Wpis z mikrobloga

#pracait #programista15k #programowanie #korposwiat #pracbaza

O co chodzi z tymi ogłoszeniami w IT? Chcę zmienić branżę na IT. Od trzech miesięcy szukam pracy jako Junior frontend Developer, nie dostałem ani jednej niezautomatyzowanej odpowiedzi na CV. Dostaję tylko zwrotkę "dziękujemy za udział w rekrutacji" i cisza.

O co tu chodzi? To są jakieś lewe ogłoszenia? Wyłudzanie danych? Złożyłem jakieś 100 aplikacji i już mnie k-----a bierze
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To są jakieś lewe ogłoszenia?

@karetpoker: nie, zwyczajnie ludzie stracili cierpliwość do „zmieniających branżę”.
Ludzie szukają prawdziwych specjalistów, a nie farbowanych lisów.
  • Odpowiedz
@karetpoker: a) cześć ofert to oferty "widmo", aby dawać złudzenie, że firma stawia na rozwoj
b) rynek IT przechodzi przez kryzys, firmy stawiają na specjalistów, jest mniej projektów/inwestorów dostępnych na zachodnim rynku, no i przez niedawny boom programistów jest po prostu za dużo
  • Odpowiedz
@karetpoker: na jedno tego typu ogłoszenie jest ponad 1000 chętnych. nikt nie ma czasu na to manualnie odpowiadać. zresztą, bez wykształcenia wyższego informatycznego na publicznej uczelni i kilku lat doświadczenia nie masz szans na wejście i tak, więc to bez różnicy kto ci odpowie.
  • Odpowiedz
@karetpoker jestem programistą seniorem i mowie wprost ze wysylaja cv bez doswiadczeń po ukonczeniu szkoleń masa takich cv. Najgorzej jest dostac sie na juniora zeby wkrecic sie w branze. Skad jestes moze jakos cie pokieruje.
  • Odpowiedz
@ly000 ja jestem po politechnice i nikt mnie nigdy nie zapytal o kierunek studia. Ja uwazam ze to byly 5 lat straconych mam mgr inż i uczyli nas takich gowien jak w sredniowieczu nic mi to nie pomoglo
  • Odpowiedz
Studia nie mają zadnego znaczenia, miałem z 50 rozmów w całej mojej karierze i tylko 2 razy pamiętam żeby mnie zapytali o studia, teraz jest tylu zwolnionych ludzi z IT i każdy się stara o pracę. Dla juniora nie ma szans
  • Odpowiedz
@ly000 ale nawet gdybym tego nie miala wpisane, mam ludzi w pracy co sa po technikach, szkola kierunkowych i szkoleniach i maja ogromna widze. Dlatego tez mam wrazenie ze teraz juz na studia nie spogladaja
  • Odpowiedz
O co chodzi z tymi ogłoszeniami w IT? Chcę zmienić branżę na IT. Od trzech miesięcy szukam pracy jako Junior frontend Developer, nie dostałem ani jednej niezautomatyzowanej odpowiedzi na CV. Dostaję tylko zwrotkę "dziękujemy za udział w rekrutacji" i cisza.

O co tu chodzi? To są jakieś lewe ogłoszenia? Wyłudzanie danych? Złożyłem jakieś 100 aplikacji i już mnie k-----a bierze

@karetpoker: A dlaczego mieliby dać Ci odpowiedź inną niż zautomatyzowaną?
  • Odpowiedz
@OlaKrzyzak: akurat studia coś dają.
Kiedyś z jakimś devopsem czy innym debilem się kłóciłem, bo jego skrypt w Bash miałem problem z autentykacja do proxy
Password=djwnx838&!($*@"(÷9<÷<
Mial coś takiego w skrypcie.
I mówię do debila ze $ to znak specjalny w skryptach a on że ja się nie znam bo ja tylko sieciowec jestem i nie będę go uczył skryptów pisać.

Nie muszę chyba mówić że jak zmienił hasło na
  • Odpowiedz
@karetpoker: Kilka lat temu było niesamowite ssanie w IT. W polsce wyrosły jak grzyby po deszczu bootcampy oferujące kosmiczne pieniądze, już po 3 miesięcznym kursie. Na to wszystko nałożyła się jeszcze pandemia, która wygenerowała potężne acz krótkotrwałe zapotrzebowanie na najróżniejsze internetowe rzeczy, od gierek, przez usługi, po streamingi, czy aplikacje. W końcu ludzie siedzieli w domach i nie mieli co robic. No to korpo wielki i małe zatrudniało. Minęło kilka
  • Odpowiedz