Wpis z mikrobloga

@GAJEWSKY:

"Ogłaszam koniec eldorado w branży IT" - napisał na platformie LinkedIn programista Bartek Gajewski. Wpis wzbudził niemałe poruszenie. >Programista narzekał, że stałego zatrudnienia szuka od maja 2024 r

Jakis random nie moze znalezc pracy i zwala na wszystkch dookola. Znam mnostwo seniorow, ktorzy gowno potrafia. Po prostu rynek w koncu zaczal weryfikowac faktycznie umiejetnosci.

gruparatowaniapoziomu? szanujmy sie.
  • Odpowiedz
@cyk21: no niestety czesto tak jest. Pracuje prawie 15 lat w branzy i niejedne cuda juz widzialem. Szukalem kiedys devopsa, wzielismy na rozmowe jakiegos serniora z capgemini (ta, wiem :D), no i tam opowiada opowiada, pada pytanie - z jakiego swojego projektu jestes najbardziej dumny, co tam najfajniejszego udalo sie wdrozyc - a ten mowi, ze przemigrowal baze i napisal prostego toola, co sprawdzal czy dane sie przemigrowaly prawidlowo. Senior,
  • Odpowiedz
@GAJEWSKY: Fajnie powiedziane w kontekście wzajemnego podważania umiejętności. Moja prywatna opinia jest taka, że wielu ludzi z IT pochodzi z domów, w których, eufemistycznie rzecz ujmując, nie przelewało się i brakowało pewnej intelektualnej ogłady. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Potem taki prol, gdy doczłapie się do 3-4 średnich krajowych, zaczyna coś bredzić o elicie, próbuje podbić ego itd.
Iwasawa - @GAJEWSKY: Fajnie powiedziane w kontekście wzajemnego podważania umiejętnoś...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@GAJEWSKY: A co do tego wszystkiego to myślę nieironicznie, że jeśli ktoś chce przetrwać przez długie lata w branży to albo musi robić coś bardzo niszowego albo po prostu mieć markę osobistą; blog, kanał na yt, nie wiem wymaksowany linkedin. Ta branża jest po prostu niestabilna, za bardzo stawia się tutaj na trendy i jak jesteś w głównym nurcie to prędzej czy później albo ci psycha siądzie i się wypalisz
  • Odpowiedz
@card_man: capgemini to zbior wszystkiego, co najgorsze w typowej korporacji. Ludzie zatrudniani na potęgę, siedzacy wygodnie od lat na jednej posadzie, majacy praktycznie zerowy wplyw na swoja prace. Zerowy wplyw na produkt, horrendalnie dlugi chain of command, kompletnie rozmyta odpowiedzialnosc. Próba zmiany jakiegos procesu czy metodyki moze trwac miesiacami, jak nie dluzej, ściany wszędzie. Mozna tam siedziec latami, prawie nic nie robic i prawie niczego sie nie nauczyc. No i
pastaallacarbonara - @card_man: capgemini to zbior wszystkiego, co najgorsze w typowe...
  • Odpowiedz
@cyk21: pewnie za mało robił tych kursów, albo nie uczył się Clouda, pewnie też nie zna Reacta, na pewno słaby jest, prostych algorytmów nie może robić

@Ksiega_dusz: No spoko, ale szukanie pracy w IT przez rok to wyjątkowo długo.
  • Odpowiedz