Aktywne Wpisy

lubie-sernik +8
Mieliście kiedyś do czynienia z policją? Np. Bycie na dołku lub chociaż jazda radiowozem?
Ja byłem na dołku na 48h kiedyś za niewinność
Ja byłem na dołku na 48h kiedyś za niewinność

niepisowski +110
Nie żyje artystka kabaretowa, Joanna Kołaczkowska. Zmarła w wieku 59 lat z powodu choroby nowotworowej.
(tagi heheszki i humor, żeby fani kabaretów się dowiedzieli)
#kabaret #humor #komedia #seriale #polska #heheszki #nocnazmiana #gorzkiezale #spadkobiercy #hrabi
(tagi heheszki i humor, żeby fani kabaretów się dowiedzieli)
#kabaret #humor #komedia #seriale #polska #heheszki #nocnazmiana #gorzkiezale #spadkobiercy #hrabi
źródło: temp_file988713955152437149
Pobierz

Automatyczne zaciągnięcie ekskomuniki określa się w prawie kanonicznym terminem 'latae sententiae' (łac. 'wyroku już wydanego'). Jest to kara, która następuje bezpośrednio z mocy samego prawa po popełnieniu określonego czynu, bez konieczności wydawania odrębnego wyroku przez władze kościelne.
Ekskomunika wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla wiernego, między innymi:
- zakaz przyjmowania sakramentów (w tym Eucharystii i spowiedzi)
- zakaz sprawowania sakramentów i sakramentaliów
- zakaz uczestnictwa w obrzędach kultu w sposób czynny
- niemożność pełnienia funkcji kościelnych, posług lub urzędów
- utrata prawa do kościelnego pogrzebu, jeśli przed śmiercią nie okazano skruchy
Oprócz tego, grzech ciężki "zamyka drzwi" do zbawienia i wprowadza duszę w poważne niebezpieczeństwo wiecznego potępienia.
#mikromodlitwa #mirkomodlitwa #wiara #katolicyzm #wybory
źródło: wybory
PobierzJa ateista, ale jak się ciebie rzuciły trolle POlucji bo zahaczyłeś temat polityczny to obrzydliwe jest.
To chyba jakichś sedawakantystow i innych odstępców dotyczy bardziej, ale spierać się nie będe, możesz jakiś konkretny dokument lub interpretację, dobrze jeśli sygnowana przez jakiś poważny organ władzy kościelnej, najlepiej Dykasterie Nauki Wiary, przytoczyć na poparcie tego co zamieściłeś we wpisie?
I wydaje mi się że tam powinno być atae lub atatae a nie latae, ale z łaciny to ja kiepski jestem
@dendrofag: ekskomuniką, ale powiedz mi gdzie w Biblii jest żeby nie robić aborcji?
Problem marginalny i dawno rozwiązany. Byle kleryk na 5 poziomie ma remove curse, za parę złotych ściągają od ręki i po problemie. Ewentualnie jakiś pijaczek bard na 10 lvl pewnie i za browara zdejmie.
Komentarz usunięty przez moderatora
@dendrofag: potrzebne źródło, jakiś dokument albo punkt KKK, do tego odniesienia do wypowiedzi papieży. W sensie że jak dopuszczam "kompromis aborcyjny" to jestem ekskomunikowany?
Miałem do czynienia z tradycjonalistami i niestety nie mam o nich najlepszego zdania
Ten post to religijna i polityczna manipulacja.