedojrzałość do posiadania tego typu dokumentu. Fani Gran Turismo k--w...

@michalxd21: Skoro jesteś bezmyślną miernotą drogową to nie wstydź ci pisać takie głupoty i się ośmieszać? Właśnie po to chcemy dodatkowych egzaminów, by taki przegryw jak ty mógł tylko stękać, że ty nie potrafisz tego egzaminu
  • Odpowiedz
czyli ty byś musiał mandat dostać za to, że nie unikałeś kolizji. Mam ci przypomnieć ten filmik?

@G06DbT: Filmik z mojego chamstwa, którego nigdy nie praktykuję? xD
  • Odpowiedz
@cwlmod gościu prawo jazdy mam od 8 lat, przejeżdżając setki tysięcy kilometrów. Ale jak widać, skoro ktoś może uważać że obecne limity są optymalne to już troglodyci drogowi się p---------ą bo jak to k--w, drogi tylko dla nas co potrafimy wcisnąć gaz w podłogę a nie miernoty jeżdżące według przepisów!!!
  • Odpowiedz
@cwlmod: Nie podoba mi się łamanie przepisów na drogach, bo człowiek który powinien jechać 50km/h w obszarze zabudowanym potrącił na pasach kogoś, tylko dlatego że jechał szybko ale bezpiecznie i nie był w stanie wyhamować, on przecież tylko kwestionował przepisy które obowiązują na drodze. Mógł też zabić bo na ekspresówce jechał dużo szybciej niż dozwolone 120, a niech się spalą w trumnie na kółkach. No ale ja pluję jadem, na
  • Odpowiedz
za to gdy jadę w okolicach 90-100 to spalanie niemal wcale nie spada

@Brzydka_Prawda: to dlatego że poniżej pewnej prędkości wychodzisz poza optymalny zakres obciążenia silnika. Silnik spalinowy ma najwyższą sprawność przy dość dużym obciążeniu i niskich obrotach. Przy jeździe z niską prędkością opory powietrza są wprawdzie małe, ale niestety silnik i przekazanie napędu ma wewnętrzne opory które przy bardzo małym obciążeniu zaczynają dominować. Zatem zysk z mniejszych oporów powietrza
  • Odpowiedz