Wpis z mikrobloga

Z uwagi na zbliżające się wybory, przypominam, że każdy ochrzczony który głosuje na kandydata popierającego aborcję, oprócz tego że popełnia ciężki grzech, zaciąga na siebie automatycznie ekskomunikę.

Automatyczne zaciągnięcie ekskomuniki określa się w prawie kanonicznym terminem 'latae sententiae' (łac. 'wyroku już wydanego'). Jest to kara, która następuje bezpośrednio z mocy samego prawa po popełnieniu określonego czynu, bez konieczności wydawania odrębnego wyroku przez władze kościelne.

Ekskomunika wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla wiernego, między innymi:

- zakaz przyjmowania sakramentów (w tym Eucharystii i spowiedzi)
- zakaz sprawowania sakramentów i sakramentaliów
- zakaz uczestnictwa w obrzędach kultu w sposób czynny
- niemożność pełnienia funkcji kościelnych, posług lub urzędów
- utrata prawa do kościelnego pogrzebu, jeśli przed śmiercią nie okazano skruchy

Oprócz tego, grzech ciężki "zamyka drzwi" do zbawienia i wprowadza duszę w poważne niebezpieczeństwo wiecznego potępienia.

#mikromodlitwa #mirkomodlitwa #wiara #katolicyzm #wybory
dendrofag - Z uwagi na zbliżające się wybory, przypominam, że każdy ochrzczony który ...

źródło: wybory

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dendrofag: kojarzysz taki dokument z czasów Rzymu na temat życia ówczesnych chrześcijan? autor tam wspomina, że ludzie ci wyróżniają się tym, że zawsze szanują życie i nigdy go nie zabijają
  • Odpowiedz
@dendrofag:

latae sententiae

To chyba jakichś sedawakantystow i innych odstępców dotyczy bardziej, ale spierać się nie będe, możesz jakiś konkretny dokument lub interpretację, dobrze jeśli sygnowana przez jakiś poważny organ władzy kościelnej, najlepiej Dykasterie Nauki Wiary, przytoczyć na poparcie tego co zamieściłeś we wpisie?

I wydaje mi się że tam powinno być atae lub atatae a nie latae, ale z łaciny to ja kiepski jestem
  • Odpowiedz
@dendrofag: Ekskomunika, czyli inaczej klątwa?
Problem marginalny i dawno rozwiązany. Byle kleryk na 5 poziomie ma remove curse, za parę złotych ściągają od ręki i po problemie. Ewentualnie jakiś pijaczek bard na 10 lvl pewnie i za browara zdejmie.
  • Odpowiedz
@dendrofag: aborcja, aborcją ale ogólnie nie można popierać kandydata który popiera mordowanie ludzi - nieważne czy narodzonych czy nienarodzonych. Więc ok - z oczywistych kandydatów odpadają Trzask, Biejat, Hołownia jest wierzący, ale chyba też chce by ludzie decydowali o przerwaniu ciąży, Zandberg jako lewak pewnie też odpada. Senyszyn - popiera aborcję. Z nieoczywistych kandydatów odpadają: Nawrocki, bo nie tak dawno jeszcze z całym przekonaniem powiedział, że w przypadku ciąży z
  • Odpowiedz
każdy ochrzczony który głosuje na kandydata popierającego aborcję, oprócz tego że popełnia ciężki grzech, zaciąga na siebie automatycznie ekskomunikę.

@dendrofag: potrzebne źródło, jakiś dokument albo punkt KKK, do tego odniesienia do wypowiedzi papieży. W sensie że jak dopuszczam "kompromis aborcyjny" to jestem ekskomunikowany?

Miałem do czynienia z tradycjonalistami i niestety nie mam o nich najlepszego zdania
  • Odpowiedz
@dendrofag: Twoje przekonanie o Kościele katolickim i jego prawie jest błędne. Głos na żadnego kandydata w najbliższych wyborach prezydenckich nie wiąże się z ekskomuniką w KRK.

Ten post to religijna i polityczna manipulacja.
  • Odpowiedz
  • 5
@dendrofag mimo tego że bardzo doceniam Twoją działalność i jest wg mnie bardzo ważna, mieszanie polityki, w której konkretne osoby kościele mają bezpośrednie bonusy finansowe od rządu, do życia duchowego, przy okazji strasząc piekłem jest niesamowicie amoralne. Czy Ty rozumiesz, że takie wpisy odsuwają ludzi od Wiary osoby które ufają Bogu? Chyba że po prostu twierdzisz że są jej niepotrzebne, a wręcz niegodne.
  • Odpowiedz