Wpis z mikrobloga

Czuję się jak frajer gdy widzę oferty pracy dla fullstacków z widełkami 18-22k i takie same widełki płacowe oferują nietechnicznym scrum masterom lub analitykom. Gdzie ja jako programista pracuję za dwóch, muszę stale doszkalać się z nowych technologii, a nietechniczni ludzi niekoniecznie. Rozbieżność pomiędzy obowiązkami programisty a nietechnicznej osoby są ogromne. Ja masę czasu wkładam na szkolenie się po godzinach. Kosztuje mnie to dużo psychicznie, bo nad takim analitykiem nie czuwa dedline, oni nie deklarują kiedy dowiozą, nie mają tej presji na dowożenie.

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: No to idź na srum mastera. Sam pracuję w it na technicznym stanowisku i już mnie męczy to ciągłe płakanie programistów. Przecież wiedzieliście na co się piszecie. D--a was boli, że nietechniczni zarabiają lepszą kabzę od was czy co?
  • Odpowiedz
@swagerstom: Analityk się nie wyrobi, ale przecież nie jest tak że nie zrobił nic, po prostu wrzuci co ma, deklarując że można zaczynać implementację.
Potem, w trakcie projektu analityk dokańcza zadania, wychodzi na to że dotychczasową pracę można wyrzucić do kosza bo jest za dużo zmian, i de facto programiści muszą startować od zera.
Zaczyna się presja, deadline'y nadchodzą, ale koniec końców to programiści zgodzili się na zaczęcie pracy mając
  • Odpowiedz
analitykom

@Ksiega_dusz: Jak masz analityka, który wchodzi na projekt i biznesowo musi ogarnąć np. funkcjonowanie systemu finansowego we wszystkich oddziałach firmy, gdzie w każdym kraju są specyficzne różnice to raczej nie ma co się dziwić. No i Analitycy niejednokrotnie są techniczni.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Dobry analityk biznesowy jest równie przydatny co programista i w szerszej perspektywie przynosi firmie równie dużo zysków. Przerabiałem w projekcie kiepskich analityków, którzy tak pisali specyfikacje że później trzeba było poprawiac i specyfikacje i implementacje, bo to nie było to co chciał klient.

@junik_login przynajmniej u mnie większość analityków też na b2b, więc jak trzeba to też polecą.
  • Odpowiedz
Analityk się nie wyrobi, ale przecież nie jest tak że nie zrobił nic, po prostu wrzuci co ma, deklarując że można zaczynać implementację.

Potem, w trakcie projektu analityk dokańcza zadania, wychodzi na to że dotychczasową pracę można wyrzucić do kosza bo jest za dużo zmian, i de facto programiści muszą startować od zera.

Zaczyna się presja, deadline'y nadchodzą, ale koniec końców to programiści zgodzili się na zaczęcie pracy mając niepełne informacje.

Po kilku miesiącach nikt
  • Odpowiedz