Wpis z mikrobloga

Mirki. Jaki byście chcieli limit prędkości na autostradzie i ekspresówkach?

A także wasza propozycja prędkości, w innych miejscach: Teren niezabudowany, Teren zabudowany, Strefa zamieszkania itd.

Piszcie w komentarzach?

Moje zdanie jest takie że kusi szybko jeździć po 200 a nawet i szybciej, ale patrząc na Polskich kierowców np. Majtczak czy Budda to nie dorośli do braków limitów prędkości na Autostradach i Ekspresówkach. Z drugiej strony wiele dróg ekspresowych wygląda jak Autostrady (są tylko drobne detale techniczne między nimi, szersze pasy awaryjne, więcej węzłów) ale na nich obowiązuje śmiesznie niski limit 120 km/h, to jest wolno jak na bezkolizyjną drogę. Te drogi proszą się o podwyższenie limitu co najmniej do 140 a nawet 150 km/h i o ujednolicenie prędkości z autostradami.

ErogowyDrogowy - Mirki. Jaki byście chcieli limit prędkości na autostradzie i ekspres...

źródło: autostradazdjecie

Pobierz

twoja propozycja

• 80 km/h lub mniej 3.6% (447)
  • 100 km/h 1.3% (161)
  • 120 km/h 9.6% (1197)
  • 130 km/h 7.5% (937)
  • 140 km/h 28.1% (3510)
  • 150 km/h 13.4% (1677)
  • 160 km/h 14.7% (1838)
  • 180 km/h 5.1% (640)
  • BEZ LIMITU SZYBKOŚCI 16.7% (2086)

Oddanych głosów: 12493

• 428
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wiele razy szukalem i o ile znajduje dane na temat smmiertelnosci wypadkow w zaleznosci od predkosci w momencie zdezenia to nie znajduje prawie zadnych danych porownujacych smiertelnosc na drogach z i bez ograniczen

@szuetam: Ja zadałem pytanie policji czy mają dodatkowe dane nt. wypadkowości przy przekraczaniu limitów prędkości. Przy wypadkach (nie kolizjach) oni chyba robią rekonstrukcję i muszą oszacować prędkości.

Dostałem w odpowiedzi typowe p--------o, że nie mają danych ale prędkości na
cwlmod - >wiele razy szukalem i o ile znajduje dane na temat smmiertelnosci wypadkow ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Typowo prymitywna odpowiedź laika, który został zaorany

@cwlmod: a niech mi, zejde do Twojego poziomu :)
posiadania 4 cylindrowego diesla nie robi z ciebie ani fachowca ani mistrza kierownicy
o ile wogole nie dodajesz sobie cylindrow jako "przedluzacza ego i nie tylko ego"
  • Odpowiedz
@Mateos2: Musiałbyś najpierw mieć jakikolwiek poziom, żeby mówić o schodzeniu gdziekolwiek xD

Dalej kwiczysz, bo zostałeś zaorany? Mądra osoba przyjęła by krytykę i poprawiła swój stan wiedzy, a ty dalej jesteś takim samym głąbem jak wcześniej. Nie wstyd ci?

i wlasnie przez takich "zajebistych" jak ty limity predkosci i mandaty sa coraz ostrzejsze

Właśnie przez takie miernoty drogowe jak ty mamy jeszcze tylko wypadków. Wyjedzie taki przegryw Mateos2 na drogę przekonany o swojej
  • Odpowiedz
nasz przegryw obrazi eksperta

@cwlmod: masz ego wywalone w kosmos, obrazasz innych , ignoruejsz fizyke

a ilosc żaru ktorym rzucasz pokazuje ze trafilem celnie i masz kompleks malego (silnika) :D
  • Odpowiedz
@Mateos2: Jeśli piszesz idiotyzmy to nie dziw się, że inteligent będzie bezustannie odpisywał ci, ża się mylisz.

To jest ta różnica w intelekcie między nami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

a ilosc żaru ktorym rzucasz pokazuje ze trafilem celnie i masz kompleks malego (silnika) :D

Jak na razie twoje bezpodstawne obrażanie mnie zdecydowanie udowadniaj twój kompleks małego fiutka ;)
  • Odpowiedz
szue

@cwlmod: troche mam intuicji z kamerkami i fotografia i to nie kwestia perspektywy tylko drogi hamowania. Krzyk jest o przekraczanie predkosci ale nie o droge hamowania gdzie niektorzy maja ponad 100m z 100km/h. Nie znam sie na tym bardzo ale wydaje mi sie ze przyzwoitym autem mozna z 100 spokojnie w 50m wyhamowac jak nie znaczaco mniej.

Ale bedac tez adwokatem diabla to co pokazuje to sama droga hamowania.
  • Odpowiedz
@szuetam: Na większości filmik stop-cham nie widać, że był problem z hamowaniem. Bardziej z samą reakcją. Ja sobie liczyłem parę razy czas reakcji i zawsze jest na poziomie 0.0-0.3s. Zgodnie z danymi czas reakcji kierowcy, który powoduje wypadki to około sekundy - stąd dzbany i pseudoeksperty liczą całkowity dystans zatrzymania, bo te dane sa z "czarnych skrzynek" aut powypadkowych

https://streamable.com/2rjiw3
cwlmod - @szuetam: Na większości filmik stop-cham nie widać, że był problem z hamowan...
  • Odpowiedz